E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin borsalarındaki ralli 2015 balonuna benzemiyor---

Çin borsalarındaki ralli 2015 balonuna benzemiyor

Çin borsalarındaki ralli 2015 balonuna benzemiyor
01 Ekim 2024 - 16:59 borsagundem.com

Uzakdoğu piyasaları Çin borsalarındaki olağanüstü yükselişlere kilitlendi. Üstelik analistlere göre Çin hisse senetlerindeki ralli 2015 tarihli borsa balonundan da oldukça farklı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin hisse senetlerindeki olağanüstü yükseliş birçok yatırımcıya 2015 tarihli borsa balonunu hatırlatsa da analistler mevcut rallinin farklı göründüğünü belirtiyor.

Çin anakara hisse senetleri endeksi pazartesi günü %8’in üzerinde yükseldi ve ekonomik teşvik umutlarının ardından yükseliş serisini genişletti. CNBC haberinde yer alan Wind Information verilerine göre Şangay ve Şenzen borsalarının işlem hacmi 2,59 trilyon yuana ulaştı ve 28 Mayıs 2015’teki 2,37 trilyon yuan barajını geçti.

Habere göre Cambridge Associates'in Asya Bölge Başkanı Aaron Costello 2014'ten 2015'e kadar olan altı aylık süre içerisinde, Çin borsasının iki katına yükseldiğini ancak bu süreçte kaldıraçların da yükseldiğini hatırlatıyor. Borsa uzmanına göre bu seferse piyasalar bu derece bir yükseliş göstermedi ve kaldıraçlarsa daha düşük seviyelerde. Costello 2015 balon piyasasına dair karşılaştırmalara, “Henüz tehlike bölgesinde değiliz” ifadeleriyle cevap verdi.

Wind Information verilerine göre, yüzde ve değer olarak borsa kaldıracı, pazartesi günü itibariyle 2015 yılındaki verilerin gösterdiğinden çok daha düşüktü.

Haziran 2015'te Şanghay Bileşik Endeksi 5.100 puanı aşmıştı. Bu daha sonra borsalardaki çöküşün ardından hiçbir zaman geri kazanamadığı bir seviyeydi. Aynı yıl MSCI anakara Çin hisse senetlerini küresel olarak takip edilen gelişmekte olan piyasalar endeksine eklemeyi ertelemişti. Pekin yönetiminin ticari baskıları 2015’te Çin Yuanı’nın sürpriz bir şekilde ABD Doları karşısında değer kaybetmesine yol açmıştı.

Bu yıl ise yuan dolar karşısında çok daha güçlü işlem görüyor. Çin hisse senetlerini olan yabancı kurumsal yatırımlarsa son birkaç yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. yıldönümünü anmak için anakara borsaları bir haftalık tatil için kapanmadan önce pazartesi günü 3.336,5 seviyesinden kapandı. İşlemler 8 Ekim'de yeniden başlayacak.

2015 piyasa rallisi öncesinde, Çin devlet medyası borsa yatırımını teşvik ederken, gevşek piyasa mevzuatları insanların borç alınan fonlarla hisse senedi satın almasına izin veriyordu. Pekin uzun süredir, kabaca 30 yaşında ve ABD'den çok daha genç olan yerel borsasını geliştirmeye çalışıyor.

Çin borsalarındaki son yükselişler geçen hafta açıklanan ülkedeki kurumları hisse senetlerine daha fazla para yatırmaya teşvik eden ekonomik destek ve programları takip ediyor. Açıklamalar Çin hisse senetlerinin kabaca bir yılın en düşük seviyelerinden toparlanmasına yardımcı olmuştu. CSI 300, 2008'den bu yana en iyi haftasında yaklaşık %16 yükseldi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping perşembe günü yaptığı açıklamada, emlak piyasasının düşüşünü durdurmanın yanı sıra maliye ve para politikasını güçlendirme çağrısında bulunan üst düzey bir toplantıya öncülük etti. Çin Merkez Bankası geçen hafta da faiz oranlarını ve mevcut mortgage sahiplerinin ödemesi gereken tutarı düşürdü.

Ünlü ekonomi yazarı Zhu Ning konuyla ilgili açıklamasında, “Siyaset bu kez 2015’ten çok daha güçlü ve daha uyumlu konumda. Bununla birlikte ekonomi ise şu anda o zamana kıyasla çok daha büyük bir ters rüzgarla karşı karşıya” ifadelerine yer verdi.

Gerçekten de bir haftalık yüksek borsa getirileri Çin ekonomisinin olağanüstü bir toparlanma yoluna girdiği anlamını taşımıyor. CSI 300 Endeksi hala Şubat 2021’deki son zirvesinden %30 aşağıda işlem görüyor.

Çin'den ABD'ye tepki: 'Tek Çin' ilkesini ihlal ediyorÇin'den ABD'ye tepki: 'Tek Çin' ilkesini ihlal ediyor

 

Çin uyanıyorÇin uyanıyor

 

Çin borsalarında rekor haftaÇin borsalarında rekor hafta

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)