E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük kayıpların önüne geçecek 5 zarar durdurma stratejisi---

Büyük kayıpların önüne geçecek 5 zarar durdurma stratejisi

Büyük kayıpların önüne geçecek 5 zarar durdurma stratejisi
04 Ekim 2024 - 17:58 borsagundem.com

Zarar durdurma, yatırımda küçük bir kaybın büyük bir kayba dönüşmesini önlemek için kullanılan bir araçtır.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Trader’ların piyasalarda alım satım yaparken hayatta kalmasını sağlayan en önemli silahların başında zarar durdurma (stop-loss) emri gelir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, bir işleme girildiğinde zarar durdurma, para kaybettiğiniz için işlemden çıkma zamanının geldiğini bilmek için kullandığınız bir pozisyondan çıkış aracıdır. Bu sayede trader’lar, büyük miktardaki kayıplardan kurtulabilir.

Tüm işlemler 4 şekilde sona erer

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, yatırımcılar ve özellikle trader’lar için büyük kayıpların, uzun vadede kazanç elde edememelerinin en önemli unsuru olduğunu söylüyor.

Burns, büyük kayıpların önüne geçmek için kullanılan zarar durdurma emirlerinin, yatırımcıların piyasalarda daha uzun süre alım satım yapabilmelerini ve doğru bir stratejiyle uzun vadede kazançlı bir yatırımcıya dönüşebilmelerini sağladığını belirtiyor.

Burns, tüm işlemlerin yalnızca dört şekilde sona ermesi gerektiğini ifade ediyor: ‘Büyük bir kazanç’, ‘küçük bir kazanç’, ‘başabaş’ ve ‘küçük bir kayıp’.

Hiçbir işlemin büyük bir kayıpla sona ermemesi gerektiğini söyleyen Burns, zarar durdurma emrinin büyük kayıpları işlemlerinizden nasıl uzaklaştırdığınızın bir ölçüsü olduğunu ifade ediyor.

Zarar durdurma emirlerinin nasıl kullanılacağına dair ise Burns şunları söylüyor: “Zarar durdurma, zaman diliminizdeki normal piyasa hareketinden yeterince uzakta olmalı ancak kendi işlemlerinizde büyük bir kayıp olarak kabul edilecek bir yüzdeyi durdurmaya da yeterince yakın olmalıdır. Elbette pozisyon boyutunuz zarar durdurmanızla korelasyon halinde çalışır ve emriniz tetiklendiğinde hala büyük bir kaybınız olacak kadar büyük işlem yapmamanız gerekir.”

Burns, yatırımcıların zarar durdurma emirlerini hangi stratejilerle kullanabileceğini ise 5 maddede açıklıyor.

5 zarar durdurma stratejisi

Bir hareketli ortalama desteğinin kırılmasına dayanarak pozisyondan çıkış yapın. Bir yükseliş trendinde işlem yapıyorsanız ve destek görevi gören bir hareketli ortalama kırılırsa ve fiyat bunun altında kapanırsa pozisyondan çıkın.

Pozisyona giriş noktasına sermayesin belli bir kayıp yüzdesi uzaklıkta pozisyondan çıkış yapın. Bir hisse senedi satın alırsanız, çıkış stratejiniz hisse senedi fiyatı giriş fiyatınızdan yüzde 5'ten fazla düşerse zarar durdurma emrini çalıştırmak makul olabilir. Bu da, 100 dolardan alım yaptığınız bir hissede zarar durdurma emrinizin 95 dolarda olması gerektiği anlamına gelir.

Zarar durdurma emrinizin ‘zamana duyarlı olması’ da mümkündür. Bir hisse senedine 100 dolardan, 10 dolarlık bir kar hedefiyle girerseniz ve hisse senedi üç hafta sonra hala 101 dolar seviyesinde işlem görüyorsa, yapılması gereken basitçe işlemden çıkmaktır. Elbette bu karar, kendi yatırım sisteminizin sizin belirlediğiniz parametrelerine bağlı olmalıdır.

Bir zarar durdurma emri, RSI'ın (Göreceli Güç Endeksi) önemli bir seviyenin altına düşmesi, fiyatın ‘Bollinger Bandı’nın alt bandının altına düşmesi veya MACD'nin (Moving Average Convergence Divergence - Hareketli Ortalama Yakınsama Ayrışması) altına inmesi gibi teknik bir göstergeye de dayanabilir. Teknik göstergeler ayrıca iyi risk/ödül oranları oluşturmak ve riske göre çıkış seviyesini belirlemek için araç olarak da kullanılabilir.

Piyasa veya hisse senediniz günlük fiyat aralığında büyük bir genişleme yaşarsa veya günlük aralığın tamamında size karşı hareket etmeye başlarsa, volatilite bazlı olarak zarar durdurabilir ve işlemden çıkabilirsiniz. Volatilite genişlemesine bağlı olarak artan risk nedeniyle pozisyonunuzun boyutunu küçültürsünüz veya pozisyondan tamamen çıkış yaparsınız. ATR (Ortalama Gerçek Aralık) bunu ölçmenin en bilinen yollarından biridir.

Riskinizi aşağı yönlü sınırlamanın ve işleminizin muhtemelen işe yaramayacağını çünkü zaten para kaybettiğinizi kabullenmenin birçok yolu vardır. Herhangi bir iyi yatırım sisteminde, yalnızca giriş sinyalleri değil, aynı zamanda kayıplarınızı küçük tutmak için çıkış stratejileri de olması gerektiğini unutmamanız gerekir.

Başarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellikBaşarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellik

 

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 lanetiMükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti

 

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliğiBaşarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)