E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'in büyümesi tehlikeye girdi---

Çin'in büyümesi tehlikeye girdi

Çin'in büyümesi tehlikeye girdi
03 Mart 2014 - 07:09 borsagundem.com

Çin, borç riskleri, çevre kirliliği ve sosyal huzursuzluklardan ötürü 2014'teki büyüme hedefini belirlemekte zorlanıyor

Devlet Başkanı Xi Jinping'in bir yandan borç risklerini, çevreye verilen zararı ve sosyal huzursuzlukları sınırlarken, diğer yandan büyümeyi korumaya çalıştığı Çin'de bu hafta toplanmaya hazırlanan Komünist Partisi liderleri 2014 büyüme hedefini belirleme konusunda ikilem yaşıyor.

Çinli liderler geçtiğimiz yıl yüzde 7.5 olarak belirledikleri yıllık büyüme hedeflerini Pekin'de bu hafta toplanacak Ulusal Halk Kongresi'nde açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 63'ü 2014'teki büyüme hedefinin, 2013'tekiyle aynı olacağını öngörürken, yüzde 33'ü yüzde 7 ya da yüzde 7-7.5 bandı gibi bir büyüme hedeflemesi yapılacağını düşünüyor.

Çin, "ne pahasına olursa olsun" büyüme hedefinden, Shijiazhuang, Tianjin ve Pekin kentlerinin hava kirliliğine gömülmesi ve ülkenin tırmanan kredilerinin finansal çalkantı riski arz etmesinden ötürü uzaklaşacağını söylüyor. Diğer taraftan Xi, aynı zamanda 8 ayın en düşüğünde gelen imalat PMI verisi, yuanın volatil hâle gelmesi ve Yunnan eyaletinde 12 kişinin ölümü ile sonuçlanan terörist saldırılarının ardından güvene zarar verecek boyutta sert bir yavaşlamayı önlemek istiyor.

Hükümetin, beklentileri çıpalamak ve güven sinyali vermek için büyüme hedefini aynı tutacağını öngören UBS AG'nin Hong Kong'taki ekonomistlerinden Wang Tao, "Daha düşük bir hedef daha ihtiyatlı olabilir ve hükümetin 'olumsuz sonuçları olmadan büyüme' şeklinde ifade ettiği isteğine ilişkin daha güçlü bir mesaj vermesine yardımcı olabilir" dedi. 

Wang, büyüme hedefini yüzde 7.5 olarak belirlemenin, ihracatın zayıf ve büyümenin kötü gelmesi hâlinde hükümeti kredi yoluna başvurmak zorunda bırakabileceğini söyledi.
çin'de GSYH geçtiğimiz yıl yüzde 7.7 ile 2012'deki seviyesinde büyüdü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)