E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin için önümüzdeki 4 ay çok kritik!---

Çin için önümüzdeki 4 ay çok kritik!

Çin için önümüzdeki 4 ay çok kritik!
01 Eylül 2016 - 08:38 borsagundem.com

Çin'de hızla artan yüksek borç büyümede yavaşlama getireceği öngörülüyor. Çin'de yeniden büyük bir döviz çıkışı yaşanabilir. Akşam ekonomi yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde önümüzdeki dört ayda Çin'i bekleyen tehlikelere dikkat çekti. İşte o yazı;

Çin güçlü bir ekonomiye sahip ama ekonomik durumu da çok özel. Çin’in toplam borcu geçen yıl GSYİH değerinin yüzde 274 kadarı idi, bu yıl ise şu anda yüzde 298 civarında. Hızla artan yüksek borç dünyanın her yerinde büyümenin yavaşlamasını getirir. Bu arada tüketiciler ve de şirketler de ülke parasının devalüe olmasını beklemeye başlar. Bazı Çin ihracatçıları bile son dönemde dolar biriktirmek ve birikimlerini de yurt dışında dolar olarak saklamak girişiminde oldular. Böylece ülkeye daha az döviz girmeye başladı ve de bankaların kredi olarak verecekleri dövizlerin miktarının da azalması gündeme geldi. Bu da birçok kişi ve kurumun da devalüasyon korkusuna girmesini getirdi. Dış yatırımcılar da Çin bonolarına ve de Yuan cinsinden varlıklara pek yatırım yapmamaya başladı.

Yukarıda söylenenlerin ışığında Çin’in döviz kuru manevralarının çoğunun dolara endeksli olduğunu da görmek mümkün. Dolar zayıf ise Çin Merkez bankası yuan’ı dolara endeksliyor ve geri kalan paralara karşı yuanın değerini düşürmeye çalışıyor. Yok eğer dolar değer kazanırsa da yuan diğer paralara karşı sabit tutulup, dolara karşı da değer kaybettiriliyor. 2016 yılında dolar epey uzun süre değer kaybettiğinden yuan diğer paralara karşı değer kaybedip, dolara karşı daha fazla endeksli oldu.

Bu yıl Çin’den döviz çıkışının arttığı görülüyor. Bu durumda Çin Merkez Bankası verilerine göre yuan çok zayıfladığı için Haziran ayında Goldman Sachs hesaplarına göre 49 milyar dolar çıktı, Temmuz ayında ise çıkan dolar miktarı 55 milyar dolara yükseldi. Çin Merkez Bankası ve Beijing daha fazla Dolar çıkmaması için ve piyasada gerilim olmaması için yuan’a yavaşça değer kaybettirmeye çalışıyor.

Bu nedenle 2016 yılında yüzde 7 değer kaybeden yuanın 2017 yılında yüzde 2 değer kaybetmesi bekleniyor.

Çin yetkilileri ortalığın karışmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklar tabii. Ama örneğin Amerikan Bankası Merril Lynch az bir vakit evvel yuan’ın yeniden döviz kaçışı ile karşılaşacağı tahminini yapmıştı.Tabii bu tür tahminlerin zamanlamasını doğru bilebilmek oldukça zor.

Çin stabilitenin bozulmaması için her şeyi yapmaya hazır. Eylül ayı başında G-20 toplantısı var ve Çin parası yuanın IMF’nin resmi döviz rezervi sepetine girmesi konusu gündemde . Toplantı da, Çin’in Doğu Çin’de Hangzhou kentinde yapılacak. Bu nedenle de Çin önümüzdeki dört ayda döviz kurlarının riske girmemesi için, ABD Merkez Bankası (FED) faizleri arttırmaya yaklaştıkça da dolar değerleneceği için endişeli.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)