E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisCEO'lar şirket kapma yarışında---

CEO'lar şirket kapma yarışında

CEO'lar şirket kapma yarışında
02 Kasım 2012 - 06:48 borsagundem.com

Koç, Sabancı, Doğan, Doğuş ve Borusan Holding CEO’larının gündeminde küresel krize rağmen 'büyüme-satın alma’ var

TÜRKİYE ekonomisini sürükleyen özel sektörün, 2013 yılı gündeminde ABD ve Avrupa’daki krize rağmen, büyüme ve şirket satın alma ilk sırada yer alıyor. Dün Capital ve Ekonomist dergilerinin girişimiyle kurulan CEO Club toplantısında, 2013 yılı
planlarını anlatan, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan ve Borusan Holding CEO’su Agah Uğur’un verdiği ortak mesajın ‘şirket satın alma’ olması dikkat çekti.
4 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Vodafone Türkiye’nin katkılarıyla düzenlenen toplantıda Türkiye’nin önde gelen 5 kurumunun CEO’ları 2013 planlarını anlattı. Yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayan CEO’lar, bir yandan da şirket satın alma yoluyla inorganik büyüme fırsatlarını değrelendirdiklerinin altını çizdi. Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “2012’de 3 milyar dolar yatırım yaptık. 2013 yılında Türkiye’nin yüzde 4.5, grup olarak bizim de bunun iki katı büyüyeceğimizi öngörüyoruz. 2013 için toplam 4 milyar dolar yatırım planladık. Buna satın almalar için ayrılan bütçe dahil değil. 2013 yılında şirket satın alma yoluyla büyümemize devam etmek istiyoruz” diye konuştu.
LOJİSTİK’E GİREBİLİRİZ
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ise, holding olarak cirolarının 2012’de yüzde 15’ten fazla büyüdüğünü, 2013’te de bu civarda bir büyüme gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Portföylerinin yüzde 50’sinin bankacılık olduğunu aktaran Kurtul, şunları anlattı: “Önem verdiğimiz ikinci alan enerji. Önümüzdeki dönemde portföyümüze büyümede lokomotif olacak yeni bir şirket katmayı istiyoruz. Bu lojistik ya da hizmetler sektöründe olabilir. Her yıl 2 milyar Dolar yatırım yapıyoruz, bunun 3’te 2’si enerjiye gidiyor. Önümüzdeki yıl da bu rakama yakın bir yatırım yapılacak. Bu rakama şirket satın alma ile ilgili yatırım miktarları dahil değil. İnorganik büyüme fırsatlarına sıcak bakıyoruz.”
TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ
Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen de, ABD ekonomisinin toparlandığını ancak Avrupa’da sıkıntıların bulunduğunu anımsatarak, “Elle tutulur iyi tahminler yapamıyoruz. Çin ve diğer Uzakdoğu Asya ekonomilerinin büyümesinin yavaşlamasıyla emtia ve enerji fiyatları gerileyebilir. Türkiye için olumlu yorumlanabilir. Dolayısıyla her şey göreceli.” Türkiye’de ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların yerinde olduğunu belirten Yahya Üzdiyen, “Türkiye her şeye rağmen doğru politikalar uyguladı. Bunun etkilerini görüyoruz. 2013 yılı için beklentimiz ekonomik büyümenin 3-4 bandında olması yönünde. Belki daha iyi olacaktır. İçinde olduğumuz mevcut alanlardaki büyümemizin yanında inogranik büyüme fırsatlarına bakıyoruz. Perakende büyümek istediğimiz alanlardan biri” diye konuştu.
Bölgesel ortaklıklar peşindeyiz
DOĞUŞ Holding CEO’su Hüsnü Akhan, satın alma fırsatlarını değerlendirenlerden. Doğuş Holding’in önümüzdeki dönemde yatırım planlarına ilişkin olarak Akhan, şöyle konuştu: “Doğuş olarak 2013 planlarımız yapıyoruz. 2012 fırsatlar yılı oldu. Yatırımlar ve istihdam yaratmaya dönüştü. 2013 aynı şekilde bir yandan iş modellerimizi rekabetçi şirketler yaratarak, bölgede ortaklıklar olacak iş planı yaptık. Mevcut 7 iş alanımız var, burada büyümemizi derinleşmeyi devam ettireceğiz. 2012’de başlayan yatırımlarımızı devam ettireceğiz. 2013’ün 2012 den daha iyi olacağını varsayıyorum. 2013’te hem ülke ekonomisinin hem de şirketlerin büyümesinin hız kazanacağını düşünüyorum. Biz de 2013’te bölgesel ortaklıklara girebiliriz. Restoran ve yeme içme sektörü konusunda mevcut markaları ortaklıklar yoluyla satın almak veya kendi markamızı oluşturmak için arkadaşlarımız çalışma yapıyor.”
Yurtdışında yatırım yapmayı planlıyor
BORUSAN Holding CEO’su Agah Uğur, iş bazında 2012 ile 2013 arasında büyük bir performans farkı beklemediğini belirterek şunları söyledi: “Uzun zamandan beridir ilk defa bu yıl geçen yıla göre ciromuzu büyütemedik. 2013’ü de benzer bir yıl olarak görüyorum. Amacımız inorganik büyümeyi sağlamak. Sürekli arayış içindeyiz. Yakında yurtiçinde bir satın almayı tamamlayabiliriz. Yurtdışında da sıfırdan bir yatırım yapabiliriz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)