E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin borsalarında rekor hafta---

Çin borsalarında rekor hafta

Çin borsalarında rekor hafta
27 Eylül 2024 - 13:20 borsagundem.com

Çin borsaları çeyrek asırdan uzun bir sürenin en güçlü haftalık performansını ortaya koydu. Yükselişlerin ardında ise Çin Merkez Bankası’nın piyasaları serbest bırakan hamleleri yatıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) yeni yayınladığı ekonomik teşviklerle borsaların önünü açmasının arından Çin’in anakara endeksi CSI 300 %15’e yakın yükselişle 16 yılın en iyi haftalık performansını gerçekleştirdi. CNBC’nin haberine göre endeks en son 14 Kasım 2008’de sona eren haftada bu denli büyük bir yükseliş gerçekleştirmişti.

FactSet verilerine göre, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi haftalık %13’ün üzerinde artışla Şubat 1998'den bu yana en iyi haftasını geçirdi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) cuma günü 7 günlük ters repo oranını %1,7’den %1,5’e düşürdü. Finansal kurumların zorunluk karşılık oranı ise %0,5 düşürüldü. Gelişmelerin ardından CSI 300 Endeksi %4, Hang Seng Endeksi ise %3,5 yükseldi.

PBOC açıklamasında, “Çin’in istikrarlı ekonomik büyümesi ve yüksek kaliteli kalkınması için iyi bir parasal ve finansal ortam yaratmaya yardımcı olmanın hedeflendiği” belirtildi

Çin, yıllık bazda %17,8'lik bir düşüşü işaret eden ağustos ayı sanayi kâr verilerini de açıkladı. Düşüş, temmuz ayında yıllık bazda %4,1'lik bir artışı ve beş ayın en hızlı temposu gösteren verileri takip etti.

Yıllık bazda, büyük sanayi firmalarının kârları ilk sekiz ayda %0,5 artarak 4,65 trilyon yuana (663,47 milyar dolar) yükseldi. Yılın ilk yedi ayında ise bu artış oranı %3,6 seviyesindeydi.

Söz konusu veriler ağustos ayına kadar olan dönemi kapsıyor. Dolayısıyla yatırımcıların salı günü açıklanan teşviklerin etkilerini değerlendirmesi için bir sonraki veri grubunu beklemesi gerekecek.

Diğer Asya-Pasifik borsaları da cuma günü itibariyle yükselişteydi. Yatırımcılar ekonomik eğilimler için öncü gösterge olarak kabul ettikleri Tokyo eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Japonya’nın başkentinde manşet enflasyon ağustos ayındaki %2,6 seviyesinden %2,2’ye geriledi. Taze gıda gibi değişken fiyatların dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonsa %2 olarak açıklandı ve analist beklentilerini doğruladı.

Japonya’nın Nikkei 225 Endeksi %0,81 yükselirken geniş tabanlı Topix Endeksi ise %0,18 geriledi. Topix Endeksi’ndeki düşüşte Japonya’nın tüketici fiyat endeksi verileri etkili oldu. Japon Yeni ABD Doları karşısında %1’den fazla değer kaybederek üç haftanın en düşük seviyesine geriledi ve 146,38’den işlem gördü.

Güney Kore’nin Kospi Endeksi %0,21 düşerken Avustralya’nın S&P/ASX 200 Endeksi ise %0,1 yükseldi. Avustralya endeksi tüm zamanların zirvesinden sadece 30 puan uzakta.

Borsa yatırımcıları haber akışına hiç olmadığı kadar duyarlıBorsa yatırımcıları haber akışına hiç olmadığı kadar duyarlı

 

Her şeyin yükseldiği boğa piyasası başladıHer şeyin yükseldiği boğa piyasası başladı

 

Küresel piyasalarda pozitif fiyatlamalarKüresel piyasalarda pozitif fiyatlamalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)