E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'in büyümesi 25 yılın dibinde---

Çin'in büyümesi 25 yılın dibinde

Çin'in büyümesi 25 yılın dibinde
20 Ocak 2015 - 06:33 borsagundem.com

Çin’in büyümesi 1990’dan bu yana en yavaş seviyesine geriledi

Çin’in ekonomik büyümesi son çeyrekte ekonomistlerin tahminlerini aşarak yıllık genişlemenin hükümetin hedefine yakın kalmasına yardımcı oldu ve teşvik çabalarının talebi artırmaya başladığına işaret etti.

İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre gayrisafi yurtiçi hasıla, Aralık ayında sona eren 3 aylık dönemde bir yıl önceye göre yüzde 7.3 yükselerek Bloomberg anketine katılan analistlerinde yüzde 7.2’lik beklentilerini aştı. Ekonomi, 2014 yılında yüzde 7.4 ile 1990’dan bu yana en yavaş hızda genişledi. Verinin açıklanmasının ardından yuan yükseldi ve swap oranları artış gösterdi.

Merkez bankası Kasım ayında 2 yıldan bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürdü ve hükümet emlak sektöründeki gerilemeden ve kapasite aşımından olumsuz etkilenen ekonomiyi desteklemek için altyapı projelerinin onaylanmasına hız verdi. Ekonomi yatırıma dayalı büyümeden geçiş yaparken, ABD’nin toparlanması ile tetiklenen güçlü dış talep büyümeye destek sağladı.

Hong Kong’daki Credit Agricole CIB analistlerinden Dariusz Kowalczyk, “Piyasalar, ekonominin 2015’e beklentilerden daha iyi bir şekilde girmesi ile rahatlamalı. Veri, ek teşvik ihtiyacını düşürüyor ancak risklerin aşağı yönlü olmasıyla genişleme için biraz alan bulunuyor” dedi.

Çin’in 1 yıllık faiz oranı swapı 3 baz puan artış ile yüzde 3.235’e gelirken, 5 yıllık kontratlar 3 baz puan yükseldi. Yuan ve Avustralya dolar değe kazandı.

Sanayi üretimi Aralık ayında bir yıl önceye göre yüzde 7.9 yükseldi. Analistlerin tahmin medyanı yüzde 7.4’lük bir artış kaydedileceği yönündeydi. Perakende satışlar 1 yıl önceye göre yüzde 11.9 artış gösterirken, beklentiler yüzde 11.7’lik bir artış kaydedileceği yönündeydi.

Kırsal bölgeler hariç sabit varlık yatırımı, geçtiğimiz yıl yüzde 15.7 genişleyerek Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin meydanını karşıladı.

Ekonomistlerin son çeyrek için büyüme tahminleri yüzde 6.9 ile 7.6 arasında değişiklik gösteriyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)