E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇin hızlı büyümeye devam edecek---

Çin hızlı büyümeye devam edecek

Çin hızlı büyümeye devam edecek
05 Mart 2011 - 17:20 borsagundem.com

Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülkesinin önümüzdeki beş yıllık süreçte hızlı büyümeye devam edeceğini söyledi

Cumartesi konuşan Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülkesinin önümüzdeki beş yıllık süreçte hızlı büyümeye devam edeceğini ancak enflasyonun sosyal istikrarı bozma ihtimali olduğundan bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
ABD başkanlarının yaptığı Birliğin Durumu konuşmalarının Çin versiyonu gibi bir konuşma yapan Wen, bu yıl ki temel önceliklerinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde orta sınıfa zarar veren enflasyonu kontrol altına almak olduğunu söyledi.
Önümüzdeki beş yılda uygulanacak kalkınma planını açıklayan Wen, Çin’in hızlı ekonomik yükselişin devam edeceğine dikkat çekti.
Bu yıl yapılacak makro düzenlemeler arasında en önemlilerinden birinin, fiyatların istikrara kavuşturulması olduğunu ifade eden Başbakan Wen, fiyatların sıkı bir şekilde denetlenmesi için etkili önlemler alacaklarını belirtti. Wen, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yükselme oranının, yüzde 4 civarında tutulmasının hedeflendiğini belirtti.
Çin'de gıda ve giyim başta olmak üzere tüketim mallarının fiyatları geçen yılın ikinci yarısından itibaren önemli ölçüde arttı. Ocak ayında TÜFE, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 oranında yükseldi.
BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 7
Başbakan Wen, gelecek beş yıllık dönemde ekonomideki ortalama yıllık büyümenin yüzde 7 olmasının öngörüldüğünü söyledi. Wen, 2015 yılında GSYH’nin 55 trilyon yuanı (833 milyar dolar) geçeceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Gelecek 5 yılda makro düzenlemelerin güçlendirilip fiyat istikrarının korunmasının gereğine dikkati çeken Wen, kısa vadeli düzenlemelerle uzun vadeli gelişme politikalarının bir arada göz önünde tutularak, iç talebin taşıdığı büyük potansiyelin yeterince değerlendirilmesi, böylece tüketim, yatırım ve ihracatın ekonomik büyümeyi hızlandıran önemli etkenler haline getirilmesi gerektiğine işaret etti. SICAK PARA AKIŞI ÖNLENECEK
2011 yılında aktif mali politika ile sağlıklı ve istikrarlı para politikası uygulayacaklarını kaydeden Wen, GSYH'nin yüzde 8 civarında artması beklenirken, bütçe açığının da geçen yıla göre 150 milyar yuan azalarak 900 milyar yuan (136,36 milyar dolar) olmasının öngörüldüğünü söyledi.
Çin parası yuanın kur oluşum mekanizmasında reforma devam edileceğini yineleyen Wen, yurt dışından Çin'e sermaye girişinin sıkı denetim altına alınarak ülkeye "sıcak para" akışının önleneceğini vurguladı.
Wen, tarım, köy ve köylüler ile az gelişmiş bölgelere öncelik veren Çin hükümetinin, halkın yaşam seviyesinin yükseltilmesi, ekonomide yapısal düzenlemeler gerçekleştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında yaratıcı yenilikler yapılması için yatırımları arttıracağını aktardı.
Başbakan Wen, gelecek beş yılda ekonomik kalkınma tarzındaki değişikliğin ve ekonomideki yapısal düzenleme adımlarının hızlandırılarak imalat sektörünün niteliksel büyümeye yönlendirileceğini ve yeni stratejik sektörlerin geliştirileceğini belirtti. Wen, bu dönemde hizmet sektörünün gelişmesine hız kazandırılarak GSYH'deki payının arttırılması gerektiğini söyledi.
Kentleşme sürecinin sağlıklı adımlarla ilerlemesi sağlanarak yüzde 47.5 olan kentli oranının yüzde 51,5'e yükseltilmesi gereğine işaret eden Wen, modern tarımın tüm olanaklarla geliştirilerek tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini uyum içinde geliştirileceklerini anlattı. Wen, bir yandan kültürel ve toplumsal sistemdeki reform hızlandırılırken, diğer yandan ekonomide sosyalist piyasa, yönetimde sosyalist demokrasi ve sosyalist hukuk sisteminin geliştirilmesi, böylece bilimsel gelişme için sağlam bir güvence sağlanması gerektiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)