E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'de imalat endeksi geriledi---

Çin'de imalat endeksi geriledi

Çin'de imalat endeksi geriledi
23 Ocak 2014 - 06:54 borsagundem.com

HSBC Öncü Çin İmalat Endeksi, Ocak'ta üretim ve siparişlerdeki azalmadan ötürü yavaşladı

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki öncü imalat endeksi, üretim ve siparişlerdeki soğumaya bağlı olarak Ocak'ta yavaşladı. Endeks, daralmaya işaret etti.
HSBC'nin aylık anketinin öncü sonuçlarına göre HSBC/Markit Çin İmalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, Ocak ayında 49.6 ile son 6 ayın en düşük değerini aldı. Endeks Aralık ayında nihai verilere göre 50.5 değerini almıştı. Beklentiler öncü PMI endeksinin 50.3 seviyesinde olacağı yönündeydi. Endeksin 50 puanın altına düşmesi, daralmaya işaret ediyor.
HSBC ekonomisti Qu Hongbin yaptığı değerlendirmede, "Ocak ayında öncü PMI'da daralma esas olarak soğuyan iç talep şartlarından kaynaklandı. Alt endekslerin de çoğu düşüş gösterdi, bunlar arasında
yeni ihracat siparişleri, yeni siparişler ve istihdam da var. Enflasyonun bir endişe kaynağı olmadığı ortamda, Çin'de politika 2013'ün son çeyreğinde görülen ekonomik yavaşlamanın tekrarından kaçınmak için büyümeyi desteklemele odaklanmalı" ifadelerine yer verdi.

BORSALAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Beklentilerin altında gelen verinin ardından Çin'de hisse senedi piyasaları gerilemeye başladı. Asya borsaları ve Avustralya doları, verinin, yeni siparişlerdeki daralmayla birlikte yerel ve küresel talebin zayıfladığını göstermesi üzerine kayıplarını genişletti. İmalatta uzun süren yavaşlama, Başbakan Li Keqiang'ın da aralarında olduğu liderlerin kapasite fazlasını düşürme ve kredi genişlemesini kontrol altına alma planlarına karşı istekliliklerini test ediyor.

GLOBAL PİYASALARDA NE OLDU?

Asya borsaları Çin'de açıklanan zayıf imalat PMI verisinin ardından bugün düştü.
Çin'de açıklanan öncü veriye göre Aralık'ta 50.5 seviyesinde yer alan Markit/HSBC PMI Ocak'ta 49.6'ya düştü. Şanghay'da borsa endeksi yüzde 0.5 düşse de yatırımcılarda Merkez Bankası'nın piyasaya sağladığı nakit desteğinin rahatlığı devam etti.
MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 1.1 düştü.
ABD'de S&P 500 endeksi açıklanan bazı bilançoların, yatırımcılarda borsaya yükseliş getirecek güveni oluşturamamasıyla dün yatay kapandı.
Dow endeksi IBM'in  açıkladığı çeyreklik sonuçların ardından dün de düşerken BlackBerry hisselerindeki yükseliş Nasdaq'daki kazanımlara destek sağladı.Son çeyrek gelirleri beklentilerin altında kalan teknoloji devi IBM'in hisseleri yüzde 3.3 değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)