E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBüyükelçi Özülker anlattı: Barış Harekatı'nda Kaddafi'nin rolü!---

Büyükelçi Özülker anlattı: Barış Harekatı'nda Kaddafi'nin rolü!

Büyükelçi Özülker anlattı: Barış Harekatı'nda Kaddafi'nin rolü!
20 Temmuz 2024 - 16:37 borsagundem.com

Kıbrıs Barış Harekatı'nın düzenlendiği dönemde Türkiye'nin Libya Büyükelçisi olarak görev yapan Uluç Özülker, dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Türkiye'ye verdiği desteği anlattı.


Uluç Özülker, dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, 20 Temmuz 1974'te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı dönemindeki tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özülker, Kaddafi'nin o dönem Türkiye'ye çok yakın tutum sergilediğini belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'a çıkarma yapması konusunda dünya çapında çok az ülkeden destek gelmiştir. Ama destek veren ülkelerin başında gelenlerden bir tanesi de Libya'dır, Kaddafi'dir." ifadelerini kullandı.

Dönemin Libya yönetiminin Türkiye'yi çok iyi tanıdığına dikkati çeken Özülker, "Kaddafi esas itibarıyla bir diktatör. Aynı zamanda rejim de fevkalade katı. Ama bu kapsam içinde Türkiye ile olan ilişkiler fevkalade sıcak ve olumlu." diye konuştu.

Özülker, o dönemki Libya'nın, Türkiye ile olan ilişkilerine de değinerek, özellikle bölgede iş yapan müteahhitler için Libya hükümetince çok fazla destek sağlandığını söyledi.

"Kaddafi silah depolarını topyekün bize açtı"

Kıbrıs Barış Harekatı'nın düzenlendiği tarihteki sürece değinen Özülker, şöyle konuştu:

"Libya o tarihte bize çok net bir biçimde müracaatta bulundu. Onların iki tane çok büyük silah deposu vardı. Libya o tarihte bütün silahlarını Amerika'dan alıyordu. Dolayısıyla Amerika'yla yakın ilişki içindeydiler. Bu koşullar altında Libya o tarihte depolarında bizim kullanabileceğimiz birçok yedek parça veya ihtiyacımız olabilecek başka şeyler olabilir düşüncesiyle depolarını topyekün bize açmıştır."

Özülker, o tarihte Kaddafi'nin kendilerine, "Hava sahamız da depolarımız da açık. Neye ihtiyacınız varsa gelin alın. Eğer bu depodakilerin tamamı ihtiyacınızı giderebilecek konumdaki malzemeyse onların tümünü de alabilecek şekilde istediğiniz her şeyi almakta serbestsiniz ve ben de size bu manada destekçiyim." dediğini anlattı.

Kaddafi'nin bu çağrısı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Libya'ya uzmanlar gönderildiğini aktaran Özülker, "Uzmanlar incelemelerde bulundu. Ancak oradaki malzeme ile bizdeki silahlar karşı karşıya konduğunda çok fazla uyuşmadığı anlaşıldı. Dolayısıyla depolar topyekün açıldı ama biz onların içerisinde belirli sayıda ve imkan olarak bizimle uyuşabilecek nitelikte olanları alabildik. Ama bu arada bizim silahlarımızla uyumlu olan ellerinde ne varsa onların hepsini de verdiler." diye konuştu.

Özülker, Kaddafi'nin, hem harekat sürecinde hem de sonrasında Türkiye'ye Kıbrıs konusunda desteğini sürdürdüğünü belirterek, "Kaddafi yönetimindeki Libya hükümeti Kıbrıs konusunda Türkiye'ye topyekün arka çıktı." ifadesini kullandı.

Kıbrıs gazileri ve Türk komandoları KKTC'de buluştu!Kıbrıs gazileri ve Türk komandoları KKTC'de buluştu!

 

Erdoğan: KKTC tanınması ve iki devletli çözüm için kararlıyız!Erdoğan: KKTC tanınması ve iki devletli çözüm için kararlıyız!

 

KKTC'nin Ankara Büyükelçisi, Anıtkabir'i ziyaret ettiKKTC'nin Ankara Büyükelçisi, Anıtkabir'i ziyaret etti

 

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl coşkusu KKTC'de kutlanıyor!Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl coşkusu KKTC'de kutlanıyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • miksere cevap (1)21 Temmuz 2024 17:40

    Palavracı cahil demiştim sana ama yeterli değilmiş. Sen oradan buradan duyduğun derme çatma bilgileri birbirine karıştırmışsın. Kaddafi, kendisinin İslamı yeniden değelendiren bir müctehit olduğunu iddia ediyordu. Hatta bu yolda yazdığı bir 'Yeşil Kitap'ı vardı. Şii olsa hiçbir zaman böyle bir kitap yazamazdı. Çünkü Şiilikte gelenekselcilik çok önemlidir ve adamı afaroz ederler. Fatımi itirafına gelince, evet 2. fatımi devletini kurma hedefinden bahsetmişti. Ancak bunun nedenini de "Fatımi Devleti'nin Müslümanların rönesansının temeli olarak adlandıran Kaddafi, bu devletin özgürlükler ülkesi olacağını, kadınlara ve gençlere büyük özgürlükler tanıyacağı" şeklinde açıklıyordu.

  • Tufan21 Temmuz 2024 17:01

    Hala daha o günki Türkiye'nin abd müsaade etmeden kıbrısa girebileceğine inanan var. Etin ne budun ne. Kaddafi şiidir. Açın yootube da bakın. İsmailiya şiisidir. Kendi söylüyor ve şii fatimi devletini kurucam tekrar diye. Abd işi bittiği diktatörü her zaman çöpe atar. Niye öldürmüş siz hakkaten safsınız. Libyanın paralarını kaddafi nerede sakladı? Hepsi abd avrupaya kaldı. Bir numaralı sünni düşmanıdır.

  • miksere cevap (3)21 Temmuz 2024 17:43

    Bu yazıyı da iyi okumanı tavsiye ederim.Kocatepe gemisi battığında denize düşen Türk askerlerinin bir bölümünü İsrail gemisi kurtardı. Kocatepe’nin öbür sallarındaki personeli, Libya gemileri tarafından toplanmıştı.Kaddafi, bahriyelilerimizi bizzat karşılamış, bizzat uğurlamıştı. Ki, ambargo yiyen Türkiye’ye benzin vermiş, “Hangarlarım açık, ne istiyorsanız alın, Libya sizindir” demiş…Türkiye’nin ihtiyacı olan askeri malzemeyi gemilerine yüklerken, bizzat, sırtında taşımıştı. Sana ilk yanıtımda söylediğimi tekrarlıyorum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma. Okuduklarını da iyi anla.

  • Bedir21 Temmuz 2024 16:37

    Nato olarak ilk kurşunu biz sıktık Kaddafi’ye

  • miksere cevap (2)21 Temmuz 2024 17:41

    Şunu da unutma. Kıbrıs Barış Harekatı tüm engelleme girişimlerine rağmen ülkeyi yönetenlerin dirayeti sayesinde gerçekleştirilmiştir. Öyle bir an gelmiştir ki, Kıbrıs'ta soydaşlarımıza yönelik katliam ve üçüncü sınıf insan uygulamaları gözümüzün başka bir şey görmemesine yol açmıştır. ABD'nin yıllarca uyguladığı silah ambargosunun yanı sıra Türk ekonomisinde büyük rolü bulunan haşhaş yasağı da cabası. Bir de o günleri yaşayan biri olarak söylüyorum. O günlerde Türkiye'de çok şiddetli bir sağ sol çatışması vardı. Ancak Barış Harekatı ile birlikte sanki o günkü sağ sol çatışmalarına ara verildi. Çünkü görüşü ne olursa olsun, o dönemde herkes öncelikle 'Türkiye' diyordu.

  • Düşünen 21 Temmuz 2024 12:11

    Barbar avrupa hiçbir zaman unutmaz. Bosna'da, bulgaristan'da, yunanistan'da kosava'da Türklere, Boşnaklara yapılanlarin hepsi Osmanlı'dan yani Turkten intikam almak için yapıldı. Adamlar bizim sembolünü dahi tahammül edemiyor. Ama gel bunu bizim fosillere anlat. Biz söyleyince faşist oluyoruz. Asıl mesele bizim icimizdeki vatansizlar vatan hainleri

  • Tufan21 Temmuz 2024 11:02

    Lan kaddafi abd destek ver demeden destek verebilir mi? Kaddafi şiidir. İranla sıkı fıkıdır. Abd ingilizin kıbrıstaki hakimiyetini bitirmek için Türkiye'nin kıbrısa girmesine müsaade etti. Tamamını almasına müsaade etti mi? Yok. Kaddafi şii olduğunu sünni düşmanı olduğunu videolarında söylüyor çıkıp Sünni Türkiye ye yardım edecek kendi rızası ile:) Geberdi gitti zalimin biriydi İslam düşmanı bir şiiydi nokta. Burada ona güzelleme yapan ya şiidir ya saf.

  • Salim Kaya21 Temmuz 2024 15:10

    Allah seni ıslah etsin.Ne demek sünni, şii iftira ne kötü şey bilir misin.

  • Alpertunga21 Temmuz 2024 14:19

    La ne boş, ne gereksiz adamlarsınız. Yok oymuş, buymuş. Ülkede bişey bırakmadınız. Dininiz olsa ne olur olmazsa ne olur. İnsan olun..

  • DOĞRU21 Temmuz 2024 12:36

    insanları bu kadar yanıltmaya hakkın yok,söylediklerinin hepsi yalan kaddafi amerikanın adamı olsa onu öldürmezdi,ayrıca kıbrıs savaşını yaşayanlar bilir ,uçakların yakıtını kaddafi gönderdi,biz o zaman ambargo yedik...

  • Komik21 Temmuz 2024 11:20

    Vay palavracı cahil. Kaddafi şii öyle mi? İran ile sıkı fıkı öyle mi? ABD Türkiye'nin Kıbrıs'a girmesine özellikle izin verdi öyle mi? Vay cahilim vay. Bir kere Kaddafi şii değildi. İkincisi o dönemde yani 1974'te İran'da devrim yapılmamıştı ve ülkeyi şah yönetiyordu. ABD özellikle istedi diyorsun ya. Peki öyleyse kendi istemesine rağmen yıllarca Türkiye'ye niçin ambargo uyguladı. O dönem ile ilgili hiçbir şey bilmeden ahkam kesmen modaya uyduğunu gösteriyor. "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" Bu da cahilliğinin bir göstergesi. Ama üzülme Türkiye'de senden çok var. Hele sosyal medyada elini sallasan...

  • Atakan21 Temmuz 2024 08:56

    Kaddafi istisna bir liderdi bugün herşey ortada İsrail öldürüyor kim ne yapabiliyor sadece kınamaktan başka ne yapıyor ümmet bir araya gelse dur dese yoksa savaşırız seninle diyebiliyor mu demiyor o zaman ümmetçilik yapmanın manası anlamı yok Tanrı Türk’ü korusun

  • fafa20 Temmuz 2024 22:45

    Biz Kaddafi'ye ihanet ettik,pis Sarkozi'nin peşine takıldık.Sarkozi Haçlı Seferi dedi ama biz anlamak,duymak istemedik.

  • Tc20 Temmuz 2024 20:17

    Allah rahmet eylesin ,hainler için de yaşasın cehennem,

  • IDAM20 Temmuz 2024 18:01

    gelde TC nin icindeki geri zekalilari anlat bunulari,oncelikle icimizdeki parazitlerden kurtulmamiz gerek......

  • Dost kaddafi20 Temmuz 2024 17:29

    Bizim dünya lideri naptı? Ona verilen görevi

  • Mehmet20 Temmuz 2024 17:22

    Allah rahmet eylesin ümmet olmak böyle bir şey ateist ırkçılar

  • fafa20 Temmuz 2024 22:46

    Ne ümmeti ?