E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'de iflaslar hızlanır mı?---

Çin'de iflaslar hızlanır mı?

Çin'de iflaslar hızlanır mı?
12 Mart 2014 - 11:12 borsagundem.com

Çin'de Chaori güneş enerjisi şirketinin iflasının ardından aynı sektörden başka bir şirketin de iki yıl üst üste zarar açıklaması korku uyandırdı

Çin'de 17 yıl aradan sonra meydana gelen ilk kurumsal iflasın, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde domino etkisi yaratmasından endişe ediliyor. Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Chaori'nin 15 milyon dolarlık kredi borcunu ödeyemeyerek temerrüde düşmesinin ardından dün başka bir güneş enerjisi şirketi art arda ikinci yılında zarar açıkladı. Söz konusu şirket için bazı analistler devrilecek bir sonraki domino taşı yorumu yapıldı.

'SİSTEM KAĞITTAN BİR KULE'

Lombard Street Research'te Makroekonomik Araştırmaların başında olan Diana Choyleva, Çin'deki kredi sistemi için "Önümüzdeki birkaç yıl içinde değişiklik yapılmazsa yıkılacak bir kağıttan kule" benzetmesini yaptı. Çin'in borç sorunları yatırımcılar için ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor.

12 TRİLYON DOLAR BORÇ

Standard & Poors'a göre Çin'deki kurumsal borçların toplamı 2013 sonunda 12 trilyon dolara ulaştı. Bu da ülkenin GSYH'sinin yüzde 120'sine denk geliyor.

'BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI'

Credit Suisse'de Asya Ekonomik Araştırmalar biriminin direktörü olan Robert Prior-Wandesforde ise "Chaori'nin iflası muhtemelen buzdağının görünen kısmı. Çin'de sürdürülemez bir kredi patlaması olduğunu bir süredir biliyorduk. Bu durum kurumsal sektörü olduğu kadar devlet sektörünü de etkileyecek" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsa sakat olabilir12 Mart 2014 11:19

    1 nisan -haziran arası çin ve rusyada büyük çöküşler yaşanaırsa hiç şaşırmam bizde de borsada olmamak sanki en mantıklısı