E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivCitroen’in yıldız ülkesi olduk---

Citroen’in yıldız ülkesi olduk

Citroen’in yıldız ülkesi olduk
14 Mayıs 2012 - 01:34 borsagundem.com

2 yıldır ‘Citroen’in yıldız ülkesi olduk, hem distribütörlükte hem büyümede zirveyi bırakmadık

Türkiye’de 2 yılda satışlarını 2.5 kat artırarak 30 bin adedin üzerine çıkarıp tarihi rekor kıran Citroen, yeni hedefini 40 bin adet olarak belirledi. Bayraktar Otomotiv’in distribütörlüğündeki Citroen’in Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, son 2 yıldır 52 ülke arasındaki en büyük distribütör olduklarını belirterek, “Büyümede de 2 yıldır Çin’i geride bırakıp dünya birincisiyiz” dedi.
SON 2 yıldır hem yeni modelleri hem de premium markası ‘DS’ ile Türkiye’de hem satış hem de imaj olarak büyük bir çıkış yakalayan Fransız Citroen, 2013 yılında 40 bin adetlik satış ve yüzde 4.5’luk pazar payı hedefine kilitlendi. Citroen’in 2010 yılında 29 bin, 2011 yılında ise 30 bin 500 adetlik rekor satış ile dünyadaki 52 ülke arasında en büyük distribütörü olan Bayraktar Otomotiv, büyümede de 2 yıldır Çin’i bile geride bırakarak dünya birincisi oldu. Türkiye’de kardeş markası Peugeot ile arasındaki büyük satış farkını da kapatıp başabaş hale getiren Citroen’in Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, Fransız markanın en büyük distribütörü olmanın dışında dünyadaki 8’inci büyük pazarı haline geldiklerini belirterek, “2010 ve 2011 yıllarında rekor kırarak büyümede Çin’i bile geride bıraktık. 2012 yılında 32 bin, 2013 yılında ise yeni sedan modelimizle 40 bin adetlik satışı hedefliyoruz” dedi.
2 yılda 2.5 kat büyüdü
Citroen’in lüks markası ‘DS’ in 3’üncü modeli olan DS5’in İzmir Dikili’de gerçekleşen test sürüşünde görüştüğümüz Tatoğlu, 2009 yılında 13 bin civarında olan satışlarını 2 yılda 2.5 kata yakın artırarak 30 bin adedin üzerine çıkarttıklarını belirterek, “C segmentinin önemli aktörlerden biri haline geldik” dedi. Tatoğolu, yüzde 3.4 olan pazar paylarını ilk etapta yüzde 3.8’e çıkartmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Bu yıl, son çeyrekle birlikte satışa sunulacak M43 kodlu B sedan otomobilin de gücüyle birlikte yüzde 4’e yükselmeye çalışacağız. 2012 yılında toplam pazarın yüzde 10 daralmasını bekliyoruz. Biz bu daralmada marka olarak yüzde 6 büyüme hedefliyoruz. 2013 ile ilgili hedef netleşmedi. Yüzde 4.4-4.5 pazar payı hedefliyoruz. Toplamda 40 bine ulaşabiliriz.”
Hedefler yukarı revize
Bu yılki satış hedeflerini yukarı doğru revize ettiklerine dikkat çeken Tatoğlu, şunları söyledi: “2012 yılı toplam satış beklentimiz 780 bin adet. Yüzde 10’luk bir düşüş öngörüyoruz. Binekte yüzde 5-6 civarında düşüşle 557 bin adetlik toplam satış bekliyoruz. Ticari araçta gerileme beklentimiz ise yüzde 20. Toplam pazarla ilgili ilk öngörümüz 760 bindi. Ama 780 bin olarak revize ettik. Beklenti 800 bine çıkabilir. Otomotiv Distribütörler Derneği (ODD) de revize edebilir. Çünkü ocak ve şubat aylarındaki gerçekleşmeler beklentiler doğrultusundaydı, ama mart ve nisan aylarında beklentilerin üzerine çıktı. Mart 60 bin bekleniyordu 65 bin oldu. Nisanda 60 bin barajı aşılarak 63 bin adet oldu. Ağustostan itibaren de geçen yılın büyüklüklerine ulaşılabilir.”
Hollande’ın aracı 81 bin TL’ye geliyor
YARIN Nicolas Sarkozy’den görevi devralmaya hazırlanan Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’nin makam aracı olarak seçtiği Citroen DS5’i İzmir Dikili’de test ettik. Hollande’nin hibrid versiyonunu kullandığı araç 1 Haziran’dan itibaren 81 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. DS5’in ilk etapta 112 beygirlik dizel motora sahip 1.6 e-HDi MCP ve 156 beygir gücündeki benzinli 1.6 TPH BVA seçenekleri Türkiye’de satılacak. Hollande’nin kullandığı hibrit versiyonu ise yıl sonunda Türkiye’de satışa sunulacak.
Citroen’in, 1955-1975 yılları arasında ürettiği efsane modeli DS’in yeniden doğuşunu simgeleyen ve Fransız şirketin premium markası olan DS Serisi’nin 3’üncü ve en prestijli üyesi DS5, Türkiye’de DSport versiyonuyla satışa sunuluyor. Türkiye ve Avrupa’da Volkswagen CC, Audi A4 Avant, BMW X1 gibi lüks sınıftaki modellerle rekabet edecek DS5’ten bu yılın 6 ayında 350 adet satılması hedefleniyor. Citroen’in bir yıllık hedefi ise en az 600 adet. Hibrid motorlu DS5’i de piyasaya sunmak için çalışmalar yapan Citroen ekibi, bu aracı yıl sonunda ya da 2013’ün ilk çeyreğinde satışa sunmayı planlıyor.
Uçaktan esinlenildi
Edremit, İzmir Dikili arasında test ettiğimiz araç, hem dışardan hem içerden oldukça dikkat çekici bir görünüme ve ihtişama sahip. DS5, 4.53 metrelik uzunluğu, 1.85 metrelik genişliğe ve 1.51 metrelik yüksekliğiyle oldukça ferah bir sürüş keyfi sunuyor. İç tasarımında uçaktan esinlenilerek yaratılan kokpit görünümüyle dikkat çeken aracın kokpit tavanında ise birbirinden bağımsız açılıp-kapanabilen üç bölmeli cam tavan bulunuyor. Açıkçası, kokpit ve tavan aracın içine bindiğinizde oldukça etkileyici gözüküyor. DS5’in zengin standart donanımlarına ek olarak; arka görüş kamerası ve nevigasyon sistemi ile donatılmış Teknoloji paketi , Bi Xenon farlar ve şerit takip uyarı sistemine sahip Executive Paketi gibi opsiyonlar da istenildiği takdirde satın alınabililiyor.
Yeni Citroen C5’i Opel üretecek
2012 yılının otomotivdeki en büyük süprizi Amerikan General Motors’un (GM) 1 milyar Euro’ya Fransız PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’nun yüzde 7’lik hissesini alarak ortak olması olmuştu. Bu ortaklığın ilk meyvesi olarak Citroen’in başarılı modeli C5’in yenisi Opel fabrikalarında üretilecek. Citroen’in Fransa Rennes’teki fabrikasında üretilen C5’in tamamen yenilenecek ‘X8’ kod isimli yeni versiyonun Opel’in Insignia modelinin de üretimini yaptığı Almanya, Ruesselsheim’daki fabrikasına taşınacağı belirtiliyor. En son da Rennes’teki PSA fabrikasının yöneticisi Jean-Luc Perrard’ın gazetelere verdiği demeçle C5 yerine gelecek yeni modelin Opel fabrikalarında üretileceğini söyleyerek iki grup arasındaki ortaklığın daha da genişleyeceğinin sinyallerini vermişti. Ortaklığın başka bir halkası olarak GM ve PSA Opel Insignia, Citroen C5 ve Peugeot 508 gibi orta segmentteki modellerinde Opel alt yapısını kullanırken, Opel Corsa gibi küçük segmentteki araçlar PSA teknolojisi ile geliştiriliyor.
Paris’ten sonra ikinci ‘DS’ showroom’u İstanbul’da açılacak
CITROEN Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, lüks markaları ‘DS’in Paris’ten sonra dünyada 2’nci showroom’unu İstanbul’da açacaklarını belirtti. Tatoğlu, sadece DS modellerinin sergileneceği showroom için İstanbul’un en gözde bölgelerinde yer aradıklarını belirterek, “Yer bulduğumuz zaman açacağız. Yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırımla kurulmasını düşünüyoruz. DS müşterileri için özel bir
yer olacak. Nişantaşı, Boğaz ve Bağdat Caddesi gibi gözde bölgelerde yer arıyoruz” dedi.
Hafif ticariyi sadece ÖTV artışı değil ‘K Belgesi’ de vurdu
YILIN ilk 4 ayında yüzde 33 düzeyinde düşen hafif ticari araç pazarındaki kan kaybının tek nedeninin geçtiğimiz yıl Ekim ayında artırılan ÖTV olmadığı ortaya çıktı. Yaklaşık iki yıl önce başlayan eşya taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen K belgesi uygulamasının da ilk 4 ayda satış kaybında büyük etkisi olduğunu belirten Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, “Maliye Bakanlığı, bir tür ‘yola çıkış izin belgesi’ olarak tanımlanabilecek K belgesi için son dönemde denetimlerini olağanüstü düzeyde sıkılaştırdı. Yaklaşık 1500 lira masrafı bulunan bu uygulama hafif ticari araç pazarında yeni araç alımlarını da etkiledi” dedi.
Market alışverişi sorgusu
K belgesinin yanı sıra SRC denilen mesleki yeterlilik belgesinin de periyodik olarak alınma zorunluluğunun pazardaki düşüşü hızlandırdığını kaydeden Tatoğlu, bu uygulamaların yarattığı kafa karışıklıklarının satışları etkilediğini belirtti. Tatoğlu şunları söyledi: “Düzenlemeler tam olarak anlaşılamadı. Şirket üzerine kayıtlı ticari araçlarda K belgesi ve bu araçları kullanan sürücülerin SRC dökümanı alması şart. Aracını ticari amaçla kullanmayan sürücüler için ise belge şartı yok. Ama evi için yaptığı market alışverişin torbalarını bagajda gören denetim memurları, tüketiciden K belgesi isteyebiliyor. ”
hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)