E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇin'de ısınma korkuları arttı---

Çin'de ısınma korkuları arttı

Çin'de ısınma korkuları arttı
21 Ocak 2011 - 00:11 borsagundem.com

Çin ekonomisinin, 2010’da beklenenden daha hızlı büyüyerek, Japonya'yı geride bıraktı ve ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu

Ülkede beklenenden daha hızlı büyüyen ekonomi, Pekin'in aşırı ısınmadan dolayı endişelenmesine neden oluyor.
Çin’in büyüme performansı, 2010’un dördüncü çeyreğinde yüzde 9.8 ile beklentileri aştı. Ülke, 2010’da toplamda yüzde 10.3’lük bir büyümeye imza atarak, 2009 kıyasla performansını 1.1 puan artırdı.
Açıklanan rakamlar, Çin’in 2010’da Japonya’yı geride bırakıp, ABD’nin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasına da ilk kez resmiyet kazandırdı.
Bununla birlikte, Pekin yönetiminin en büyük baş ağrısı yıllık tüketici fiyatı enflasyonu (TÜFE), Aralık’ta yüzde 4.6’ya geriledi. Çin’de TÜFE, Kasım’da yüzde 5.1’le son 28 ayın en zirvesini görmüştü.
Ancak analistler, enflasyon baskısının devam etmesini ve fiyatların 2011’in ilk çeyreğinde yeniden yükselmesini bekliyor.
Çin’de, 2010’da tüketici fiyatları toplamda yüzde 3.3 yükselerek, Pekin’in geçen yılın başında yüzde 3 olarak belirlediği hedefi aştı. Enflasyonun temel tetikleyicisi olan gıda fiyatlarında yüzde 7.2’lik bir artış görüldü.
Çin Ulusal İstatistik Dairesi Başkanı Ma Jiantang, verileri açıkladıktan sonra, “2011’de fiyat seviyelerini kontrol altında tutabileceğimize inanıyorum” dedi.
Ma aynı zamanda, Çin’in üst üste yedinci yılında da iyi hasat elde etmesinin gıda fiyatlarının kontrol altına alınabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

DAHA TEMKİNLİ PARA POLİTİKASI
Pekin hükümetiyse, 2011’de daha temkinli bir para politikası uygulayacaklarını açıkladı.
Ma da enflasyon baskılarının gerçek olduğunu, bunun da gelişmiş ülkelerdeki parasal gevşeme paketleri ve iş gücü maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını belirtti.
Morgan Stanley ekonomistlerinden Qing Wang, “Para politikası sıkılaştırılacak ve mali sıkılaştırma hükümetin en önemli gündemlerinden biri olacak” dedi.
Qing, büyümenin beklenenden daha hızlı oluşunun, Pekin hükümetince geçen yılın yaz aylarından bu yana uygulanan mini teşvik paketlerinden kaynaklandığına dikkat çekti.
Sıkılaştırma önlemleri alınacağına yönelik beklentiler, Çin borsasının yüzde 3’e yakın düşüş yaşamasına neden oldu.
*Bu yazı FT’de “China data fuel overheating fears” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sankı dunya sadece cın den ibaret mıs gıbi21 Ocak 2011 00:24

    sanki dunya sadece cinden ıbaret mıs gıbı lanse edılıyor cın yavaslarsa turkıye cıkar yata da hındıstan katar polonya afrıka alternatı cok panıkte yok