E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıCarry trade için yeni rota: Çin yuanı---

Carry trade için yeni rota: Çin yuanı

Carry trade için yeni rota: Çin yuanı
26 Ağustos 2024 - 08:55 borsagundem.com

BOJ'un faiz artırımı sonrası değerlenen para birimi yenin ardından, carry trade işlemlerinde Çin yuanı kullanılmaya başlandı. Japon yeni üçüncü çeyrek carry trade işlemlerinde yüzde 7 zarar ederken, Çin yuanı yüzde 0,5 kazandırdı.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artırımı ile değerlenen para birimi, carry trade işlemlerinde daha kârlı rotalar için arayışa neden oldu.

Ağustos ayında çözülmeye başlayan yen carry trade pozisyonları ile yatırımcılar Çin yuanı cinsi borçlanarak, yüksek getirili para birimlerine yatırım yapmanın daha az riskli olduğunu düşünüyor.

Carry trade bilançosu: Yende yüzde 7 kayıp

Yuan borçlanıp sekiz gelişmekte olan piyasa (EM) para biriminden oluşan bir sepete yatırım yapmayı içeren bir carry trade işlemi, içinde bulunduğumuz çeyrekte yüzde 0,5 getiri sağladı.

Aynı dönemde, aynı işlemin yen alternatifi ise yüzde 7 civarında değer kaybetti.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Macquarie Group verilerine göre yuan carry trade’i, spekülatörler yerine ağırlıklı olarak ihracatçıları ve çok uluslu şirketleri içerdiği için yenden farklılık gösteriyor.

Dev bankalardan döviz tavsiyesi

Citigroup stratejistleri kısa süre önce müşterilerine opsiyon piyasasında yuan ve yen karşısında Meksika pezosu ve Brezilya realinde alım yapmalarını tavsiye etti.

Goldman Sachs ve Nomura da Çin’deki makroekonomik sıkıntılar ve ABD dolarındaki düşüş nedeniyle yatırımcılara diğer para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında yuanı açığa satmalarını tavsiye edenler arasında yer alıyor.

Carry trade'de dolarla borçlanma dönemiCarry trade'de dolarla borçlanma dönemi

 

Japon yeninde 'carry trade' tekrardan ilgi odağıJapon yeninde 'carry trade' tekrardan ilgi odağı

 

JPMorgan'dan carry trade analiziJPMorgan'dan carry trade analizi

 

Carry trade çözülmesi bitti mi?Carry trade çözülmesi bitti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)