E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇanlar Portekiz ve İrlanda için çalıyor ---

Çanlar Portekiz ve İrlanda için çalıyor

Çanlar Portekiz ve İrlanda için çalıyor
16 Kasım 2010 - 16:34 borsagundem.com

İrlanda’nın yardım başvurusunda bulunacağına yönelik endişeler, Portekiz’in CDS'lerini euronun kuruluşundan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı

İrlanda’nın borç yükü altındaki bankaları için dış Avrupa Birliği’nden yardım istemeye karar vermesinin ardından, euro bölgesinin en küçük, en fazla risk altındaki ekonomisi Portekiz üzerindeki baskılar arttı.
İrlanda’nın yardım başvurusunda bulunacağına yönelik endişeler, Portekiz’in risk primlerinin (CDS)euronun kurulduğu günden bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.
Analistler, Dublin hükümetinin AB’den en nihayetinde yardım istemesi durumunda, Portekiz’in üzerindeki baskıyı daha da artıracağını söyledi.
Portekiz’in kamu borcu ve bütçe açığı, İrlanda’dan daha düşük ve ülkedeki bankalar 2008-2009 yıllarında ABD ve küresel ekonomi derinden sarsan konut krizinden de çok etkilenmedi. Ancak analistler, Lizbon’un euroya girdiğinden bu yana güçlü büyüme rakamlarına ulaşamaması, ülkeyi risklere karşı savunmasız bıraktığını söylüyor.
Portekiz’in fonlama maliyeti, yani piyasadan borçlanırken maruz kalabilecekleri risklere karşı yatırımcılara ödediği primler, İrlanda’nınkinden daha düşük. Bu yüzden Portekiz tahvilleri piyasada daha fazla rağbet görüyor. Ülkenin bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranının bu yıl yüzde 7.3 olması beklenirken, İrlanda için yüzde 12 gibi bir oran telaffuz ediliyor.
İngiltere merkezli finansal danışmanlık şirketi Conduit Capital Markets’ın kredi araştırmaları masası şefi Anke Richter, “İrlanda AB’den yardım isterse, Portekiz üzerine bir baskının oluşması kaçınılmaz. Ancak İrlanda’nın AB’den yardım isteyip istemeyeceği konusunda kararsızım” dedi.
Analistler, Portekiz’de en azından siyaset cephesinde kemer sıkma önlemleri almaya yönelik yeni adımların atılmasının olumlu bir gelişme olduğunu söylüyor.
Hükümetin yeni kabul ettiği bütçe taslağına göre, kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 5’lik bir kesintiye gidilecek, katma değer vergisi (KDV) yüzde 21’den yüzde 23’e yükseldi. Bu önlemlerin gelecek bütçe açığının GSYİH’ye oranını yüzde 4.6’ya indirmesi bekleniyor.
Ancak analistlerin akıllarına takılan asıl soru, Portekiz’in halihazırda yavaş olan büyüme hızının yeni kemer sıkma önlemleriyle ne kadar hızlanabileceği oldu.
Küresel finansal krizin ardından hızlı büyüme rakamlarına imza atan diğer euro bölgesi üyelerinin aksine, Portekiz birliğin en yavaş büyüyen ülkesi olarak gösteriliyor.
“YARDIM İSTEME İHTİMALİMİZ YÜKSEK”
Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixera dos Santos, Financial Times gazetesinde yayımlanan demecinde, Portekiz'in gelecekte AB’den acil mali yardım talep etme riskinin yüksek olduğunu söyledi.
Fernando Teixera dos Santos, “Portekiz'in yaşadığı krizin ulusal olmadığını, krizden en çok etkilenen Yunanistan ve İrlanda ile birlikte Euro bölgesi ülkelerinin yaşadığı bir sorun olduğunu” ifade etti. Finans piyasalarında, Yunanistan ve İrlanda'nın yaşadığı krizin başka ülkelere de bulaşma tehlikesinin giderek büyüdüğünü savunan Portekiz Maliye Bakanı, euro bölgesinde bulunmalarının kendilerine de büyük etkisi olduğunu kaydetti.
Financial Times'ta çıkan demecin büyük yankı bulması üzerine hemen Portekiz haber ajansı Lusa'ya bir açıklama yapan Fernando Teixiera dos Santos, “mevcut durumda Portekiz'in AB'den acil mali yardım talep etme riskinin bulunmadığını” vurguladı. Portekiz Maliye Bakanı, sözü geçen acil mali yardım paketi için “Portekiz hükümeti ile Brüksel arasında direk veya dolaylı yollardan hiçbir görüşme olmadığının” altını çizdi.
Öte yandan Portekiz basını, Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz’in de benzer bir mali kriz yaşaması halinde bunun domino etkisi yaratacağını ve İspanya’ya da sıçrayabileceğini iddia ederek euro bölgesinin tamamının tehlikeye girebileceği yorumunda bulundu.
Reuters

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)