E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarÇİN'İN SÜRPRİZ HAMLESİNİN DEVAMI BEKLENİYOR---

ÇİN'İN SÜRPRİZ HAMLESİNİN DEVAMI BEKLENİYOR

ÇİN'İN SÜRPRİZ HAMLESİNİN DEVAMI BEKLENİYOR
13 Şubat 2010 - 23:25 borsagundem.com

Çin'in aldığı son sıkılaştırma tedbiri yatırımcılar tarafından sürpriz olarak görülse de, analistler önümüzdeki dönemde benzer önlemlerin devamının gelmesini bekliyor

Reuters Çin Merkez Bankası tarafından alınan son kararla, büyük bankaların, merkez bankasında karşılık olarak tutması gereken mevduat miktarının oranını 50 baz puan artarak yüzde 16.5’e çıktı. Bu karar sonrası bankaların son dönemde artan kredi kullandırma faaliyetlerinin önüne geçilerek, enflasyondaki olası artışın engellemesi amaçlanıyor. Piyasalar, geçtiğimiz ay içinde alınan sıkılaştırma hamlesinin üzerinden çok zaman geçmeden alınan bu kararı sürpriz olarak görürken, uzmanlar benzer hamlelerin devamının geleceğini öngörüyor. Bank of China analistlerinden Shi Lei konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Her ne kadar, enflasyon baskısı hafif olsa da, merkez bankası ticari bankaların kaynaklarını kısarak verdikleri kredileri düşük seviyede tutmak için büyük baskı ile karşı karşıya" dedi. Ancak Shi, alınan önlemin likiditeyi çok azaltmayacağını bu yüzden rezerv karşılık oranında yeni artırımlara gidilebileceğini de sözlerine ekledi. Ülkenin yeni yıl tatilinden sonra 25 Şubat'ta uygulanmaya başlayacak olan rezerv karşılılık oranındaki artışın yaklaşık 300 milyar yuan (44 milyar dolar) tutarındaki kaynağı çekmesi bekleniyor. BEKLENEN OLMUYOR Bu hafta açıklanan veriler, Pekin hükümetinin son dönemde bankaların verdikleri kredileri azaltma çabalarını beklenen sonuçları vermediğini de ortaya koydu. Ülke Ocak ayında kullandırılan kredi miktarı 203.4 milyar dolara çıkarken, bu aylık bazda şimdiye kadar görülen en yüksek üçüncü miktar oldu. Çin ekonomisinde geçen sene kullandırılan kredi miktarı da 9.6 trilyon yuan (1.4 trilyon dolar) olurken, merkez bankası son üç haftada açık piyasa işlemleriyle de piyasaya 88.6 milyar dolar verdi. Bununla birlikte Mart'ta gerçekleştirilecek itfalarda likiditeyi daha fazla artıracak. Tüm bu gelişmelerin piyasadaki likiditeyi çok artırması ise ülkede varlık balonları ve enflasyon tehlikesi yaratıyor. EN AZ MALİYETLİ YOL Morgan Stanley ekonomistlerinden Qing Wang, likiditenin tatil döneminden sonra bir şekilde azaltılmasına işaret ederken, bankalarını ayırdıkları karşılık oranlarını artırmasının bunun en az maliyetli yolu olduğunu söyledi. Wang, "Bunun tek sıkılaştırma hareketi olmadığı görüşümüzü tekrar ediyoruz. Piyasanın bu hareketlere alışması gerekiyor" dedi Piyasalar ise merkez bankasının kararını olumsuz algıladı. Bu hamleyle ülkedeki parasal sıkılaştırmanın tahmin edilenden daha sert şekilde olacağı endişesine kapılan yatırımcılar, bunun küresel büyümeye de olumsuz etki edeceğini düşünüyor. Riskli varlıklardaki pozisyonlarını azaltan yatırımcılar, güvenli liman olarak görülen dolara yönelirken, hisse senetleri ve petrol değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)