E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin piyasaya para akıttı---

Çin piyasaya para akıttı

Çin piyasaya para akıttı
28 Ocak 2016 - 07:04 borsagundem.com

Çin Merkez Bankası finans sistemine para piyasası operasyonlarıyla üç yılın en yüklü likiditesini sağladı

Çin Merkez Bankası (PBOC), Çin Yeni Yıl tatilinin yaklaşması ile birlikte artan para talebinden dolayı nakit sıkışıklığını önlemek için, bu hafta finans sistemine iki para piyasası operasyonu yoluyla son üç yılın en yüklü likiditesini sağladı. Çin'de yeni yıl tatili 8 Şubat'ta başlayacak ve bir hafta sürecek.

PBOC, Perşembe günü ters repo yoluyla piyasaya 340 milyar yuan (51.7 milyar dolar) verdiğini duyurdu. Banka iki gün önce 440 milyar yuan vermişti. Bu hafta 590 milyar dolara ulaşan net nakit enjeksiyonu, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Çin'de politika yapıcılar, son çeyrek yüzyılın en yavaş ekonomik büyümesinin gerçekleşmesi ve rekor düzeydeki sermaye çıkışının yuanı bu ay beş yılın en düşük seviyesine geriletmesinin ardından, borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya çalışıyor. Çin, kuru desteklemek için müdahale yapmasına yol açan sermaye çıkışlarının daha da kötüleşmesini önlemek için, zorunlu karşılık faizinin düşürülmesi gibi daha geniş tabanlı ve kalıcı araçlar kullanmak yerine, piyasaya para vermek için kısa vadeli araçları tercih ediyor. Yuanı desteklemek için yapılan müdahaleler sonucu, Çin'in döviz rezervi yalnızca Aralık ayında 108 milyar dolarlık rekor bir düşüş gösterdi.

Şanghay'da Soochow Securities Co. tahvil analisti Liu Changjiang, "Açık piyasa işlemleri yoluyla piyasaya verilen yüklü miktarda likidite, tatil öncesi artan nakit talebini hedefliyor," dedi ve "Merkez bankasının zorunlu karşılık oranını düşürme konusunda daha az istekli olması ile birlikte, bu gibi kısa vadeli fonlar piyasayı ucu ucuna dengede tutuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)