E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇİN'DE EYLÜL KORKUSU HENÜZ DİNMEDİ---

ÇİN'DE EYLÜL KORKUSU HENÜZ DİNMEDİ

ÇİN'DE EYLÜL KORKUSU HENÜZ DİNMEDİ
02 Eylül 2010 - 04:45 borsagundem.com

ABD'de bir süredir ikinci dip endişeleri ve pahalı yen kaygılarıyla devam eden satışların ardından piyasaların "süper kahramanı" Asya oldu.

Çin'den gelen ve sanayi üretimine işaret eden PMI verisi ile Avustralya ekonomisinin son 3 yılın en hızlı büyümesini kaydettiğine ilişkin haberler piyasalara can verdi. Çin'de PMI endeksi ağustos ayında da 51.7 puana yükselerek son dört ay içindeki ilk yükselişini kaydetti. Böylece batılı ekonomilerin aksine küresel ekonominin yeni motoru olarak görülen Çin'de ciddi bir düzeltmenin yaşanmayacağı algısı oluştu. ABD ekonomisi ve Japon Yeni'ne ilişkin kaygılarla önceki gün kan kaybeden küresel piyasalar ise yüzde 2'ye yakın yükseldi. Önceki gün 16 ayın en düşük seviyesine gerileyen Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 yükseldi. Pahalı yene beklenen müdahalenin henüz gelmemiş olmasının Japon ihracatını olumsuz etkileyeceği kaygısı ise alımların sınırlı kalmasına neden oldu. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi ise yüzde 1,9 fırladı. İçeride ise referandum fiyatlamasına geçen borsalar "evet"e yüksek ihtimal tanıdığı için İMKB yüzde 0,1 civarında yükseldi. Endeks günü 712 puanlık yükselişle 60 bin 685 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin değer artışı ortalama yüzde 1,19 oldu. Üstelik Avrupa'da kötü gelen PMI verisi bile küresel piyasaların moralini bozmadı. Euro Bölgesi PMI rakamına göre ağustos ayında bölgede sanayi üretimi son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yani Euro Bölgesi ikinci çeyrekte son 4 yılın en hızlı büyümesini kaydetmesine rağmen ne istihdamda ne de üretimde bir arpa boyu yol alamadı. Buna rağmen Avrupa borsaları da yüzde 2'ye yakın yükseldi. Avrupa krizi İrlanda ile yeniden hortlayabilir Ağustos ayını adeta "kan revan" içinde geçiren küresel piyasalar için asıl zorlu yarış bu ay başlıyor. Piyasalar tarafından yılın "en zalim ayı" olarak değerlendirilen Eylül ayı geldi çattı. Uzmanlara göre bu ay piyasalarda Ağustos'takinden bile sert satışlar yaşanabilir. Son 110 yıl boyunca Ağustos ayı ne zaman kötü geçse ya da ilk 8 ay boyunca kan kaybı yaşansa Eylül ayı da düşüşlerle geçti. Bu ayda ortalama kayıp yüzde 2,7 oldu. Geçmiş 90 yıl boyunca da eylül ayı getiri anlamında yılın en iyi 9'uncu ayı olmaktan öteye gidemedi. 1896'dan bu yana Dow Jones endeksi her eylül ayında ortalama yüzde 1,15 kan kaybetti. Eylül ayının kötü şöhretini güçlendirmesi için bu ay fazlasıyla malzeme olacak. FED'in gevşeme yönünde ne kadar hızlı davranacağı, BoJ'un dolaylı gevşeme adımları ile değil de pahalı yene doğrudan müdahale edip etmeyeceği Eylül ayının handikapları arasında. Üstelik bu ay piyasalar için yeni bir belirsizlik olarak İrlandalı bankaların 25 milyar dolarlık borç ödemesi devreye girecek. Ödemeler başarısız olursa bir süredir arka plana atılan Avrupa borç krizi yeniden hortlayabilir. Üstelik küresel piyasaların gösterge endeksi Dow Jones da Eylül ayına sene başından bu yana gördüğü en büyük kayıpla giriyor. REFERANS

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)