E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'in ihracatı arttı---

Çin'in ihracatı arttı

Çin'in ihracatı arttı
13 Ocak 2016 - 07:08 borsagundem.com

Çin'de ihracat Aralık ayında yüzde 4.1 artarken, ithalat yüzde 4 oranında geriledi

Çin'de ihracat Aralık ayında beklenmedik bir şekilde artarken, ithalattaki yavaşlama da daha ılımlı bir hale geldi. Bu durum, zayıflayan yuanın, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin dünya ticaretinde rekabet gücünü artırmış olabileceğini işaret ediyor.

İhracat yılın son ayında yuan bazında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.3 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre ihracatın yüzde 4.1 düşmesi bekleniyordu. İhracat Kasım ayında yüzde 3.7 düşmüştü. İthalat aynı dönemde yüzde 4 düştü ve düşüşünü 14'üncü aya genişletti. Bu veri Kasım ayında yüzde 5.6 gerilemişti. Dış ticaret açığı, böylelikle, 382 milyar yuana (58 milyar dolar) yükseldi.

Dolar bazında ihracat ise aynı dönemde yüzde 1.4 azaldı. İthalat ise dolar bazında yüzde 11 düşmesi beklenirlken yüzde 7.6 geriledi.

Çin'de ihracatın artması ve dış ticaret fazlasının genişlemesinin yuan üzerindeki düşüş baskısını hafifletebileceği beklentisi ile, Avustralya doları, Çin hisse senetleri ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yükseldi. Çin'de hisse senetlerindeki sert satışlar ve yuanın değer kaybetmesi, 2016 yılında küresel piyasalarda sarsıntı yarattı ve geçen yıl muhtemelen son 25 yılın en yavaş büyümesini gösteren Çin ekonomisine yönelik güvenin azalmasına neden oldu.

Singapur'da Roubini Global Economics LLC ekonomisti Daili Wang, "Piyasa kargaşasına karşın, büyümedeki toparlanma, önceki gevşeme tedbirlerinden dolayı doğru yolda," dedi ve "Toparlanma halen kırılgan" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)