E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇin'de imalat endeksi geriliyor---

Çin'de imalat endeksi geriliyor

Çin'de imalat endeksi geriliyor
20 Haziran 2013 - 06:56 borsagundem.com

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de öncü HSBC Çin İmalat Endeksi 48.3 puan ile daralmanın hızlandığına işaret etti

Çin'de imalat sektörünün durumu konusunda gösterge olan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayı öncü verisi 48.3'e gerileyerek dokuz ayın en düşük seviyesini gördü ve sektörde daralmanın hızlandığına işaret etti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin geçen yıl son 13 yılın en düşük büyümesini kaydetmişti. İmalat sektöründe daralmaya işaret eden PMI verisi ise ekonominin Nisan-Haziran döneminde beklenenden daha hızlı yavaşlayacağı ve merkez bankasının para politikasını gevşeteceği ihtimalini güçlendiriyor. Markit tarafından HSBC için hazırlanan PMI öncü verisi Mayıs'ta nihai 49.2 değerini almıştı. Endekste 50'nin altı düzeyler daralmaya işaret ediyor. Çin ekonomisinde büyümenin yavaşladığına dair göstergelerin yavaşlaması son iki haftadır ülkedeki para piyasası üzerinde baskı yaratıyor. Piyasadaki likiditenin azalması Çin Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetmek için adım atacağı ihtimalini de güçlendiriyor. Ülkenin bu yıl resmi tahmin olan yüzde 7.5'in altında büyüyeceğine dair riskler olsa da ekonominin sert iniş olarak nitelenen sert bir daralmaya girmesi beklenmiyor.
Shanghai merkezli Guotai Junan Securities analisti Wang Jin, "Ekonomik büyümenin yüzde 7'nin altında büyümesi olasılığı oldukça düşük, çünkü daha önce ekonomiye istikrar katmak için alınan tedbirler gücünü koruyor" dedi. Nihai Haziran ayı imalat PMI 1 Temmuz'da açıklanacak. Aynı tarihte Çin hükümeti tarafından yayımlanan resmi PMI verisi de yayımlanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)