E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇipras sözlerinin arkasında duramadı---

Çipras sözlerinin arkasında duramadı

Çipras sözlerinin arkasında duramadı
14 Temmuz 2015 - 06:51 borsagundem.com

Yunanistan, Euro Bölgesi’nde kaldı kalmasına ancak şartları oldukça ağır anlaşmanın gerilimi artık Brüksel’den Atina’ya taşındı

Avrupa, Yunanistan’ı 6 yıl içinde 3. kez iflas ve Euro Bölgesi’nden çıkmaktan kurtardı. Uçurumun kenarında iken 5 Temmuz’da yapılan referandumla düşüşe geçen Yunanistan “Avrupa dayanışması” ağacına tutunarak yere çakılmaktan son anda kurtuldu. Hürriyet'in haberine göre, Yunanistan’ın artık normal bir Euro Bölgesi üyesine dönüşebilmesi için önünde 3 yıllık bir süre var. Brüksel’de cumartesi sabahı başlayan ve dün sabah saatlerinde sona eren gerilimin yeni adresi artık Atina olacak. Başbakan Aleksis Çipras, 48 saat içinde anlaşma taslağında şart koşulan bir dizi reformlar için yasa tasarıları hazırlayıp parlamentodan geçirmek zorunda.
Çipras, Euro Zirvesi’nden sağlanan anlaşmanın beklentilerinin gerisinde olduğunu, ancak ülkesinin ayakta kalmasını sağladığını söyledi. Çipras, anlaşmada Yunanistan’ın kazançlarını şöyle sıraladı: 
Devlet servetinin (50 milyar Euro’luk özelleştirme ve devlete ait gayrienkullerin satışı) yurtdışında bir fona devredilmesi önlendi. 
Borcun (toplam 325 milyar Euro-Avrupa merkez bankası, Euro Bölgesi ülkeleri ve IMF’ye 240 milyar Euro) yeniden yapılandırılması sağlandı. 

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması tehlikesi ortadan kalktı. 
Ülkenin bankacılık sistemi ayakta tutuldu. Orta vadede kredi ihtiyaçlarının karşılanması teminat altına alındı. 
Kalkınma için Yunanistan’a 35 milyar Euro’luk bir paket sağlandı. 
Çipras, anlaşmada uygulanması kolay olmayacak maddeler bulunduğunu ve bir sensesyon dönemi yaşanabileceğini belirterek “
Ulusal egemenliğimizi yeniden kazanmak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 
Anlaşma için şart koşulan yasaların 48 saate parlamentodan geçirilebilmesi için Çipras’ın aşmak zorunda olduğu ilk engel Parlamento Başkanı Zoi Konstantopulu. Geçen cuma günü Maliye Bakanı Efklidis Çipras’a müzekere yetkisi verilmesi için yapılan oylamayı sürekli parlamento tüzüğünü gerekçe göstererek geciktirmeye çalışan ve “çekimser” oy kullanan Konstantopulu eğer aynı taktiği izlerse yasaların perşembe sabahına kadar parlamentodan geçmesi tehlikeye girecek. Konstantopulu, istifa etmesi için Çipras’ın perde arkası telkinlerini geri çevererek, istifa etmeyeceğini iletti. Çipras’ın resmen Konstopulu’nun istifasını istemesi, uzun işlemler gerektirdiginden (151 imza toplanması, Parlamentoda oturum yapılması-Yeni başkanın seçilmesi) bu aşamada imkansız görünüyor. 

SYRİZA PARÇALANIR MI? 

Çipras, reform yasalarının, muhalefetteki Yeni Demokrasi, Pasok ve Nehir partileri tarafından destekleneceğinden parlamentodan geçmelerinde sorunla karşılaşmayacak. Buna karşı, Çipras’ın lideri olduğu SYRİZA karışacak. 300 üyeli parlamentoda 149 milletvekili bulunan SYRİZA’nın 20-40 fire vermesi bekleniyor. Bu durumda SYRİZA-ANEL (popülist milliyetçi Bağımsız Yunanlıları parti) koalisyon hükümeti parlamentoda çoğunluğunu (162 milletvekili) parlamentodaki çoğunluğunu yitirecek. 
Anlaşmaya taslağına ilk tepki eczacılardan geldi. Eczacılar, anlaşmanın reçetesiz ilaçların süper marketlerde satılması ve eczane sahiplerinin eczacı olmaları şartının kaldırılmasının öngörüsüne karşı önümüzdeki günlerde greve çıkacaklar. 

ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, büyük ihtimalle yasaları parlamentoda onayıncaya kadar partisindeki durumu görmezlikten gelecek. Kreditörler ile anlaşma kesinleştikten sonra da operasyona gidecek. Atina’da şu senaryolar gündemde: 
Kabine değişikliği: Çipras, SYRİZA’nın muhalif bakanlarını uzaklaştıracak. Muhalefet partilerinden de (Liberal Nehir partisi) bakanlar atayarak yeni kabine kuracak. 
Geniş tabanlı hükümet: Çipras istia edecek ve aralarında SYRİZA’dan geri kalanın da bulunacağı kısa süreli ve geniş tabanlı bir hükümet kurulacak. Başbakan da teknokrat olacak. 
Tüm senaryolar ise, sonbaharda erken seçimde birleşiyor. 

İLK SINAV PARTİ GRUBUNDA

Yunanistan Başbakanı Çipras bugün sabah SYRİZA gergin geçmesi beklenen parlamento grubunda konuşacak. Dün akşam saatlerinde, Çipras’ın ilk adım olarak Enerji Bakanı Payaotis Lafazanis ile Sosyal Sigortalardan sorumlu Sağlık Bakanı Yardımcısı Stratulis’in istifalarını isteyeceği iddiaları dolaştı. SYRİZA’nın sembollerinden 93 yaşındaki Avrupa Parlamenteri Manolis Glezos anlaşma için “Hiçbir zaman gerçekleştirilemez. Utanç verici. Darbe” dedi. Çalışma Bakanı Nikos Skurletis ise “Avrupa bizi cezalandırıyor” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)