E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDavid Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi---

David Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi

David Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi
03 Eylül 2024 - 13:40 borsagundem.com

ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği sorusu hala sıcaklığını koruyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi için resesyon senaryosu rafa kalkmış gözükse de ekonomist David Rosenberg, verilerde önemli kırılmalar yaşandığı görüşünde.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi büyümeye devam ederken bile önde gelen ekonomist David Rosenberg, neden hala durgunluktan endişe duyduğunu açıklıyor.

Durgunluk göstergeleri

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Rosenberg Research'ten ekonomist David Rosenberg, paylaştığı notta, “Son haftalarda ve aylarda bir dizi sinyalin tetiklenmesinin ardından, durgunluğun ABD ekonomisini vurma olasılığı artıyor” diyor. Durgunluk göstergelerinin bir listesini derleyen Rosenberg, “En iyi durgunluk göstergesi nedir? Bu cevaplanması zor bir soru; o nedenle neden hepsine bakmıyoruz?” diye soruyor.

Rosenberg'in 20 durgunluk göstergesinden oluşan derlemesi, ABD ekonomisinin durgunluk çağrılarına meydan okuyarak dirençli gidişatını sürdürdüğü bir dönemde gelmesi bakımından önem taşıyor.

İkinci çeyrek GSYİH büyümesi beklenen yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3’e revize edildi, perakende harcama verileri hala sağlam ve tüketicilerin yakında Fed'in faiz oranlarını düşürmesiyle nefes alması bekleniyor ve tüm bunların Eylül ayında gerçekleşeceği düşünülüyor.

20 sinyalden 9’u tetiklendi

Ancak Rosenberg'e göre, bazı endişe verici sinyaller, tarihsel veriler bağlamında bakıldığında, ekonomik bir gerilemenin eşiğinde olunduğunu gösteriyor. Rosenberg, “Göstergelerin göstergesi durgunluğa işaret ediyor” diyor.

Rosenberg tarafından derlenen 20 durgunluk göstergesinden 9'u tetiklenmiş durumda. Yanan durgunluk sinyallerinden bazıları arasında Sahm Kuralı, Öncü Ekonomik Gösterge Endeksi ve ters getiri eğrisi yer alıyor.

Henüz belirmemiş durgunluk göstergelerinin çoğu, sağlam kalmaya devam eden üretim ve ulaştırma sektörlerine ait bulunuyor. Rosenberg, “Şu anda, takip ettiğimiz durgunluk göstergelerinin yüzde 45'i tetiklendi. 1999 yılına geri dönersek, bu veriler her seferinde bir resesyona işaret etti” diyor.

Durgunluğa dayanıklı varlıklara yönelin

Yanıp sönen sinyallerin listesi, yalnızca yüzde 10'unun tetiklendiği 2022'den bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor ve 2023'te ve 2024'ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 25'e kadar yükseliyor ve o zamandan beri durgunluk uyarılarının daha da arttığı gözleniyor.

Rosenberg, “Bazen daha fazlası daha fazladır ve bu da bunun bir örneği. Ekonominin farklı sektörlerindeki durgunluk eşiklerine bakıldığında, 2024 ortasından bu yana bir şeylerin değiştiği açıkça görülüyor. Bu da uzun zamandır beklenen yavaşlamanın sonunda geldiğini gösteriyor olabilir” diyor.

Olası bir ekonomik gerilemeye hazırlık için Rosenberg, yatırımcılara portföylerini Hazine bonoları ve altın gibi ‘durgunluğa dayanıklı’ varlıklarla çeşitlendirmelerini ve kamu hizmetleri ve temel tüketim malları gibi savunma amaçlı hisse senetlerine yönelmelerini öneriyor.

Resesyon endişeleri ve enflasyon baskılarına rağmen ABD borsaları ağustosu kazançlı kapadıResesyon endişeleri ve enflasyon baskılarına rağmen ABD borsaları ağustosu kazançlı kapadı

 

BCA Research: ABD resesyonun eşiğindeBCA Research: ABD resesyonun eşiğinde

 

Fed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabilirizFed yetkilisi Collins: Resesyonu tetiklemeden hedeflerimizi başarabiliriz

 

Borsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmediBorsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi

 

Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?Felaket tellalları neden resesyon bekliyor?

 

David Rosenberg: Borsalar sert düşüş sinyali veriyorDavid Rosenberg: Borsalar sert düşüş sinyali veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Eylül 2024 14:31

    Tetiklense ne olur tetiklenmese ne olur.Bizleri hiç ırgalamaz.Bizi hiç mi hiç ilgelendirmez.Bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var iken bizim borsaya asla bir şey olmaz.Yılsonunda HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK ve Endeksimiz 25 000 bekliyorum.