E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Roche: 2025’te ayı piyasası geliyor---

David Roche: 2025’te ayı piyasası geliyor

David Roche: 2025’te ayı piyasası geliyor
12 Ağustos 2024 - 14:20 borsagundem.com

Quantum Strategy’nin ünlü borsa uzmanı David Roche 2025’te muhtemelen bir ayı piyasasıyla karşılaşılacağını söyledi. Roche ayı piyasasına sebep olacak 3 kritik faktöre işaret etti

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü yatırımcı David Roche beklenenden daha az faiz indirimi, yavaşlayan ABD ekonomisi ve yapay zeka balonu nedeniyle 2025’te Wall Street’i bir ayı piyasası beklediğini söyledi.

CNBC’nin haberine göre fon şirketi Quantum Strategy’nin ünlü stratejisti Roche, “Benim düşünceme göre ayı piyasası muhtemelen 2025’te geliyor. Şu anda buna neyin sebep olacağını da biliyoruz” açıklamasında bulundu.

Roche ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini piyasaların talep ettiği %3,5 oranına düşürmekte direnmesini bekliyor. FED’in 2025 için medyan politika faizi tahmini %4,1. CME FedWatch göstergesine göreyse yatırımcılar Eylül 2025’e kadar faizlerin %4,1’in altında olacağını öngörüyor.

Ünlü borsa uzmanına göre ikinci büyük risk ise bilançolar. Roche, “Ekonominin yavaşlaması nedeniyle kârların beklentileri karşılamayacak” uyarısında bulundu.

Roche ayı piyasasına yol açacak üçüncü faktör olarak da yapay zeka sektörünü gösterdi. Borsa uzmanı önümüzdeki altı ay içinde daha yavaş ekonomik büyümenin itici sebeplerinden biri olarak yapay zekanın “balon seviyesine kararlı bir şekilde ilerlemesini” işaret etti.

Borsa uzmanı, “Bu üç faktörün 2025’te belki de bu yılın sonlarından itibaren başlayarak eksi yüzde 20’lik düşüşlü bir ayı piyasası için yeterli olacağını düşünüyorum” dedi. Roche kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini kimin kazanacağınınsa bu tabloyu etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

FED’in son toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı piyasa çevrelerinin eleştirilerine neden oldu. Bu eleştiriler özellikle de geçen hafta açıklanan beklenenden daha zayıf istihdam raporunun resesyon korkularını körüklemesiyle ve Japonya’da faiz oranlarının artmasının ardından taşıma ticaretinin (carry trade) çözülmesiyle daha da derinleşti.

Borsalar geçen haftanın başlarındaki sert düşüşün ardından hızlı bir biçimde toparlandı ve ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 haftayı %0,1’den daha zayıf bir düşüşle kapattı.

Roche FED’in 25 baz puanlık faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor. Ancak bu aynı zamanda 2025’te kademeli olarak gerçekleşecek daha düşük kâr marjlarına neden olacak.

Borsa uzmanı, “FED’in faiz oranlarını düşürmesini istiyorsanız ekonominin daha fazla yavaşlamasını, işgücü piyasalarının gevşemesini ve kâr marjlarının baskı altına girmesini beklemelisiniz” dedi.

Roche’ye göre bu faktörler bir ayı piyasasını tetiklerse FED yetkilileri tüketicilerin ve siyasilerin çok düşük bir ağrı eşiğine sahip olduğunu göz önüne alarak harekete geçmek zorunda kalacak.

Borsa uzmanı, “Muhtemelen işler beklenenden daha kötü giderse FED’in faiz oranlarını düşürmek için boşça alana sahip olacak ve bunu defalarca dile getirecek” ifadelerine yer verdi.

Bu tür hamlelerin ayı piyasasını kararlı bir şekilde tersine çevirip çeviremeyecek olduğu belirsiz. Ancak Roche’ye göre FED’in müdahalesi ayı piyasasının “dünya ekonomisini baltalayacak ve yok edecek” halline gelmesini engelleyecek.

Faiz indirimleri hisse senetlerine iyi gelmeyebilirFaiz indirimleri hisse senetlerine iyi gelmeyebilir

 

Wall Street'te kritik TÜFE haftasıWall Street'te kritik TÜFE haftası

 

Borsa rotasyonu ivme kazanıyorBorsa rotasyonu ivme kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)