E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis‘Cek cak’la olmaz, zararı kim ödeyecek ---

‘Cek cak’la olmaz, zararı kim ödeyecek

‘Cek cak’la olmaz, zararı kim ödeyecek
12 Ekim 2012 - 10:03 borsagundem.com

Reyting kuruluşlarının not artırmadan yaptığı açıklamalara tepkiyi işin uzmanı Arif Ünver’e sorduk. İşte cevabı

“Not vereceğiz diyorlar, değerlendirme kuruluşu göz kırptı haberleri çıkıyor, rakam vermeden açıklama üzerine açıklama yayınlıyorlar, sonra da piyasaları da yatırımcıların aklını da karıştırıyorlar…” Bu bizim görüşümüz değil, bu son zamanlarda sermaye piyasaları kulislerinde dolaşan bir dedikodu. Peki bu söylentinin haklılık payı var mı? Biz de merak ettik, ‘işi bir uzmanına soralım’ dedik. Sektörün içinden gelip zirveye çıkmış, alanında etkili ve yetkili bir isim olan yazarımız Arif Ünver’e mikrofonu uzattık. İşte o mini röportaj…
YATIRIMCI ZARARA UĞRARSA SORUMLUSU KİM OLACAK
-Hocam, iddia edildiği gibi bu ‘zamansız’ denen açıklamaların ülkeye etkisi nedir? Yatırımcılar zarar görür mü?
-Reyting kuruluşları yaptıkları açıklamalar ile piyasalarda algı oluşmasına sebep veriyor. Bence çıkarsın ortaya, not artırım veya sabit bırakma kararı alırsın, ardından ülke ekonomisi ile ilgili açıklama yaparsın. Aksi takdirde şu veya bu zamanda, şu şu şartlara oluşursa ve benzeri yuvarlak ifadeler ile beklenti yaratırsanız, ilgili ülke piyasalarında zamansız algılar ile fiyatlamalar üzerinde etki oluşturursunuz. Yapılan açıklamaların oluşturduğu algı ile hisse senedi alan veya satan bir yatırımcı zarara uğrarsa bunun sorumlusu kim olacak?
-O zaman reyting kuruluşları nasıl davranmalı?
-Açıkçası, bir reyting firması ortaya çıkar ve “Arkadaş senin notunu artırdım”, “Sabit bıraktım” veya “Düşürdüm, gerekçeleri de şunlar” der ve görevini yapar. Ama çıkıp da ‘şöyle olursa, böyle olur’ gibi soyut açıklamalar, akıllara bir sürü soru işareti getirmekle kalmaz ve ilgili kurumlara ilişkin imaj da zedelenir.
NOT ARTIRIMI SERMAYE YATIRIMLARINI ETKİLER
-Peki, bu piyasalara nasıl yansıyor
-Maalesef yerli yatırımcının portföy yatırımlarındaki ağırlığı yabancı yatırımcı karşısında düşük olduğundan, yabancıların algısına göre piyasalarımızda yön belirleniyor. Yerli yatırımcıların portföy yatırımlarındaki ağırlığı arttığı takdirde, son günlerde yaşadığımız notumuz arttı mı? Artıyor mu?
Diğer taraftan, notumuz artsa bile, ülkemiz piyasalarının rasyoları aynı kategorideki ülkelere göre çok da cazip değil. Acaba yabancı yatırımcı olası not artırımında kar realizasyonu mu yapacak?
Not artırımı şahsi kanaatim, portföy yatırımlarından ziyade ülkemiz için daha faydalı olan sermaye yatırımlarını daha büyük oranda etkilemeye namzettir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)