E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBüyük gün geldi! Köprüden önce son çıkış---

Büyük gün geldi! Köprüden önce son çıkış

Büyük gün geldi! Köprüden önce son çıkış
22 Haziran 2023 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'Büyük gün geldi çattı. Mehmet Şimşek, ekibin ilk sınavı ve en büyük sınavı/kararı bugün gerçekleşecek.' denildi

Büyük gün geldi çattı. Hafta içi her gün Anadolu yakasından Avrupa’ya geçerken Altunizade tabelasının önünde ‘köprüden önce son çıkış' yazar. Mehmet Şimşek, üç haftadan fazla süredir  ‘rasyonel politikalara dönüş’ mesajıyla Hazine ve Maliye Bakanlığına gelmişti. Ve ekibin ilk sınavı ve en büyük sınavı/kararı bugün gerçekleşecek.

Merkez bankası kararı ile piyasa da %15-40 bandına çıkarır gibi geniş bir yelpaze var. Bu da geniş belirsizlik aralığı demek. Bizim beklentimiz %20 seviyesine çekmesi ve karar metninde de , gerekmesi halinde daha fazla parasal sıkılaştırma taahhüt etmesi ve de makroihtiyati tedbirlerin nasıl yönetileceği hakkında bilgilenme. Ardından adım adım regülasyonların kontrollerin yavaşça kaldırılması, Temmuz ayında da ilave bir 500 baz puanlık artışla ppk faizinin %25 seviyesine çıkması ve 27 Temmuzdaki enflasyon görünüm raporuyla genel çerçevenin netleşmiş olması ve gerekmesi halinde Agustos toplantısında hedef enflasyona göre artış ki burada da 500 puanlık artışla yılı %30 seviyesinde kapatmayı beklemekteyiz.

Bu adımların borsaya etkileri ise belirsizliğin kalmasına yönelik net bir görünüm ve yol haritası çizilmesinden dolayı başta bıst-30 endeksinde yükseliş maratonuna başlaması olarak görmekte ve Havayolları, otomotiv ve bankacılık sektörü öncülüğünde yükseliş görmemiz yönünde olmaktadır. Kur tarafında hafif gerileme ve faizlerde yukarı yönlü çıkış ,beklediğimiz şekilde ilerlenmesi halinde endeks hedef seviyesini 27 Temmuz enflasyon görünüm raporundan sonra  güncelleyerek yukarı çekebiliriz ama mevcut durumda 6,250 hedefimizi korumaktayız.

FED başkanı Powell dün senato sunumunda yeni bir şey söylemedi. Şahin tutum aynen devam etti. Ekonominin hanehalkı ve işletmelere yönelik kredi koşullarındaki sıkılaşma gibi olumsuz etkilerle karşı karşıya olduğunu belirten Powell “Bu durum, ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde de baskıya neden olabilir. Bu etkilerin ne kadar süreceği ise belirsiz” şeklinde konuştu.

İngiltere’de enflasyon yavaşlama tahminlerine meydan okudu ve Mayıs’ta %8,4’e gerilemesi beklenen veri %8,7’de kalarak, arka arkaya 13’üncü kez faiz oranlarını artırmasının beklenmesine bir gün kala İngiltere Merkez Bankası üzerindeki baskıyı artırdı ve veri öncesi 25 baz puanlık faiz artış beklentisi veri sonrası 50 baz puana da %50 şans verir hale geldi. Rakamlar, bu yıl olası bir 2024 seçimlerinden önce enflasyonu yarıya indirme taahhüdünde bulunan Başbakan Rishi Sunak için rahatsız edici ve muhtemelen milyonlarca ev sahibi için ipotek maliyetlerindeki artışı artıracak.

Asya’da Şahinliklerden pek hoşlanmadı ve negatif bir açılış gerçekleştirdi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1 aşağıda bir başlangıç yaptı. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %1.17 değer kaybederken, Japon Nikkei %0.25 düşüşte. Çin ve Hong Kong borsaları ise tatil nedeniyle kapalı.

Petrol fiyatları, powell’ın rüzgarına kapılırken aynı zamanda  piyasayı destekleyen ABD ham petrol stoklarının 16 Haziran’da sona eren haftada yaklaşık 1,2 milyon varil düşmesiyle negatif seyretti. Brent vadeli işlemleri  %0,1 düşüşle varil başına 77,04 dolara düşerken, WTI  ham petrol vadeli işlemleri  %0,1 düşüşle  72,48 dolara geriledi.

Piyasalar bugün Merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanacaklar. TCMB ve BoEnin faiz kararları başta olmak üzere , Filipinler, İsviçre, Endonezya, Norveç, Mısır ve Meksika merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. ABD’de de ikinci el konut satışları ve Conferance Board öncü göstergeler endeksi verilerini gördükten sonra, 17.00’de Fed  Başkanı Powell, Senato Bankacılık Komitesi’nde sunumunu, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, “Politika Zirvesi 2023: Değişen Ekonomide Gelişmekte Olan Topluluklar” konferansında konuşmasını ve ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Santander’de konuşmasını takip edeceğiz.

En fazla yükselen 10 hissenin F/K oranı (22/06/2023)

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 22/06/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)