E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇip üreticisi şirketlerin gerçekten sonu geldi mi?---

Çip üreticisi şirketlerin gerçekten sonu geldi mi?

Çip üreticisi şirketlerin gerçekten sonu geldi mi?
02 Ağustos 2024 - 12:36 borsagundem.com

Yapay zeka rallisinin ardından çip üreticisi hisselerde sert düşüşler gözlemleniyor. FT yazarı Robert Armstrong ise yarı iletken sektörünü derinlemesine inceleyerek sektörün sonunun geldiği düşüncesine karşı çıkıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının yıl başından bu yana kaydettiği yükselişteki başrol oyuncularından birisi de yarı iletken sektörüydü. Yapay zeka devi Nvidia’nın olağanüstü yükselişi ve beraberindeki yapay zeka rallisi geçtiğimiz aylarda borsaları rekor seviyelere taşısa da son dönemlerde piyasalardaki tablo eskisi gibi tozpembe değil. Yarıiletken ve teknoloji sektöründeki oynaklık keskin bir şekilde arttı ve bazı çeyrek sonuçları ise yatırımcıları tatmin etmedi.

Sadece dünkü seansta çip üreticileri Arm ve Qualcomm’un hisseleri sırasıyla %16 ve %15 değer kaybetti. Kapanış sonrası bilanço açıklayan Intel üçüncü çeyrekte zarar etmeyi beklediğini, temettü azalttığını ve binlerce çalışanını işten çıkardığını bildirdi. Şirket ‘zorlu’ ikinci yarı trendlerinden ve aşırı kapasitenin etkisinden bahsetti. Hisseleri ise seans içerisinde %5 değer kaybetmesinin ardından vadeli işlemlerde %19 düşüş gösterdi.

Borsalar 2022’nin sonlarında dibe vurmasının ardından yarı iletken hisselerinin etkisiyle ciddi bir yükseliş serisi yakalamıştı. Bu şaşırtıcı rallinin şirketlerin temel verilerine mi yoksa piyasa coşkusuna mı dayandığı ise tartışma konusuydu.

Financial Times yazarı Robert Armstrong’a göre, ABD’deki yarı iletken sektörünün olağanüstü yükselişi bir piyasa balonuna sebep olabilecek tehlikeli bir coşkunun işareti olabilir. Bununla birlikte yarı iletken sektörünün çoğunlukla döngüsel ekonomiyle ilişkili olması, değerlemelerin de dikkatlice okunmasını gerektiriyor. Bilançolar büyük miktarda değişebilir ve kaliteli şirketlerde bile ekonomik döngünün yavaşlamasıyla negatife dönebilir. Fiyat kazanç oranlarında hisse fiyatının fazla yükselmesinden ziyade kazancın düşük olması FK’nın fazla yüksek olabileceği anlamını taşıyabilir. Çok düşük bir F/K oranına sahip bir çip hissesi de çok pahalı olabilir. Zira bilançolar döngüsel bir zirvededir ve düşmek üzeredir.

İşleri daha karmaşık hale getirense farklı yarı iletken çip türlerinin olması. Arm ve Qualcomm mobil cihazlar için çip üretirken Intel ve AMD işlemciler, Texas Instruments ve Analog Devices endüstriyel uygulamalar için analog çipler üretiyor. Micron ise bellek çipleri üretiyor. Yapay zeka alanındaki en önemli çipler olan grafik işlemcileri ise hisseleri adeta bir altına hücum biçiminde rağbet gören Nvdia’nın hakimiyetinde.

Armstrong çip üreticilerinin geçmişten bu yana olan performansına dikkat çekti. Söz konusu hisse senetleri uzaktan bakıldığında son yıllarda oldukça dalgalı bir performans gösterdi. 2000’lerin sonuna kadar yükselişte olan sektör hisseleri Kovid-19’un vurduğu döneme kadar halihazırda kötüye gidiyor. Pandemi dönemi başlangıçta zor geçmişti. Ancak kısıtlamalarının her türlü elektronik aletin satışını artırmasıyla yarı iletkenlere olan talep de arttı. Bu olağanüstü talep 2022’nin sonlarından 2023’e girerken aşırı nakliye ve aşırı kapasite sorunlarıyla birlikte söndü. Ancak bu tablo şimdilerde yeniden değişmiş gibi gözüküyor.

Bellek çiplerinin fiyatları geçen yılın sonlarından bu yana güçlü bir şekilde toparlandı. Dolayısıla Micron’un geliri ve hisseleri de yükselişe geçti. Bundan sonraki süreçte ise resim daha da karmaşık hale geldi.

Bernstein Research’ten Stacy Rasgon’a göre Analog Devices ve Texas Instruments hisselerinin ikinci çeyrekte gelirlerinin dibe ulaştığı ve toparlanacağı beklentisine dikkat çekti. Ancak şirketlerin sektördeki rakibi NXP’nin zayıf bilançosuna işaret eden Rasgon toparlanmanın bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor. Bu arada Intel’in bilançoları da güçlü kişisel bilgisayar satışlarından bahsetmiyor.

Armstrong’a göre ekonomik döngü her ne kadar çip şirketleri için bir dip önerse de yapay zeka ve bellek çipleri fiyatları sayesinde sektör yüksek değerlemelerde tutunuyor.

Wolfe Research’ten Chris Caso’ya göre döngüyü anlamak sadece pandemi nedeniyle zor değil. Zira yapay zekanın patlaması 2022’nin sonlarında pandemi sonrası gerileme sona ererken devam etti. Bu da ekonomik döngünün daha öncekilere benzer biçimde olup olmayacağını tartışmalı hale getiriyor.

Geçtiğimiz yıl çip üreticileri için oldukça güçlü bir yıl olsa da yarı iletkenlerin üstün performans hikayesi bundan daha eskilere ve en azından 2016’ya kadar uzanıyor:

Tıpkı geçen yüzyılca çelik yoğunluğunun artması gibi dünya ekonomisinin genelinde silikon yoğunluğu artıyor. Ancak çip üretimi sektöre giriş engelleri daha yoğun olan çeliğe göre çok daha iyi bir iş biçimidir. Bugünün konjonktürel hikayesi ne olursa olsun bu güçlü büyüme hikayesi hâlâ yerinde. Armstong’a göre döngüsel bir toparlanma gibi görünen mevcut tablo bir gerilemeye dönüşürse bu bir alım fırsatı haline gelebilir.

Küresel piyasalar kritik veriye odaklandıKüresel piyasalar kritik veriye odaklandı

 

Coinbase, kriptodaki durgunluğa rağmen kâr açıkladıCoinbase, kriptodaki durgunluğa rağmen kâr açıkladı

 

Intel 17.500 kişiyi işten çıkaracakIntel 17.500 kişiyi işten çıkaracak

 

Apple, Amazon ve Intel, nisan-haziran dönemi bilançolarını açıkladıApple, Amazon ve Intel, nisan-haziran dönemi bilançolarını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER02 Ağustos 2024 13:12

    uhhau hepsinin sonu geldi aslında bizim cübelinin balgamı her şeyi çözüyo.kaata yazıyon ne istiyosan cübelinin balgamı ile hafiften dıdıklama yapıyon aaa kaaat akıllı oluyo hauhauhauhauhauh