E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP bu bakanlıkları isteyecek---

CHP bu bakanlıkları isteyecek

CHP bu bakanlıkları isteyecek
28 Haziran 2015 - 08:48 borsagundem.com

Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini almasının ardından yapılacak görüşmeler için CHP hazırlıklarını tamamladı.

CHP, 63. Hükümet’in kurulması görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önümüzdeki hafta alacak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılacak görüşmelerde sunacağı müzakere paketini büyük ölçüde hazırladı. Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre, parti yönetiminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 maddelik ilkeler listesinin büyük ölçüde Davutoğlu’ndan kabul göreceği değerlendiriliyor. CHP yönetimi, bu 14 ilkenin ardından bazı temel konuları da masaya getirecek. Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığı da masada olacak. Aynı şekilde, Dışişleri, Adalet, İçişleri, Milli eğitim, Çalışma ve Maliye bakanlıklarının CHP’lilerce yönetilmesi, MİT, TİB, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da etkin bir paylaşım talebi Ak Parti’ye iletilecek.

14 ilke tamam gibi
CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 ilkenin Davutoğlu tarafından kabul göreceğine inanıyor. Kulislerde bir ya da iki maddede sorun yaşanabileceği, bu maddelerde nihai bir uzlaşma varılacağı değerlendiriliyor.

İlk dönem Başbakanlık
Kılıçdaroğlu’nun altını özenle çizdiği “güven sorunu” çerçevesinde, parti yönetimi olası bir koalisyonda “dönüşümlü başbakanlık” fikrinin müzakere dahi edilmemesini istiyor. Öte yandan; CHP, hükümette yapılacak protokolde ilk başbakanlık görevinin Kılıçdaroğlu’na verilmesini istiyor. Kurmaylar, bu talebi, “Karşı tarafa güvenmiyoruz. Örneğin iki yıllık dönüşümlü başbakanlık konusunda uzlaşılırsa ve ilk olarak Davutoğlu başbakan olursa, görevi Kılıçdaroğlu’na vermek yerine, erken seçime götürmeyi deneyecektir. Oysa Kemal Bey, aldığı devlet terbiyesi gereği böyle bir sorun çıkarmayacaktır” biçiminde değerlendiriyor.

İlk şart dış politika
Müzakereler sırasında CHP’nin ilk şartlarından birinin dış politikaya yönelik olması öngörülüyor. CHP, dış politikada yaşanan süreci “tahribat” olarak değerlendiriyor ve başta Ortadoğu ve AB politikasına çeki düzen vermek için Dışişleri Bakanlığı’nın CHP’li bir bakan tarafından yönetilmesi gerektiği konusunda geri adım atmak istemiyor.

Adalet, İçişleri, Eğitim
CHP yönetimi yine Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nda da yaşanan kadrolaşmanın önüne geçmek amacıyla etkin olmak istiyor. HSYK’nın yapısının değiştirilmesi vaadini gerçekleştirmek için bu bakanlığı da yönetmek isteyen CHP yönetimi, 4+4+4 ile baştan sona değişen eğitim sisteminin de düzenlenmesi ve eğitim sisteminin 1+8+3 biçiminde yapılandırılması konusunda da geri adım atmak istemiyor.

Kritik kurumlar ve ekonomi
CHP yönetimi, sosyal politikaya yönelik vaatlerini yerine getirebilmek için Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nı da yönetmek istiyor. CHP kurmayları yine aynı şekilde, müzakere masasından MİT, TİB, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da etkinliğini artırarak kalkmak istiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan ali29 Haziran 2015 00:04

    chp,hep yapageldiği gibi,milletin vermediğini istiyor,milletle ittifak-diyalog kur,milleti ikna et,seçimler,oyla kazan istediklerini.

  • kel28 Haziran 2015 23:46

    höss,kaset ürünü sende,kimlerin projesi olduğunu bu millet tam kavrayamadı,kavradığında bedel biraz daha ağır olacak.

  • saf vatandaş28 Haziran 2015 23:41

    kimse kıvırmasın,çok büyük bir organizasyon neticesinde seçimden kaos çıktı,ülke çok zorda,tüm partiler sorumluluk almalı-sorumlu davranmalı,önce ülke diyebilmeli,diyemeyenler cezalandırılır.

  • hacı salih28 Haziran 2015 21:42

    Ağzını ayıra ayıra akp ye yolsuz diceksin sonrada ülke menfaatlerini adı altında kendi menfaatlerini gözeterek koalisyon kurmaya niyetleneceksin.. bide %25 oyla bunları söylüyo %41 alsa ne şartlar sunacaktı acaba ???

  • CHP tabanı28 Haziran 2015 19:34

    Biz AKP ile koalisyonu istemiyoruz!

  • AKP28 Haziran 2015 16:17

    Arkadaş yüzde 41 oyu alan chp midir de bu kritik bakanlıklardan bahsediyor kaç tane milletvekilin var amaç belli hükümet kurulmasını engellemek sonuç ERKEN SEÇİM...

  • halden28 Haziran 2015 16:14

    sanırım tarihte ilktir; bir parti hem oy oranını hem de parlementer sayısını düşürerek ikinci parti olsun ve seçimi kazanmış gibi kutlama yapsın!.. HDP'nin barajı geçmesini kutladılar!.. hala zafer sarhoşu CHP...

  • Kadir28 Haziran 2015 15:47

    Sanırsın yüzde 41 oyu chp almış...en kritik bakanlıkları ve başbakanlık istiyor...ilk önce onu hsketmen lazım...yüzde 25vdeğil yüzde 41 alman lazım...birde karaktersizliğe bakın ki düne kadar hakaretcettiğin adamlarla çıkarların için koalisyon pazarlığı yapacaksın...

  • OOOPS28 Haziran 2015 15:44

    BAŞKA CANIM OO BUNLAR UCMUŞ YA.TAM CEMAATİN İSTEDİĞİ GİBİ CHP.

  • Salak vatandaş görmez28 Haziran 2015 12:38

    Sarayın geleceğini tehdit ediyorsunuz o zaman at kosturulmayacak zarrab a ödül verilmiyorcek ve ondan mani alinmiyacak kupon arazi satilmiyacak avm villa yapilmiyacak örtülü ödenek kullanilmayacak ihale yandaş a verilmiyecek sayın Kılıçdaroğlu 14 yıllık devlet geleneğine ters bunlar olmaz kardeşim

  • Hakk28 Haziran 2015 09:54

    Meb i almali cunku egitimin durumu icler acisi. Adam kayirma almis basini gidiyor. Rabbim egitimi chp ye versin. Allah buyuk.

  • Vatansever28 Haziran 2015 09:49

    En iyi koalisyon MHP yle olur