E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin piyasalarda endişe yarattı!---

Çin piyasalarda endişe yarattı!

Çin piyasalarda endişe yarattı!
23 Ocak 2014 - 15:22 borsagundem.com

Uluslararası piyasaların, imalat verisi sonrası Çin'de yavaşlamaya ilişkin endişeleri güçlendi

Hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi göstergesinin daralma işaret etmesinin ardından, gelişen piyasa hisseleri öncülüğünde değer kaybederken, sanayi metalleri aşağı yönde hareket etti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları geri çekildi, euro güç kazandı ve Türk Lirası, 2001 yılından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini geçirerek, euro ve dolar karşısında rekor seviyelere geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, New York saati ile 07:00'de, yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks yüzde 2.1 düştü. S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 geriledi ve New York açıldığında, spot endeksin bu hafta ilk düşüşünü gerçekleştirebileceğini işaret etti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3'lük bir düşüş gerçekleştirdi. Euro, bölge ekonomisinin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, üçü dışında 16 önemli para birimi karşısında değer kazandı ve en fazla çıkışı emtia üreten ülkelerin para birimleri karşısında gösterdi. Türkiye'de Merkez Bankası, dokuz gündür değer kaybeden para birimini desteklemek için doğrudan döviz satarak piyasaya müdahale etti. Bakır yüzde 0.6 değer kaybetti.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), bu ay sanayi üretiminin daralabileceğini işaret ederken, Çin Merkez Bankası nakit darlığını gidermek için bugün de piyasaya para verdi. Euro Bölgesi'nde imalat kesimi ve hizmet sektörü endeksleri beklenenden daha fazla genişledi. ABD'de bugün açıklanacak olan imalat sanayi, işsizlik başvuruları ve konut satışları verileri, Fed'in varlık alımlarını daha da azaltma nedenlerini güçlendirebilir. ABD'de bugün McDonald’s Corp. ve Microsoft Corp. karlarını açıklayacak.

Moskova'da UralSib Capital baş stratejisti Slava Smolyaninov, "Çin verileri geçekten zayıf," dedi ve "En büyük gelişen piyasa hızlanmaktan oldukça uzak. Bu gelişen piyasa varlık sınıfları üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)