E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?---

Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?

Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?
06 Ağustos 2024 - 14:41 borsagundem.com

Küresel borsalardaki satış dalgası konusunda haftalar önce uyarılarda bulunan Barry Bannister borsalardaki düşüş trendinin yıl sonuna kadar devam edebileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 sadece birkaç hafta öncesine kadar 5700 puana yaklaşarak rekor seviyelerde işlem görüyordu. Ancak Stifel’in Baş Borsa Stratejisti Barry Bannister karamsar borsa tahminlerinden vazgeçmemişti. Bannister %10’luk bir borsa düzeltmesi beklediğini ve S&P 500’ün ekim ayına kadar 5000 puana gerileyebileceğini söylemişti.

Bugüne gelindiğinde ise Bannister’ın karamsar tahminlerinin aslında ileri görüşlülük olduğu anlaşılıyor. S&P 500 Endeksi’nin yükselişlerinde domine eden Muhteşem Yedili hisselerinin büyük düşüşüyle Nasdaq Bileşik Endeksi düzeltme bölgesine geriledi. S&P 500 ise 5200 puana gerileyerek Bannister’ın hedef gösterdiği noktanın sadece %3,7 üzerinde işlem görüyor.

Barron’s’un haberine göre başarılı stratejist pazartesi günü itibariyle de ekim ayı için 5000 puan hedefinden vazgeçmiş değil. Bannister’ın henüz 2025 yılına ilişkin bir öngörüsü yok ancak olsa bile çok iyimser olmayacağını belirtiyor. Bannister borsalar için daha fazla düşüşün yaklaşmakta olduğunu ve boğaların hâlâ ‘aşırı coşkulu’ davrandığını söyledi.

Bannister, “Son borsa değerlemeleri zayıf bir on yıllık dönemin habercisi. Tüm teknoloji patlamalarının en büyük ironisi hisse senetlerinin aşırı fiyatlanması nedeniyle ileriye dönük getirilerinden çalmalarıdır” dedi.

Borsa uzmanı, ABD’de enflasyon baskılarının çok fazla azalmayacağından ve üçüncü çeyrekte gayri safi yurtiçi büyümenin sıfıra yakın olabileceğinden endişe duyduğunu da söyledi. Atlanta FED’in GDPNow göstergesi ise %2,5’lik tahmini büyüme oranı gösteriyor.

Bannister, “Bizim görüşümüze göre ekonomide önümüzdeki dönemde keskin bir orta döngü yavaşlaması olabilir. Bunun için hafif bir stagflasyon görünümü var. Piyasa zayıf GSYİH ve tüketicilerin tasarruf etme potansiyelini hafife alıyor” dedi.

Ancak diğer borsa uzmanları Bannister kadar karamsar değil ve satışların yatırımcılara dipten alım şansı verebileceğini düşünüyor. Uzmanlara göre teknoloji dışındaki sektörler özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yakın zamanda düşürmeye başlamasıyla cazip seçenekler olabilir.

BlackRock’ın bir birimi olan SpiderRock Advisors’ın Baş Yatırım Sorumlusu ve Genel Müdürü Eric Metz, “Liderlik el değiştiriyor gibi görünüyor. Teknoloji köpüklü ve fazla yoğunlaşmıştı” ifadelerine yer verdi.

Metz doğru hisse seçme anlatısının yeniden borsaların gerçekliği haline geldiğini yatırımcıların kazanan hisseleri seçebilmek için sektörler ve yatırım temaları arasında dipten yukarıya bir bakış açısı geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Main Street Research’ün Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu James Demmert de son satış dalgasının uzun vadeli yatırımcılar için iyi bir gelişme olabileceğini belirtiyor.

Demmert satış dalgası öncesinde yatırımcıların fazla kayıtsız ve iyimser göründüğünü ve ekonomi ve piyasalar hakkındaki son şüpheciliğin kendisine şaşırtıcı gelmediğini belirtiyor. Ancak borsa uzmanı kurumsal bilançolardaki büyümenin yılın ikinci yarısında güçlü olmasını beklediğini ve Muhteşem Yedili dışındaki hisselerin değerlemelerinin hâlâ uygun göründüğünü söyledi. Zira S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonu sadece 17 kat FK oranıyla işlem görüyor ve bu oran son beş yılın ortalamalarının altında. Demmert S&P 500’ün yıl sonuna kadar 6000 puanı görebileceğini düşünüyor.

Bannister bile hisse senetlerinden topyekûn vazgeçmiş değil. Borsa uzmanı portföy savunma odaklı değer hisselerinin düşük büyüme ortamında iyi performans gösterebileceğini, sağlık, tüketici ürünleri ve altyapı sektörlerini tercih ettiğini açıkladı.

Yatırımcılar içinse hâlâ umut var. Bannister FED’in hızlı davranıp agresif bir şekilde faiz indirimine başlarsa ve tüketici harcamaları aniden kesilmezse borsaların dördüncü çeyrekte ve 2025’de daha iyi performans gösterebileceğini söyledi. Bannister mevcut geri çekilmenin piyasaların köpüğünü aldığını belirtiyor.

Gerçekten de borsaların en tepesinde bir miktar köpükleşme olduğu inkar edilemez. Ancak geri çekilmenin Muhteşem Yedili hisseleri haricinde S&P 500’deki 493 şirket için ne kadar ferahlatıcı olacağı henüz belli değil. Çok da muhteşem olmadığı ortaya çıkan bu yedi hisse senedinin boğa piyasasını devam ettirmesi için ekonominin mevcut ani ve sarsıcı ortamında çok güçlü bilanço büyümeleri kaydetmesi gerekecek.

Varlık yönetim devi Amundi'den çarpıcı Türkiye analiziVarlık yönetim devi Amundi'den çarpıcı Türkiye analizi

 

Jeremy Siegel: Fed acilen faiz indirimine gitmeliJeremy Siegel: Fed acilen faiz indirimine gitmeli

 

Borsa uzmanlarından uyarı: Panik yapmayınBorsa uzmanlarından uyarı: Panik yapmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)