E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCemal Enginyurt’un VİOP işlemleri didik didik inceleniyor---

Cemal Enginyurt’un VİOP işlemleri didik didik inceleniyor

Cemal Enginyurt’un VİOP işlemleri didik didik inceleniyor
28 Ağustos 2024 - 16:25 borsagundem.com

“Mehmet Şimşek istifa etti” twitiyle tepkilerin odağına oturan DP Milletvekili Enginyurt’un borsa işlemleri mercek altına alındı. SPK’nın ayrıca halka arzlarla ilgili sosyal medya paylaşımları için de harekete geçtiği öğrenildi.

Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt'un hafta sonu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiğini ve borsada düşüş yaşandığını iddia etmesinin ardından 4 gün içinde önemli gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı.

Bilindiği gibi Cemal Enginyurt, X’te, “Bugün Borsa İstanbul sebepsiz düşmedi. Belli ki 5’li çete kavgası var. Mehmet Şimşek istifa etti. Pazartesi ülke yangın yeri” diye yazdı.

ŞİMŞEK İDDİAYI YALANLADI

İddia üzerine Bakan Şimşek’ten bir açıklama geldi. Şimşek, “İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir. Uydurma hikayelerle ekonomimizin ve piyasalarımızın etkilenmesine asla izin veremeyiz. Yalanlamamıza rağmen hala bu söylentileri çıkartanlar ve yayanlar iyi niyetli olamaz. Lütfen aldanmayın!" dedi.

SPK VE ADALET BAKANI'NDAN DUYURU

Ardından, X’teki paylaşımıyla tepkilerin odağına oturan Enginyurt’a yönelik ‘resmi’ açıklamalar yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan maksatlı ve yanıltıcı haberleri yapanlar ile bu haberleri yayanlara ilişkin gerekli hukuki işlem ve incelemelerin başlatıldığını duyurdu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise maksatlı ve yanıltıcı haberler üzerinden Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 217/A maddesi uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen soruşturma başlattığını ifade etti.

ENGİNYURT KENDİNİ SAVUNDU

Manipülasyon suçlamasını işaret eden gelişmelere yanıt veren Enginyurt ise, borsadaki düşüşün nedeni olarak gösterilmesine karşılık, tweet’inin borsanın kapanışından sonra atıldığını söyleyerek hakkında çıkartılan iddiaların doğru olmadığını savundu. Enginyurt, “Piyasalar kapandıktan sonra atılan bir tweet borsayı nasıl etkileyebilir?" dedi.

ENGİNYURT’UN BORSA İŞLEMLERİ İNCELENİYOR

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör de “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiğine dair asılsız iddiaları yayarak piyasayı manipüle edenlere ilişkin yürütülen soruşturmaları” bugünkü köşesinde gündeme taşıdı. Güngör, "Şimdi Enginyurt'un borsa işlemleri inceleniyor. Eğer bu paylaşımdan menfaat elde ettiyse SPK Kanunu'na göre ceza alacak. Menfaat elde etmediyse de TCK'dan hesap verecek" dedi.

“DÜPEDÜZ MANİPÜLASYON”

“Milletin oylarıyla vekil seçilen birisi sosyal medyadaki paylaşımıyla düpedüz manipülasyon yaptı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Adalet Bakanlığı devreye girdi. SPK, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri üzerinden Borsa yatırımcısını yanlış yönlendiren ve onların zarara uğramalarına sebep olan sosyal medya hesaplarıyla ilgili 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Piyasa Dolandırıcılığı" başlıklı maddesine dayanarak inceleme başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da maksatlı ve yanıltıcı haberle üzerinden Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 217/A maddesi uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen soruşturma başlattığını duyurdu” diyen Güngör, Cemal Enginyurt’la birlikte paylaşımını yayanların da borsa işlemlerinin incelendiğini, VİOP işlemlerinin didik didik edildiğini yazdı:

“Edindiğim bilgiye göre, Enginyurt paylaşımını yayanlarla ilgili de inceleme başlatıldı. Onların da borsadaki işlemlerine bakılıyor.
Şunu da belirteyim; Enginyurt, paylaşımın saat 20:09'a yapıldığını, borsanın o saatte kapalı olduğunu söyleyerek pek yırtacağa benzemiyor.
Zira, o saatte Borsa İstanbul kapalı olsa da Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) Akşam Seansı açık… SPK, hem Cemal Enginyurt'un hem de onun paylaşımını yayanların VİOP işlemlerini didik didik ediyor.”

SPK’DAN YAKIN TAKİP

Göngör bu arada SPK’nın yürüttüğü önemli bir incelemeyi de kaleme aldı:

“SPK, bu son olaydan sonra tabir caizse 'sahaya baltayla inmiş durumda'…
Sadece Enginyurt'un vukuatını değil son dönemde devalüasyon söylentisi çıkaranları da takibe aldılar… Hatta yapılan halka arzlar öncesinde sosyal medyadan o şirketlerle ilgili manipülatif paylaşımlar yaparak, halka arz süreçlerini baltalamaya çalışanları, borsaya açılacak şirketleri kötüleyenleri de…

Hepsiyle ilgili suç ihbarları hazırlanıyor.”

SPK'dan Şimşek'in istifa haberlerine ilişkin duyuru!SPK'dan Şimşek'in istifa haberlerine ilişkin duyuru!

Bakan Tunç: Borsa yatırımcısını zarara uğratanlara soruşturma başlatıldıBakan Tunç: Borsa yatırımcısını zarara uğratanlara soruşturma başlatıldı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi29 Ağustos 2024 15:16

    Spekülsayonu anladık da zira herjes yapabilir , maniplasyon nedir ya , böyle yapa yapa yatırımcı mı aldatılıyor , haksız para mı kazanılıyor , anlamadım gitti

  • xyz29 Ağustos 2024 09:44

    Sahtekarlar ne zamandan beri küçük yatırımcıyı düşünür olmuş. Naci AĞBAL görevden alınınca buna sebeb olanları ve haberi olanlarında yiyorsa hesap hareketlerini inceleyin.

  • acacu29 Ağustos 2024 00:29

    Adam bu işi yapacak olsa piyasaların kapalı olduğu haftasonunu mu bekler spk? Son 3 senede manipülatörler borsayı oyuncak etti, yemediği halt kalmadı, senin şimdi mi aklına geldi inceleme yapmak eyy spk? Insider trading in feriştahı yapılıyor her gün sen neredeydin bu güne kadar spk? İşin ucunda siyaset olunca hemen iş yapıyormuş gibi çıkıyorsunuz ortaya.

  • bülent28 Ağustos 2024 23:39

    viop o akşam seansında -3,20 den 1,99 a geldi kaldıraçta ne kadar kazandı yalançı cemal açıklasın

  • Mehmet Yıldız 28 Ağustos 2024 22:09

    Goody hissesi battı mı ey spk denen kurum paraşütsuz düşüyor.iflas aciklayaincami haberin olacak.boylemi koruyacak yatırımcıyı.haber yok bi şey soluksuz düşüyor.fabrika durdu mu uretim yapmıyorsa kottan at.

  • orkun28 Ağustos 2024 21:48

    Başkasının hesabından yaptıysa nasıl tespit edilecek?Cezalı spekler bile birçok hesaptan işlem yapıyor.

  • caner28 Ağustos 2024 19:58

    Sana DEVLET Demişler. 550  Millet Vekili olurken nasıl Mal beyanında bulunduruyorsan Millet vekilliği bitene kadar hangi bakkaldan Ekmek dahi alsa Devletin haberi olmalıdır. Şimdiye kadar neredeydiniz bu Hırsızlara göm yumdunuz.

  • Atakan28 Ağustos 2024 19:14

    Telefonl sosyal medya da irtibatlı olduğu kişileri de inceleyin

  • VS28 Ağustos 2024 19:09

    1 top dondurma 100 tl 1 ad ihlas hissesi 1 tl batan geminin malları almayan kalmasın bunlarıda incelesinler

  • Yorum28 Ağustos 2024 18:27

    İrtibatı olduğu kişilere bak bu haberi kim yaptırmış onların şort pozisyonları incele ha onu bulamıyorsan o gün önceki gün şort pozisyon açanlar belli onların bu şahısla olan irtibatını bakarsanda olur

  • Kenan28 Ağustos 2024 18:24

    İstediğinizi inceleyin ama ihlas gurubunu incelemeyin.30 yıldır faaliyet te kumarhaneleri 1 lira da,tuvalete giriş 15 lira.

  • HALİL KOZALAK28 Ağustos 2024 18:02

    Yapmış olsa bile hiç bir şey olmaz kime ne yapıldıkı herkes yapytığı ile kaldı.sonra milletvekillerinde öyle yetkileliler ki bunların yetkisi padişahta, kral larda yoktur.