E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCari işlemler 8 milyar dolar açık verdi---

Cari işlemler 8 milyar dolar açık verdi

Cari işlemler  8 milyar dolar açık verdi
11 Temmuz 2023 - 10:05 borsagundem.com

Cari işlemler hesabı mayısta 7,93 milyar dolar açık verdi. Beklenti 6,8 milyar dolar açık vermesi yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı cari işlemler dengesini açıkladı. Buna göre mayıs ayında cari işlemler hesabı 7,93 milyar dolar açık verdi. 

TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1.283 milyon ABD doları açık verdi.

Açıklamada şöyle denildi:

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10.480 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3.858 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3.050 milyon ABD doları olmuştur.

Birincil gelir dengesi kalemi 1.320 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 9 milyon ABD doları net giriş kaydetmiştir.
Finans Hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 89 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir.

Portföy yatırımları 1.412 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 630 milyon ABD doları ve 90 milyon ABD doları net satış yaptığı görülmektedir.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 52 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmişken, diğer sektörler 102 milyon ABD doları net geri ödeme yapmıştır.
Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4.014 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 59 milyon ABD doları net artış, Türk lirası cinsinden 63 milyon ABD doları net azalış olmak üzere toplam 4 milyon ABD doları net azalış kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet 49 milyon ABD doları net geri ödeme, bankalar ve diğer sektörler ise sırasıyla 725 milyon ABD doları ve 37 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervlerde bu ay 16.578 milyon ABD doları net azalış olmuştur.

İngiltere'de işsizlik beklenmedik şekilde yükseldi

 

Bursa Çimento ve Klimasan Klima sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan11 Temmuz 2023 19:20

    Kendimizi bildik bileli ülkenin ekonomisi kötü kıyamete kadar böyle mi gidecek

  • Gerçek11 Temmuz 2023 12:48

    Türkiye İsterse 100 milyar dolar ihracat yapsın, karşı taraf böyle şeffaf olamayan kayıt dışılığın yüksek olduğu yerde, yabancı yatırımcı yüksek olması nedeniyle paravan şirket vb çeşitli kanalardan yapılan işlemler ile  100 MİLYAR DOLARINIZI EMERLER :D Çünkü sistem kurma, nitelikli personel, denetim yabancı yatırımcıda denge gözetimi vb olmayınca Cari açık her zaman olur böyle ülkelerde. İnvosyon açık kurumlar ve yönetim İktisat politikalarında yapısal sorunlar ve şeffaflaşma olmadıkça bu kronikleşmiş açıklardan kurtulamaz azıcık bi aksiliğinizde   (6) ALDIĞINIZ DOLARLAR TÜKETTİĞİNİZ MALLARI musluğunu keserler... KAPİŞŞŞ 

  • Mucise Reis ;)11 Temmuz 2023 11:01

    Geldinizmi dediklerimize  :D kasayı boşalta boşalta... Türkiyede Cep telefon  harcı 20,000 tl de olsa... 50,000 tl de olsa... sen üretemezsin... isterse 100,000 tl yap üretemezsın.  zaten sorun bu. sen ilim, bilim, eğit,m, arge ve ürge ile dünyaya yetişebilirsin. açtığın okullar ve eğitimli personelinin bilgi aktarımı önemli... çin parasını eritti ama a dan z ye herşeyi kendi üretip kendi markalarını çıkarttı.

  • cemal11 Temmuz 2023 11:00

    Dolar karşısında iyice ezilen bankalara seslenmek istiyorum. Zengine çalışmaktan, emeğini borsaya yatıran yatırımcıyı bitirdiniz. Dolar karşısında 0.53 cent, Tl olarak bir bağ marul etmiyorsunuz. Şimdi değilse ne zaman hisselerinizi geri alacaksınız? Sırf biz dedik demek için kurumlarınızı ve yatırımcılarınızı bu denli zayıflatmaya utanmıyormusunuz? Basaramıyorsanız çekilin.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK11 Temmuz 2023 10:55

    Bu işin sonu ne olacak, bu cari acık nasıl ve nereden kapatılacaktır.

  • okiman0711 Temmuz 2023 10:15

    aaaaaaaaaaaaaa   neden acep????