E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin kapasite fazlasını azaltacak---

Çin kapasite fazlasını azaltacak

Çin kapasite fazlasını azaltacak
26 Temmuz 2013 - 09:10 borsagundem.com

Ekonomik büyümesini daha sürdürülebilir bir temele oturtmaya çalışan Çin bazı sektörlerde kapasite kesintisine gidiyor

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin, ekonomisini, daha yavaş ve sürdürülebir temele oturtma planı kapsamında 19 sektörde yer alan 1,400 şirkette üretim kapasitesi fazlalarında kesinti yapılmasını istedi.
Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın açıklamasında, çelik, demir alaşımları elektrolitik alüminyum, bakır izabesi, çimento ve kağıt sektörlerinin kapasite kesintilerinden etkileneceğini bildirdi. Fabrika içinde üretim hatlarının kapatılacağını not düşen bakanlık, kapasitesi fazlalarının Eylül itibariyle azaltılması, yıl sonuna kadar da tamamen ortadan kaldırdılması gerektiğini söyledi.
Çin'in ekstra üretimi, sanayi mallarının fiyatlarını aşağı çeker ve şirketlerin kârlarını riske ederken, ülkede bu hafta açıklanan öncü imalat verisi, Temmuz'da imalatın daha da yavaşladığını gösterdi. Çin Başbakanı Li Keqiang, bu yıl 1990'dan  bu yana en zayıf büyümesini kaydeden ekonomiyi yeniden canlandırma çabaları kapsamında kapasite fazlasını azaltma vaadinde bulundu.
Hong Kong'taki Nomura Holdings Inc.'in baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, "Bu detaylı liste hükümetin, ekonomiyi yeniden yapılandırma çabalarında ciddi olduğunu ve gereken acıyı çekmeye hazır olduğunu gösteriyor" yorumunda bulundu.
Zhang, 92 milyon tonluk çimento kapasitesi fazlası ve 7 milyon tonluk ekstra çelik üretimi kapasitenin plan kapsamında silineceğini tahmin etti. Nomura, ülkenin bu çeyrekte yüzde 7.4 ve 4. çeyrekte de yüzde 7.2 büyüyeceği yönündeki tahminini korudu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)