E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCuntadan kaçan para Türkiye'ye aktı---

Cuntadan kaçan para Türkiye'ye aktı

Cuntadan kaçan para Türkiye'ye aktı
04 Kasım 2013 - 16:25 borsagundem.com

Mısır'daki cunta rejiminden kaçan Suriyeli işadamları Gaziantep'e bu yıl 3 milyon TL yatırdı.

Suriye'de Esad rejiminden kaçıp Mısır'a sığınan işadamları ülkede ordunun yönetime el koyması üzerine rotayı Türkiye'ye kırdı. Suriyeli işadamları Gaziantep'e 3 milyon lira yatırdı. Önümüzdeki yıl rakamın 100 milyon liraya çıkması bekleniyor. Yetkililer Suriyeli işadamlarının mütekabiliyet haklarının düzenlenmesi ve çalışma izni sorununun çözülmesi durumunda rakamın milyon dolarları geçeceğini öngörüyor.

SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ ÇIKABİLİR
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey iki yıl önce Suriye'den Antep'e 400 milyon dolar civarında bir sermayenin geldiğini ancak Türkiye'nin buna hazırlıksız yakalandığını söyledi. Oturma izni alamayan Suriyeli işadamlarının parasını bankaya yatıramadığını vurgulayan Güzelbey. "Suriyeli mültecilere çalışma izni de verilmediği için bu sermaye Türkiye'den başka ülkelere kaçtı" dedi. Çalışma izninin sadece pasaportu olanlara çıtkığını dile getiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık ise "Ancak şu anda şehir merkezinde çalışanların sadece yüzde 10'u pasaportlu. Geri kalan illegal yollardan çalışıyor. Bunun önüne geçmek için sınırlı süreli çalışma izni çıkarabilir" diye konuştu.

25 BİN İŞÇİYE İHTİYAÇ VAR
Gaziantep sanayisinin yaklaşık 25 bin işçiye ihtiyacı olduğunu dile getiren Organize Sanayi Bögesi Başkanı Cahit Nahit, "Eğer çalışma izni sorunu çözülürse bu açık Suriyeli mültecilerle kapatılabilir" dedi.

PARMAK İZİ VE BİYOMETRİK KAYIT SİSTEMİ GELİYOR
Hükümet Türkiye'ye gelen Suriyeli'yi kayıt altına alabilmek amacıyla parmak izi ve biyometrik kayıt işlemi başlatacak. Kamplar dışındaki mültecilerin de kayıt altına alınabilmesi amacıyla yürütülen projenin yazılım aşaması tamamlandı.

SANAYİCİ VE BEYİN GÖÇÜ OLDU
Gaziantep'e Suriye'den ciddi oranda sanayici ve beyin göçü aldığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Bunlar arasında avukat, doktor, mühendis, iş adamı var. Basında yansıtıldığı gibi işsiz güçsüz takımı gelmedi. Elbette böyle olan bir kısım da vardır. Ama bu oran çok düşük. Bir TV kanalında 'Suriyeliler geldi, çadırda kalıyorlar' diyordu. Halbuki ben onların bir kısmını tanıyorum. Onlar Gaziantep'in bir sınır köyünde yaşayan fırsatçılar. Onlar Suriyeli gibi İstanbul'a gitti. Hepsi Türkçe konuşuyor. Basında Suriyeli olmayanlar da Suriyeli gibi lanse edildi" dedi.

2013'TE 3 MİLYON TL GELDİ
Suriyeli işadamlarının şehirde yatırım yapmaya başladığını dile getiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, odaya kayıtlı 80 Suriyeli iş adamının bulunduğunu kaydetti. Bartık, "2013'te 3 milyon TL'nin üzerinde Suriye sermayesi geldi. Suriyeliler burada kaldıkları sürece yatırımın devam edeceğini düşünüyoruz. 2014'te 100 milyon TL'nin üzerinde bir yatırımın geleceğini öngörüyoruz. Ancak çalışma ve oturma izni sorunu çözülürse bu rakam çok daha büyük olacaktır" şeklinde konuştu. (Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)