E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCHP ekonomi raporu yayınlandı---

CHP ekonomi raporu yayınlandı

CHP ekonomi raporu yayınlandı
06 Nisan 2014 - 14:29 borsagundem.com

CHP’nin ekonomi raporunda, 2013’de kamu harcamaları ve iç talebe yaslanarak sağlanan büyümenin 2014’te sürmesi zor göründüğü ifade edildi

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 88. Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı.
2013 yılında ekonomideki yüzde 4’lük büyümeyle Türkiye’nin AK Parti’yle geçen 11 yıldaki büyüme ortalamasının yüzde 4,9 olarak gerçekleştiğinin belirtildiği raporda, bu rakamın Türkiye’nin çok partili yaşama geçtiği 1946’dan AKP’nin göreve geldiği 2002 yılına başa gelen 42 Hükümetin ortalama büyüme performansı olan yüzde 5,1’in altında olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre, 11 yıllık AK Parti döneminde büyüme sürekli geriledi; AK Parti’nin ilk iktidar olduğu 58 ve 59. Hükümet döneminde ortalama büyüme yüzde 6,9 iken, ikinci dönemi olan 60. Hükümet döneminde yüzde 3,3’e, üçüncü dönemi olan 61. Hükümet döneminin ilk iki yılında ise yüzde 3,1’e düştü. 

“İÇ TALEBE YASLANAN BÜYÜME SÜRDÜRÜLEMEZ”

2013 büyümesinde asıl dikkat çeken gelişmenin “kamu tüketim ve yatırım harcamalarından” büyümeye gelen ciddi katkı olduğunun ifade edildiği raporda, “2013’te yüzde 4’lük büyümenin yüzde 23’ü kamunun yatırım harcamalarından, yüzde 16’sı ise kamunun nihai tüketim harcamalarından kaynaklanmıştır. Bir diğer ifade ile yüzde 4’lük büyümenin 1,5 puanı kamu kesimi tüketim ve yatırım harcamalarından gelmiştir. Rakamlar AKP’nin 2013’de ciddi bir seçim ekonomisi uyguladığını göstermektedir” denildi. 
Rapora göre, büyümeyi etkileyen yatırım harcamalarında aslan payı kamudan gelirken özel sektörün yatırım harcamalarının büyümeye katkısı ise yüzde 0,1’le sınırlı kaldı. Raporda, “2013’de özel kesimin yatırım iştahı kaçmış, buna karşın ailelerin borçla şişirilen tüketim iştahı büyümeyi desteklemiştir. 2013’de kamu harcamaları ve iç talebe yaslanarak sağlanan büyümenin 2014’te sürmesi zor görünüyor. Mevsim ve gün etkilerinden arındırılmış rakamlara göre büyüme 2013’ün ikinci yarısından başlayarak giderek hız kaybediyor” denildi. 

EKONOMİDE YAPILACAKLAR LİSTESİ DE YER ALDI

Raporda, CHP iktidarında ekonomide yapılacaklar listesi de yer aldı. Raporda, mevcut ekonomik kırılganlıklarıyla ve artan siyasi ve sosyal tansiyonla, yeni küresel konjonktürde yapışkan bir durgunluk riskiyle karşı karşıya olan Türkiye’nin genel seçimlere kadar yapması gerekenler özetle şöyle sıralandı: 

“DÖVİZ KURUNDA İSTİKRAR SAĞLANMALI: Döviz kurunun rekabet gücünü destekleyecek bir düzeyde istikrar kazanması yatırım dostu iktisadi iklimin temel koşuludur. Kurun dış rekabete açık sektörlere sağladığı nispi fiyat avantajının korunmasına özen gösterilmelidir. 

KOBİLERE KREDİ KOLAYLIĞI SAĞLANMALI: Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli firmaların krediye erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik adımlar derhal atılmalıdır. 

DEVLETİN ÖZEL SEKTÖRE BORÇLARI ÖDENMELİ: KDV iade sisteminin basitleştirilerek hızlandırılması, KDV iadesine yönelik alacağı bulunan firmanın aynı zamanda kamuya vergi ve SSK primi gibi borçlarının bulunması durumunda borç ve alacakların mahsuplaştırılması yoluna gidilmelidir. 

İŞGÜCÜ VE ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ: SSK işveren payında özellikle genç ve kadın istihdamı için indirime gidilmesi uygulaması yeniden düşünülmelidir. Firmaların kullandıkları enerji üzerindeki kamusal yükler azaltılarak enerji fiyatlarında kapsamlı indirim sağlanmalıdır. 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ GELİŞTİRİLMELİ: Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ihtiyacı karşılayamamakta, yeni yatırımlar için yeterli fiziki alan bulunmamaktadır. Bu durum mevcut Yatırım Teşvik Sistemini de etkisiz kılmaktadır. Arsa maliyetini düşürecek biçimde OSB’lerin geliştirilmesine öncelik verilmedir. 

TEŞVİKLER BİR BASAMAK İLERİ ALINMALI: Asgari 5 yılı kapsayacak biçimde, teşvik sisteminde öngörülen bölgesel sınıflamanın birer basamak ileri taşınması (örneğin 1. Bölgenin 2. Bölge teşviklerinden, 2. Bölgenin 3. Bölge teşviklerinden yararlanması) yatırım faaliyetine önemli ivme kazandıracaktır.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kartaly32306 Nisan 2014 17:40

    secimlerden önce,secim söylemlerinde ekonomi proğramı olmayan bır partının ekonomi konulu şu yorumlarına ne demeli bilmiyorum..sayın chp..hırsızları yakala.ekonomiyi düzelt sen..birileride ekonomi ve kalkınma politikaları ile politikaları ile türkiyeyi şaha kaldırsın.