E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBüyüme ve enflasyon, OVP günü---

Büyüme ve enflasyon, OVP günü

Büyüme ve enflasyon, OVP günü
05 Eylül 2024 - 08:39 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalar tedirgin ve özellikle hisse senetleri, bu hafta beklenenden düşük gelen ABD verilerinin (Salı günü zayıf gelen imalat ve dün karışık gelen işgücü verileri), dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme görünümünün daha önce düşünülenden daha az parlak olduğu ve işgücü piyasasının beklenenden daha sert bir şekilde yavaşlayabileceği yönündeki endişeleri yeniden canlandırmasının ardından ciddi şekilde etkilendi ve piyasaları tedirgin tutuyor.

Asya hisse senedi piyasaları sert satış dalgasının ardından bu sabah toparlanmaya çalışırken, ABD Hazine tahvillerindeki yükseliş doları olumsuz etkiledi ve yen’i yükseltti. ABD ekonomisindeki endişeler, Fed’in faiz indirimlerinde büyük adımlar atma olasılığını artırdı.

Döviz piyasasında dolar savunmada kaldı, yatırımcılar güvenlik arayışıyla riskli varlıklardan kaçtı. Japon yeni en büyük faydalanıcılardan biriydi ve son olarak dolar başına 143,56’daydı, hafta boyunca zaten neredeyse %2 kazandı. Geleneksel güvenli liman para birimi olan İsviçre Frangı da Dolar karşısında 0,8461 seviyesinde sabitlendi.

Hazine tahvili getirileri, önceki günkü düşüşün ardından bu sabah sakin. İki yıllık tahvil getirileri, dün Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviye olan %3,772’ye ulaştıktan sonra en son %3,775’te ve 10 yıllık tahvil getirileri en son %3,767’deydi.

Petrol fiyatları, büyük üreticilerin gelecek ay için planlanan üretim artışını ertelemesi ve ABD stoklarının düşmesiyle daha önce aylarca süren düşük seviyelerin ardından hafifçe yükseldi, ancak talep endişelerinin devam etmesiyle artışlar sınırlı kaldı. Kasım ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri, 27 Haziran 2023’ten bu yana en düşük kapanışını yaptıktan %0,1 artarak 72,85 dolara çıktı. Ekim ayı ABD Batı Teksas Ara Ham Petrol vadeli işlemleri, dün %1,6 düşüşle 11 Aralık’tan bu yana en düşük kapanışı yaptıktan sonra %0,22 artarak 69,35 dolara yükseldi.

Bugünde global yatırımcıların dikkati, işsizlik başvuruları ve ABD hizmet sektörü verisinde, ancak haftanın ana odağı, Cuma günü açıklanacak olan Tarımdışı istihdam verisinde olacak. TDI  raporunun, ekonominin nereye gittiği ve Fed’in bu ay faiz oranlarını çeyrek mi yoksa yarım puan mı indireceği konusunda en net ipuçlarını sağlaması bekleniyor.

Piyasalar artık Fed’in 17-18 Eylül toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan düşürme ihtimalini %44 olarak fiyatlıyor ki bu oran bir gün öncesinde %38’di. Yatırımcılar artık bu yıl kalan üç Fed toplantısından 110 baz puanlık bir gevşeme bekliyor.

Piyasaların beklentilerindeki son değişim, dün açıklanan verilerin ABD’de Temmuz ayında iş ilanlarının 3,5 yıllık düşük seviyeye düştüğünü göstermesinin ardından geldi. Bu, işgücü piyasasının ivme kaybettiğini gösteriyor.

Bu veri Fed’in ikili görevinin istihdam tarafına odaklanmaya doğru yöneldiğini destekliyor, ancak bu, Fed’in piyasanın şu anda fiyatladığı miktardan daha az değil, daha fazla faiz indirimine gitmesi yönündeki risklere ilişkin görüşleri değiştirmiyor.

Yurtiçinde bugün ekonominin 2025-2027 dönemine dair 3 yıllık yol haritasını sunan Orta Vadeli Program (OVP) bugün açıklanacak. Dün TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, “Para politikası gecikmeli etkileriyle bir yandan meyvelerini verirken, dezenflasyonun en verimli biçimde ilerlemesi için maliye politikasından gelecek güçlü bir desteği önemsiyoruz. Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak.” diyerek Maliye net mesajı verdi. 2024 te cari açık ve bütçe açığı ve istihdam piyasası planlanandan daha iyi giderken, büyüme ve enflasyonda hedeflerden uzaklaştık. Bu kalemlerdeki Revizasyonlar ana dikkat konuları olacak.

 OVP, 5 Eylül'de açıklanacak OVP, 5 Eylül'de açıklanacak

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)