E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇelik endüstrisinden ‘sert kış’ uyarısı---

Çelik endüstrisinden ‘sert kış’ uyarısı

Çelik endüstrisinden ‘sert kış’ uyarısı
15 Ağustos 2024 - 10:50 borsagundem.com

Çelik sektörü, dünyanın büyük bir endüstriyel krizle karşı karşıya kalabileceği endişesi taşıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük çelik pazarı olan Çin’den, sektörün küresel boyutta ciddi bir riskle karşı karşıya olduğu uyarısı geldi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük çelik üreticisi, Çin'de küresel çapta yayılma ve sektörü daha derin bir gerilemeye sürükleme potansiyeli taşıyan bir sektör krizi konusunda alarm verdi.

Soğuk ve dayanılması zor bir kış

Bloomberg’in haberine göre, China Baowu Steel Group Başkanı Hu Wangming, şirketin yarıyıl toplantısında 2008 ve 2015'teki büyük travmalardan daha kötü bir zorluk konusunda uyararak çalışanlara, “Çin’in çelik sektöründeki koşullar beklediğimizden daha uzun, daha soğuk ve daha dayanılması zor olacak; sert bir kış bizi bekliyor” dedi.

Küresel yatırımcılar, Fed'in faiz indirimlerine doğru ilerlediği ABD'de bir durgunluk olasılığını düşünürken Çin'in zorluk içindeki ekonomisine de odaklanmış durumda. Çelik de dahil olmak üzere emtialar için Baowu'nun uyarısı, talep ve fiyatlara yönelik risklerin yanı sıra, endüstrinin iki numarası olan ArcelorMittal'ın Çin'den gelen ihracatta ‘agresif bir artış' olarak adlandırdığı şeyin de altını çiziyor.

Çin’den gelen ihracat dalgası

Dünyanın en büyüğü olan Çin çelik endüstrisi, uzun süredir devam eden emlak gerilemesinin sona erme belirtisi göstermemesi ve fabrika faaliyetlerinin durgun kalmasıyla birden fazla uyarı işareti veriyor. Baowu tek başına dünya çeliğinin yaklaşık yüzde 7'sini üretiyor ve yorumları başta Asya olmak üzere tüm dünya çelik piyasasının ruh halini ölçmek için yakından takip ediliyor.

Hu’nun çarpıcı mesajı, genellikle ticaret önlemlerini zorlayarak Çin'den gelen yeni bir ihracat dalgasıyla boğuşan Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki rakipler için muhtemelen bir endişe kaynağı anlamına gelme potansiyeli taşıyor. Çin'den gelen sevkiyatlar, üreticiler yerel bir yavaşlamayı telafi etmek için çabalarken bu yıl yaklaşık 100 milyon tona, yani 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşma yolunda ilerliyor.

Öte yandan, Alman çelik devi ThyssenKrupp, Çarşamba günü kazançlarda büyük bir düşüş bildirerek sektörün zorluklarını vurguladı. Bu ayın başlarında ArcelorMittal, Çin'in artan ihracatının küresel pazarı ‘sürdürülemez’ bir duruma soktuğunu söyledi.

Singapur'daki demir cevheri vadeli işlemleri yüzde 3,4'e kadar düşerek ton başına 95,20 dolar seviyesine geriledi ve bu geçen yılın Mayıs ayından bu yana en düşük seviye oldu. Çelik piyasalarındaki düşüş daha da belirgindi ve Şanghay'daki inşaat demiri vadeli işlemleri yüzde 4'ten fazla düşerek 2017'den bu yana en ucuz seviyeye geriledi. Gelirinin çoğunu Çin'e demir cevheri satarak elde eden BHP, yaklaşık yüzde 3 oranında düştü.

Nakit, kârdan daha önemli

Çin'in çelik endüstrisi, 2008-2009 Küresel Finans Krizi sırasında ve ardından 2015-2016'da yıkıcı düşüşler yaşadı. Her iki durumda da krizler nihayetinde büyük teşviklerle çözüldü; bu, Başkan Xi Jinping'in ekonomiyi yeniden şekillendirmeye çalıştığı 2024 yılında ise daha uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Baowu, mevcut düşüşün nedenleri hakkında fazla bir şey söylemedi ve çalışanların nasıl tepki vermesi gerektiğine odaklandı: “Nakiti koruyarak ve riskleri en aza indirerek.”

Baowu’dan yapılan açıklamada, “Her düzeydeki finans departmanları şirketin finansmanının güvenliğine daha fazla dikkat etmeli” ifadesine yer verildi ve gecikmiş ödemeler ve sahte işlemlerin tespiti de dahil olmak üzere kontrollerin güçlendirilmesi gerektiği belirtilerek “Uzun ve sert kışı başarıyla atlatma sürecinde, nakit kârdan daha önemlidir” denildi.

Çin'in çelik üretimi gerilemeye devam ediyorÇin'in çelik üretimi gerilemeye devam ediyor

 

Küresel düşük emisyonlu çelik üretiminde büyük artışKüresel düşük emisyonlu çelik üretiminde büyük artış

 

Dünyada ham çelik üretimi azalırken, Türkiye'de artış sürdüDünyada ham çelik üretimi azalırken, Türkiye'de artış sürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ15 Ağustos 2024 13:56

    İnsanların gözünü toprak doyursun.İstiyorlar ki her gün her hafta her ay her yıl bir önceki rakamlar 1-100 katlasın.Böyle bir ekonomik sistem olamaz.Yükselişlerin inişi muhakkak olacaktır.