E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCiti: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyor---

Citi: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyor

Citi: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyor
09 Eylül 2024 - 16:26 borsagundem.com

Citi, ABD iş gücü piyasası verilerinin resesyona işaret ettiğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citi, iş piyasasının durgunluğun yaklaştığını gösteren klasik bir örüntü gösterdiğini söylüyor

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de Ağustos ayı iş gücü raporu, bir önceki aya göre bir iyileşme gösterdi ancak Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacak olmasına kesin gözüyle bakılmasına rağmen bu durum, Wall Street'in resesyon korkularını yatıştırmayı başaramadı.

Resesyon öncesi klasik örüntü

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, ABD ekonomisi geçen ay tahminlerin altında kalarak 142.000 iş ekledi ve işsizlik oranı yüzde 4,2'ye düştü. Özel sektör işe alımı toplam 118.000'e ulaştı ancak üç aylık hareketli ortalama 100 binin altına geriledi. Baş ABD ekonomisti Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citi Research analistlerine göre, bu, pandemi hariç tutulduğunda özel sektör için 2012'den bu yana en zayıf üç aylık performans anlamına geldi.

Analistler, paylaştıkları notta, işsizlik oranının en düşük seviyesinden neredeyse tam bir yüzde puan yükseldiğini ekledi ve bir zamanlar geçici olarak görülen işten çıkarmaların artık normalleştiğini belirtti. Analistler, “İş gücü piyasası verilerinin çeşitliliğinden çıkarılacak ders açıktır: İş gücü piyasası resesyondan önceki klasik örüntüde soğuyor” diye yazdı.

Hollenhorst ve ekibi, özel sektör iş kazanımlarının üç aylık ortalamasının 100 binin altına düşmesine ise daha fazla odaklandı ve bu hızın genellikle yalnızca durgunluk dönemlerinde görüldüğünü söyledi. Daha fazla endişeye yol açan şey ise, önceki iş raporlarındaki revizyonların maaş bordrosu büyümesinin ayda 70.000'e kadar abartıldığını göstermesi oldu.

125 baz puanlık faiz indirimi

Analistler, “Bu hafta yayınlanan veriler, ABD ekonomisinin en azından önemli bir yavaşlamaya ve daha büyük olasılıkla bir resesyona doğru gittiği konusunda bizi daha da emin hale getirdi, ancak Fed'in kötüleşen görünüme tam olarak nasıl yanıt vereceği hala belirsiz” diye yazdı ve ve Citi’nin bu noktada temel senaryosunun bu yıl 125 baz puanlık faiz indirimi olduğunu ekledi.

Notta, ekonomik gerilemenin diğer belirtileri arasında, son dönemde ipotek oranlarında yaşanan düşüşe rağmen durgun seyreden otomobil satışları ve konut alımlarındaki cansızlık da yer aldı.

Hollenhorst, Wall Street konsensüsü yumuşak bir inişe kaymış olsa bile, ekonomiye ilişkin daha kasvetli bir görüş sürdürerek bu yıl nispeten muhalif bir tavrı sergiledi. Temmuz ayında, ekonomi daha keskin bir düşüşe doğru ilerlerken Fed'in 2025 ortasına kadar faiz oranlarını 200 baz puan düşüreceğini öngördü. Mayıs ayında, ABD'nin sert bir inişe doğru gittiği ve Fed faiz indirimlerinin bunu engellemeye yetmeyeceği uyarısını ikiye katladı. Hollenhorst’un son öngörüsü, Şubat ayında, patlama yaratan iş raporlarına rağmen benzer bir tahminin ardından geldi.

Diğer resesyon göstergeleri

Ekonomistlerin düşük işsizlik başvurularına, güçlü şirket kazançlarına, güçlü GSYİH okumalarına ve tahminlerine, iyimser perakende satışlarına ve artan ücretlere işaret etmesiyle, konsensüsün tekrar bir durgunluğa kaymadığı ise kesin.

Ancak Wall Street'in başka alanlarında analistler, şu anda alarmı çalan diğer durgunluk göstergelerine işaret ediyor. Interactive Brokers kıdemli ekonomisti Jose Torres, 1976'dan bu yana her durgunluğun öncesinde görülen getiri eğrisinin tersine döndüğünü belirtiyor.

Kısa vadeli getirilerin uzun vadeli getirileri geçtiği bir terse dönüş, yatırımcıların yakın gelecekte daha fazla risk gördüklerini işaret ettiği için güvenilir bir durgunluk göstergesi olarak kabul ediliyor. Getiriler yakın zamana kadar yaklaşık iki yıl boyunca tersine dönmüştü ancak yeniden tersine dönüş ekonomide her şeyin toz pembe olduğu anlamına gelmiyor. Torres, “Gerçekten de, uzun bir negatif fark döneminin ardından 2 ve 10 yıllık Hazine vadelerinde pozitif bir yayılma, tarihsel olarak ekonomik gerilemelerden önce gelmiştir” diye uyarıyor.

Resesyon korkuları yeniden canlanan piyasalarda gözler ABD enflasyonundaResesyon korkuları yeniden canlanan piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

FED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecekFED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek

 

David Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendiDavid Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi

 

BCA Research: ABD resesyonun eşiğindeBCA Research: ABD resesyonun eşiğinde

 

Fed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabilirizFed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabiliriz

 

Borsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmediBorsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost09 Eylül 2024 17:23

    lilak koton daki düşüş alarm veriyor, nreye kadar düşürecekler. ky aldıkça düşürüyorlar ,spk bist halka arzdaki şirketler iki ayda batıyormu,nedir bu durum, adilik te sınır yok,