E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇin ve Avrupa piyasaları karıştırdı---

Çin ve Avrupa piyasaları karıştırdı

Çin ve Avrupa piyasaları karıştırdı
13 Kasım 2010 - 10:27 borsagundem.com

Çin'de yüksek enflasyonun sert faiz artırımını beraberinde getireceği beklentisi ve Avrupa'daki borç krizi endişeleri borsalara satış getirdi.

Çin'de dün açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamının yüzde 4.4 ile iki yılın en yükseğinde gerçekleşmesi Çin Merkez Bankası'nın sert bir faiz artırımına gideceği beklentilerini artırdı. Çin ekonomideki aşırı ısınmayı ve varlık balonlarının oluşmasını engellemek için bankaların munzam karşılıklarını artırma yönünde önlemler almıştı. Ancak son enflasyon verisi bu önlemlerin beklenen etkiyi yaratmadığı değerlendirmelerine neden oldu.
Çin'deki bu gelişmeler ve faiz artırımı beklentisi Şangay Kompozit Endeksi'nin sert şekilde gerileyerek yüzde 5.2 değer kaybı yaşamasına neden oldu. Benzer şekilde diğer Asya borsaları da yüzde 2'ye yaklaşan kayıplar yaşadı.
Londra merkezli Brewin Dolphin Securities'in baş ekonomisti Mike Lenhoff, dün gelen enflasyon verisi sonrası yetkililerin mali ve parasal sıkılaştırma önlemlerine hız vereceklerini öngördüklerini söyledi.
Avrupa'da da borç yükü altındaki İrlanda ve Portekiz'e yönelik artan endişeler, satış dalgasının bu kıtaya da yayılmasına neden oldu. Avrupa borsaları ilk seansta yüzde 1'i aşan kayıplar yaşarken, Fransa'da CAC 40 Endeksi'nin kaybı yüzde 2'yi geçti.
Yurtdışındaki olumsuz gelişmeler iç piyasaları vurdu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 1,000 puanı aşan kayıplarla yaklaşık yüzde 1.5 geriledi.
Kur cephesinde ise dolar, yükselişini devam ettirirken, eurodaki gerileme devam etti. Euro/dolar paritesi 1.36 sınırının altına gelirken, dolar/TL ise 1.44'lü seviyeleri gördü. Euro/TL ise 1.95'li seviyelerden işlem görüyor.
Diğer taraftan değerli madenlerde de sert düşüşler görüldü. Altın, 1,400 doların üzerinden 1,384 dolara inerken, gümüş de yüzde 3 geriledi. Dün 90 dolar sınırına yaklaşan ABD ham petrolünün varil fiyatı da yeniden 85 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)