E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivÇevreci araçlar daha az vergi ödeyecek---

Çevreci araçlar daha az vergi ödeyecek

Çevreci araçlar daha az vergi ödeyecek
21 Mart 2012 - 07:28 borsagundem.com

Enerji Bakanı Yıldız, araçlar için çevrecilik kriterine göre vergilendirmenin gündemlerinde olduğunu söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nin, çevre dostu aracın az vergi ödeyeceği, çevreyi çok kirletenin ise daha çok vergi ödeyeceği bir sistem kurguladığını söyledi.
Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ve Limak Çimento Enerji Verimliliği Kredi Sözleşmesi İmza Töreni’nde konuşan Yıldız, 16 milyon motorlu aracın harcadığı akaryakıtın, enerji sektöründe kullanılan petrol türevlerinden daha fazla olduğunu, bunun için farklı bir vergilendirme sisteminin kurgulandığını söyledi. Şubat ayında yayımlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi çerçevesinde yapılacak birçok işleri bulunduğunu kaydeden Yıldız, “Çevre dostu aracın az vergi ödeyeceği, çevreyi çok kirletenin daha çok vergi ödeyeceği bir sistem kurguluyor bu strateji belgesi” diye konuştu.
Bakan Yıldız, beyaz eşyada sağlanan enerji tasarrufunda gelinen noktanın sevindirici olduğunu, özellikle 2012 yılı temmuz-ağustos aylarından itibaren tasarruflu olmayan bir beyaz eşyanın üretilmesinin, 3 yıl önceden haber verilmesi kaydıyla yasaklandığını söyledi. Yıldız, bundan sonra istenilse de enerji verimsiz bir beyaz eşya kullanılamayacağını belirtti.
Sektörün beklentisi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın sözünü ettiği araç vergilendirmesinde çevrecilik kriteri, geçen yıl yayınlanan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’nde de bahsedilen ve sektörün merakla beklediği bir düzenleme. Otomotiv Strateji Belgesi’nde “Hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek” başlığı altında, öncelikle düşük emisyonlu çevre dostu araçların kullanımını teşvik eden bir vergilendirme sistemi için çalışılacağı, elektrikli araçlardaki vergi düzenlemesinin hibrit ve diğer çevreci araçlara da yayılması öngörülüyor. Ayrıca belgede, hurda araç için düzenlemelerin de gündemde olacağı belirtiliyordu.
Bakan Yıldız’ın sözünü ettiği düzenlemenin gelmesi durumunda, Maliye Bakanlığı’nın, otomotivde ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sisteminde yapacağı değişiklikle, vergilendirmede “emisyon” salımı kriterini getirmesi bekleniyor. Böylece yeni araçların vergileri, “karbondioksit salım miktarına” göre değerlendirilecek. Bununla birlikte Maliye Bakanlığı’nın, “emisyon değerleri”nin yanında motor hacmi kriterinden vazgeçmeyip vergilendirmede iki değeri birden gözönünde bulunduracağı da konuşuluyor. Avrupa’daysa vergilendirme, sadece emisyon değerine göre yapılıyor.
Sektör, uzun süredir yaşlı ve çevreyi kirleten araçlara uygulanan vergilerin gözden geçirilmesini, eski araçların trafikten çekilmesi amacıyla “hurda indirimi”nin yeniden gündeme getirilmesini talep ediyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)