E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇin'den yuanın yükselişine sınırlı izin---

Çin'den yuanın yükselişine sınırlı izin

Çin'den yuanın yükselişine sınırlı izin
06 Ocak 2011 - 14:41 borsagundem.com

Çin'in enflasyonla mücadele ve varlık balonlarını engellemek için, yuanın dolar karşısında yüzde 5 oranında yükselmesine izin vereceği belirtiliyor

Reuters
Çin'in etkili gazetelerinden China Securities Journal, Pekin yönetiminin enflasyonla mücadele ve varlık balonlarını engellemek için, yuanın 2011’de dolar karşısında yüzde 5 oranında yükselmesine izin vereceğini belirtti.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkiliyse, yuandaki herhangi bir yükselişin Çin ile ABD arasındaki ticaret fazlasını azaltmaya çok fazla yardımcı olmayacağını ifade etti. Ticaret fazlası, dünyanın iki lider ekonomisi arasındaki en büyük tartışma konusu olarak gösteriliyor.
Gazetedeki haberde, yuanın 2011’in ilk yarısında dolar karşısında güçlü bir yükseliş yaşayabileceğine dikkat çekildi.
Habere göre, yuanın değerlenmesi ithalatı daha ucuz hale getirecek ve enflasyon baskılarının azalmasına yardımcı olacak.
China Securities Journal, ekonomik konusunda söz sahibi bir gazette olarak biliniyor. Gazetenin görüşleri resmi olarak siyasilerin görüşlerini yansıtmasa da, Pekin’in kararları üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.
Yatırımcılarsa, yuanın yeni yılda Dolar karşısında yüzde 3’lük bir yükseliş yaşamasını bekliyor.
Çin merkezli işlemciler ise, yuanın sadece yılın ilk yarısında yüzde 2 oranında değerleneceğinin altını çiziyor. Bunun nedeni olarak, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Ocak ayının ortasında ABD’ye gitmesini gösteriyor.
Pekin yönetimi genelde ABD’nin yuanın değerlenmesi yönündeki baskılarına karşı çıktığı yönünde bir resim çizse de gerçekten karşılıklı ilişkilerin öneminin farkında olduğu için para biriminin değerlenmesine izin veriyor.


TİCARET FAZLASINI ETKİLEMEYECEK
Diğer yandan, Çin Ticaret Bakanı Yardımcı Jiang Yaoping, yuandaki değer artışının Çin ile ABD arasındaki ticaret fazlasına etki etmeyeceğini belirtti.
Jiang, dengesizliğin çok uluslu şirketlerin ara malları ithal edip, daha sonra bu ürünleri Çin’de tamamlayıp, ABD’ye ihraç etmesinden kaynaklandığını belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışman, Salı günü Çin Dışişleri Bakanı’yla yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ticari dengesizliklerin giderilmesi yönündeki çabalarının artırılması gerektiğini belirtti.
*Bu yazı Reuters’ta, “China to let yuan rise 5 pct in 2011 –paper” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)