E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin emtia balonunu patlatacak---

Çin emtia balonunu patlatacak

Çin emtia balonunu patlatacak
06 Temmuz 2011 - 09:58 borsagundem.com

Çin ekonomisinde beklenen “sert inişin” başta bakır olmak üzere emtia fiyatlarında görülen balonun patlamasına neden olacağını öne sürdü

Analist ve yatırım uzmanı A.Gary Shilling, Çin ekonomisinde beklenen “sert inişin” başta bakır olmak üzere emtia fiyatlarında görülen balonun patlamasına neden olacağını öne sürdü.
Shilling, Christian Science Monitor’daki yazısında, emtia fiyatlarında görülen artışların, yatırımcılar ve spekülatörlerin Çin’in ekonomik büyümesinin süreceği varsayımına dayandığını yazdı.
Ancak, Çin ekonomisinin ciddi biçimde yavaşlayacağı yolunda kanıtların ortaya çıkmasıyla spekülatörlerin görüşlerinin değiştiğini kaydeden Schilling, sanayide kullanılan emtia fiyatlarının aşağıya doğru gitmeye başladığını ve daha önce arz yetersizliğinden söz edilen piyasada bir anda nereden çıktığı belli olmayan stok artışlarından bahsedildiğini kaydetti.
Çin ekonomisinin yavaşlama sinyalinin bakır ve diğer sanayide kullanılan emtia fiyatlarındaki çöküş ile öngörülebileceğini daha önce açıkladığını söyleyen Schilling, bakır fiyatlarının Şubat ayında zirve yaptığını kaydetti.
Şeker fiyatlarının Şubat, pamuk fiyatlarının Mart ayında zirve yaptığını, 2 Mayıs ta ise daha önce büyük yükseliş gösteren gümüş fiyatlarının çöktüğünü hatırlatan analist, sonrasında, ham petrol, pamuk, bakır ve tahılların gerilediğini hatırlattı.
Schilling, “Dünyada o kadar çok kaldıraçlı borçlanılmış para dolaşıyor ki, ister temel göstergeler, ister momentum, ister teknik stratejilere göre yönetin, sonuçta hepsi, aynı işlemin aynı tarafına aynı anda toplanıyor. Bu pozisyonlardan birisi tersine dönerse, spekülatörlerin pozisyonlarını kapatmaları ve riski azaltma hamleleri sonucu etkileri hızla yayılıyor. Emtia fiyatları da bu harekete bağlı olarak yürüyor” dedi.
Emtia yatırımcılarından fiyatların yükseleceğini bekleyenlerin bu düşüşü geçici olarak niteledikleri ve bakır, ham petrol, mısır ve hatta gümüşte uzun pozisyonlarını koruduklarını da kaydeden Schilling, “Fakat piyasalar, emtia fiyatlarında görülen düşüşlerin etkileri küresel olarak yayılacak Çin de bir sert inişin habercisi olduğunu düşünerek bunu bekliyor” diye yazdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)