E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCHP'li Böke'den Merkez çıkışı---

CHP'li Böke'den Merkez çıkışı

CHP'li Böke'den Merkez çıkışı
23 Aralık 2015 - 06:59 borsagundem.com

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Merkez Bankası'nın faiz kararını eleştirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı, Türkiye'de Merkez Bankası Bağımsızlığının artık yalnızca kağıt üzerinde var olduğunu tescilledi. 
Faizin artırılıp arttırılması kararı iktisadi bir tercih olmalıdır. Bu tercihe dair kararı da siyasi otoriteden bağımsız olarak vermesi gereken Merkez Bankası'dır. Buradaki temel sorun Türkiye'de iktidarı elinde bulunduranların hem iktisadi gerçekleri, hem de Merkez Bankası bağımsızlığını hiçe sayarak para politikasına müdahale etmeleridir.  Görünen o ki, politikasızlık artık Türkiye ekonomisi için bir alışkanlık haline gelmiştir. 
Merkez Bankası yetki alanında bulunan konuda inisiyatif almayarak, kendini inkar etmiş, Türkiye ekonomisini rüzgarın akışına terk etmiştir. 

ZARARI VATANDAŞ ÖDEYECEK

Merkez Bankası'nın siyasi baskı nedeniyle doğru para politikasının gereğini yapmaktan kaçmasıyla, TL yalnızca bugün 5 kuruş değer kaybetti. Sırf bu kayıp şirketlerimizin 9 milyar dolar zarar yazmasına neden oldu. Siyasete göbekten bağlı para politikası sebebiyle bugün 
vatandaşımızın faizi artmaya başladı. Kısacası artan enflasyona karşı kendi vatandaşını korumaktansa siyasetçileri mutlu etmeyi ön plana koyan Merkez Bankası borç altında ezilen vatandaşımızı ve şirketlerimizi ağırlaşan küresel koşullara savunmasız teslim etti. 

MERKEZ BANKASI SİYASETE TESLİM OLDU

İyi bir ekonomi politikasının olmazsa olmaz parçası iyi bir para politikasıdır. İyi para politikası da ülke ve küresel gerçekleri iyi okuyan ve sorunlar ortaya çıktığında da kendi yetki alanına giren sorunları çözmek için politika araçlarını doğru kullanan bir çerçevedir. Şu anda Türkiye'de iyi bir para politikası yoktur. Artan enflasyona karşı vatandaşını koruyamayan, artan küresel riskler karşısında parasının değer kaybetmesine engel olamayan bir para politikası vardır. Vatandaşımızı faiz yükü altında ezen, gerçeklerden kopmuş ve kararları siyasi alan bir para politikasıyla karşı karşıyadır. 
Merkez Bankası'nın ekonomi politikası yapmamasının bedelini bütün Türkiye, en çok da borç batağına sürüklenmiş olan tüm vatandaşlar ödüyor. Merkez Bankası'nın para politikasını belirlerken siyasetin tercihlerini, ekonominin gerçeklerinden önemli görür hale gelmesi Türkiye'ye  dair risk algısını bozuyor ve vatandaşımızın borç yükünü daha da arttırıyor. Tüketicilerimizin bankalara olan borçlarının gelirlerine oranı 2002'de yüzde 5,5 idi. Şimdi ise bu oran yüzde 48,2. Bugün cebinde 10 lirası olan yurttaşımız, bunun 5 lirasını bankalara borç olarak ödemek durumunda. Para politikasının önceliği yurttaş değil, iktidar olmaya devam ettikçe Türkiye bedel ödemeye, esnafımız, memurumuz, emeklimiz, dar gelirlimiz fakirleşmeye devam edecektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • alp24 Aralık 2015 09:07

    faizin artması ile ilgili yazıma karşı çıkan arkadaşlar...zeka seviyenizi ölçütürün...gerçi millet olarak seviyemiz belli hemen siyasallaşıyoruz düşünmeden ön yargı ile hareket ediyoruz...he allahın sersem kulu faiz artışı ne zaman çare olmuş.

  • Alp Kazım Çakır24 Aralık 2015 02:52

    Akp sözcüsü gibisiniz,ekonomi mi bilginiz yok..

  • alp23 Aralık 2015 21:29

    HADİ...ORADAN UTANMADAN HALKIN KARŞISINA GEÇMİŞ ÜLKESİNİN FAİZ ARTTIRMASINI İSTİYOR BİZİ SAF KÖYLÜ BELLİYOR RANTÇILARA,SÜLÜKÇÜLERE,SÖMÜRÜCÜLERE PEŞKEŞ ÇEKİYOR....FAİZİN AKP-CHP-MHP SİMİ OLUR...

  • kazım23 Aralık 2015 17:10

    mualefet etmese olmaz derdin nedir paran çokta faizlerin artmasınımı istiyorsun

  • çakır23 Aralık 2015 07:11

    Benden söylemesi bu bayan kaadın sayın başkan sayın vekil kemal beyin yerine patlatılıyor metin Feyzioğlu efendi boke hmm efendi çok sinir bozucular