E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin'den doları bitirme planı---

Çin'den doları bitirme planı

Çin'den doları bitirme planı
09 Nisan 2018 - 12:45 borsagundem.com

Tehditlerin ve misillemelerin adeta havada uçuştuğu ticaret savaşında yeni bir cephe daha açılmak üzere...

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve her geçen gün ABD ekonomisinin gücüne daha da yaklaşan Çin'in bu yıl petrol alımlarında dolar yerine yuanı kullanmayı planlandığı belirtiliyor.

Bu yılın ikinci yarısında Çin'in bu yönde adım atabileceğini belirten bazı kaynaklar, bu hamleyi Pekin'in yuanı uluslararası bir para biri haline getirmenin bir parçası olarak değerlendiriyor.

DÜNYANDA EN FAZLA TİCARETİ YAPILAN EMTİA

Global petrol ticaretinde yuana geçiş çok büyük bir değişimin de habercisi olabilir. Yıllık 14 trilyon dolarlık ticaret hacmi ile petrol, dünyada en fazla ticareti yapılan emtia olarak öne çıkıyor.

İddialara göre Çin'deki düzenleyici kurumlar, ülkedeki finansal kurumlardan “yuan ile petrol ithalatı” konusunda altyapı hazırlıklarına başlamalarını da gayri resmi yollardan istedi.

Geçen yıl ABD'yi tahtından indirerek dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi sıfatını da alan Çin, "yuan ile petrol alımlarını" ilk olarak kendisi gibi doların uluslararası gücünü kırmak isteyen Rusya ile arasındaki petrol ticaretinde hayata geçirmeyi planlıyor.

ARTIK ÜÇ ALTERNATİF VAR

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin, mart ayının sonunda da uzun süredir ertelediği planını hayata geçirmişti.
Brent ve WTI'ya alternatif ilk vadeli petrol kontratlarını piyasaya süren Çin, INE isimli yuan bazlı petrol kontratları ile petrol piyasasındaki etkisini artırmayı ve ABD ile Avrupa petrol piyasasına rakip olmayı da hedefliyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Peki yuanın doların yerine geçerek bir rezerv para konumuna ulaşması mümkün mü? Ekonomistler Uzmanpara.com'a değerlendirdi:

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan

Ticaret savaşları, kur savaşlarını tetikler mi?

"Elbette Çin'in kullanabileceği ve hatta değerlendirdiği alternatiflerden bir tanesi Yuan'ın devalue edilmesi. Ancak Çin'in bu adımı atması durumunda sadece ABD değil diğer ticaret ortakları tarafından da açıkça suçlanacağını unutmamak gerekiyor. Dolayısı ile Çin bu tip bir adımı kısa vade içinde ve sert bir şekilde yapmak istemeyecektir. Öte yandan piyasada çok konuşulan ABD tahvillerini satması da yüzeysel bir değerlendirme. Her şeyden önce Çin zaten bir süredir ABD tahvillerini satıyor. Ancak daha önemlisi ABD tahvilleri ABD'ye bir "iyilik" yapmak için alınmıyor. Yuan'ı düşük tutmak için alınıyor. Yani satması durumunda kurun değerlenmesi söz konusu olacaktır."

Yuanın, doların yerini alma potansiyeli nedir?

"Kısa vadede böyle bir potansiyel yok. ABD doları ABD dünyanın en büyük ekonomisi olduğu veya en kuvvetli ordusuna sahip olması veya petrolün dolar bazında işlem görmesi nedeni ile rezerv para birimi değil. Bir kaç yüz milyon doları bir kaç saniye içinde ABD tahvillerine park edip çıkartabileceğiniz kadar derin bir borçlanma piyasasına sahip olduğu için rezerv para. Çin veya Japonya'nın da piyasaları derin ama Çin'de sermaye serbestliği yok Japonya'da ise yen bazında ihraç için MoF'den izin almanız gerekir. Dolara darbe vuracağı söylenen karşılıklı yerel paralarla işlem yapma anlaşmalarında bile 2. aşamada ABD dolarına geçilir ve para Rus tahvilleri veya İsviçre bonolarına değil ABD tahvillerine yatırılarak tutulur. Çin ne zaman bu niteliğe kavuşursa o zaman yuan rezerv olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasanby09 Nisan 2018 14:52

    Abd doların rezerv para birimi olmasından vazgeçilmesini istemez , saddam , Irakta dolar yerine Euro kullanacağım dediği için gitmedi mi ,

  • pala remzi09 Nisan 2018 14:13

    heee doları bitirir bak kaç lira oldu dolar..dolar bitirdi bizi..çöküş başladı.teşvikte komedi oldu..dağ fare doğurdu..

  • demirkan 09 Nisan 2018 14:04

    DÜNYA DEVLETLERİ BİR OLUP. ŞU TERÖR DEVLETİNİN PARASINA BİTİRMESİ LÂZIM. ÇİN E DESTEK OLUNMALI.