E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisCITIBANK TÜRKİYE SATILIYOR---

CITIBANK TÜRKİYE SATILIYOR

CITIBANK TÜRKİYE SATILIYOR
10 Temmuz 2008 - 09:16 borsagundem.com

Yabancıların Türkiye'de bankacılık sektöründe yoğun yatırım yaptığı bir dönemde Citigroup çekilme kararı aldı.

Özellikle ABD'de yaşanan mortgage krizinden sonra büyük zararlar yazan ve halen sıkıntıları devam eden Citigroup yaklaşık 500 milyar dolarlık sorunlu varlıklarından kurtulmak için çırpınıyor. Hisselerinin bir kısmını Körfez fonlarını devreden, elinde bulundurduğu güçlü konumdaki kuruluşları da satarak ayakta kalma mücadelesi veren Citigroup stratejik bir karar daha imza attı. Türkiye'deki 57 şubeli bankasının satışı gündemde. Citigroup, Türkiye'deki faaliyetini, yüzde 20 ortağı olduğu Akbank'la birlikte yürütecek. Güngör Uras'ın bugün Milliyet gazetesinde köşesine taşıdığı gelişmeye göre, Almanya'daki perakende bölümünü satışa çıkaran Citigroup, elinde para edecek tüm varlıklarını satmak istiyor. Temmuz sonunda tamamlanacak olan satış için yapılan fiyat tahmini 3 milyar ile 5 milyar euro arasında. Citibank Türkiye için ise ne kadar değer biçileceği şu anda tahmin bile edilemiyor. Çünkü, yabancılara satılan Türk bankaları şu anda borsada yüzde 50 iskontolu işlem görüyor. Türkiye pazarına giren yabancıların da bir kısmının da mutsuz olduğu biliniyor. Sektörde dünyada bir kriz yaşandığı için Citibank Türkiye'ye çok büyük bir ilgi beklenmiyor. Ancak Körfez Bölgesi'nden bir alıcı bulabileceği söyleniyor.


1980 YILINDA TÜRKİYE PAZARINA GİRDİ

* Citibank N.A.” Türkiye'de 1980 yılında ‘şube açan yabancı banka' statüsünde faaliyetlerine başladı.

*2003 yılında sermayesinin tamamı Citibank N.A.'ya ait bir yan kuruluş olarak, Citibank AŞ kuruldu.

*2004 yılında Citibank AŞ mevduat kabul etmek ve bankacılık işlemleri yapmak için izin aldı. Citibank N.A.'nın bütün aktifi (mevduat dahil olmak üzere) pasifi, hak ve borçları Citibank AŞ'ye devredildi. Böylelikle bankanın Türkiye'deki faaliyet şekli 2004 yılında ‘şube'den ‘anonim şirket' şeklindeki iştirake dönüştürülmüş oldu.

*Bankanın şimdilerde 57 şubesi var. 2007 yılı sonunda aktif toplamı 4.1 milyar YTL'ye ulaştı. Özkaynağı 679 milyon YTL. 2007 yılı karı 165 milyon YTL.

*Citibank AŞ'nin sermayesinin tamamına sahip olan Citigroup, 17 Ekim 2006 tarihinde Akbank ile bir stratejik ortaklık anlaşmasını imzalayarak Akbank'a yüzde 20 oranında ortak oldu.



BANKA SATANLAR KARLI ÇIKTI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)