E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCharles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor---

Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor

Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor
26 Haziran 2024 - 11:26 borsagundem.com

ABD borsalarının nasıl bir seyir izleyeceğine yönelik muhtelif tahminciler arasında Charles Schwab, en karamsar tarafta yer alıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran yapay zeka rallisinde yaşanan son düzeltme yatırımcıları endişelendiriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, birkaç hisse senedinin öncülüğünde devam eden ralli, dün hafif şekilde toparlanmış olsa da, düşüş işaretleri vermeye başlıyor.

Çöküş işaretleri

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Charles Schwab, hisse senetlerinin son ayı piyasasındaki çöküşe 'ürkütücü derecede benzediğini' söylüyor.

Charles Schwab bu hafta, borsanın mevcut hareketlerinin, en son ayı piyasası düzeltmesinden önceki yıl olan 2021'i yansıtmaya başladığını yazıyor. Banka, paylaştığı son notta, endeks seviyesi ile bireysel hisse performansı arasındaki artan uyumsuzluğu hedef alıyor.

CIO Liz Ann Sonders, artan farklılığın daha da aşırı hale geldiğini ve bunun yakından izlemeye değer bir risk olduğunu yazıyor. Sonders, “İlkinde daha fazla zayıflık, ikincisinde ise daha fazla güç görmeye devam edersek, bu durum, 2021'in dinamiğini ürkütücü bir şekilde taklit etmeye başlayacak” diyor.

Endeksin yüzde 10’undan azı yükselişte

Sonders, S&P 500'ün bu yıl boyunca rekor seviyelere ulaşırken 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem gören hisse senetlerinin yüzdesinin azaldığını da ekliyor. Ann Sonders, “2021'in ikinci yarısında da durum böyleydi ve geriye dönüp baktığımızda, piyasanın artık endeks seviyesinde tutunamayacağının sinyalini doğru bir şekilde verdiğini düşünüyoruz. Hatırlanırsa bu, 2022'de ayı piyasasına yol açmıştı” diye yazıyor.

Gösterge endeks, 2023'te yükselişin yeniden başlamasından önce o yıl yaklaşık yüzde 25 oranında düşüş yaşamıştı.

S&P 500'ün bu yılki en sert düşüşü yüzde 5 civarında olurken endeksteki ortalama bireysel hisseler yüzde 15'e kadar düştü. Schwab, bu ölçümün Nasdaq için daha da kötü olduğunu, endeksteki bireysel hisse senetlerinin ortalama düşüşünün yüzde 38’i bulduğunu ifade ediyor.

Geçen hafta itibarıyla S&P ve Nasdaq'ta listelenen hisselerin sadece yüzde 10'undan azı 52 haftanın yeni zirvelerine ulaştı. Notta, aynı zamanda yeni düşük seviyelere ulaşan bireysel hisse senetlerinin sayısının da ayı piyasası seviyelerinde olduğu belirtiliyor.

Enerji sektöründeki yükseliş çöküş işareti mi?

Charles Schwab, endeks düzeyindeki bu boğa koşusunun en iyi şekilde, yapay zekadan yararlananların öncülük ettiği dar bir hisse senedi alanındaki derin yoğunlaşmayla açıklanabileceğini söylüyor. Ancak Ann Sonders, çoğunlukla dev teknoloji şirketlerine yoğun bir şekilde odaklanılmasına rağmen bunların mutlaka en büyük hisse senetleri olmadığını da ekliyor.

Sonders, “Ayrıca bu yıl en iyi performans gösteren ilk 10 şirketten üçünün teknoloji sektöründe değil kamu hizmetleri sektöründe olması da bazılarını şaşırtabilir. Yapay zeka patlamasının yanı sıra ülkenin enerji şebekesinin inşasından ikinci dereceden yararlananları da dikkate almak gerekiyor. Liste aynı zamanda General Electric ile 'eski usul' bir hal alıp eski çöküşleri daha da fazla hatırlatıyor” diye yazıyor.

Wall Street’in felaket tellalı: ABD borsası yüzde 70 düşecek

 

Borsalar Nvidia’nın tökezlemesine hazır mı?

 

Borsada rallinin devamı için ne gerekiyor?

 

Ünlü ekonomistten borsalara dair karamsar tahmin

 

Nvidia hisseleri 'ralliye devam' dedi

 

Düşük volatilite borsa rallisinin lehine mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )26 Haziran 2024 15:11

    Çöker ise çöksün borsalar bizim piyasalara ve borsamıza hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri ve sebest ekonomiden yana olan RTE ve BAHÇELİ var.Eğer HDP iktidara gelir ise borsa falan kalmaz.

  • yunus26 Haziran 2024 14:51

    Borsalar pahalandı,katılıyorum,,,iyi bir düzeltme yemesi şart.