E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavutoğlu: Türkiye güvenli liman---

Davutoğlu: Türkiye güvenli liman

Davutoğlu: Türkiye güvenli liman
18 Ocak 2016 - 14:29 borsagundem.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir televizyon kanalının Londra'da düzenlediği oturumda değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu son bir yılda ekonomik trendlerde olumlu ve olumsuz bazı noktalar olduğuna dikkat çekti. 

Dünya ekonomisindeki oynaklığın Türkiye dahil tüm ekonomileri etkilediğini vurgulayan Davutoğlu ekonomik büyümedeki yavaşlamanın da geleceğe dair öngörülerini etkilediğini belirtti. 

Türkiye ekonomisine yönelik durum değerlendirmesinde bulunan Başbakan, enflasyonun beklentilerin üzerinde, cari açığın yönetilebilir seviyede olduğunu kaydetti.

Emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Başbakan Türkiye'nin bölgesindeki riskler dikkate alındığında, güvenli liman konumunda olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin 2010'dan bu yana en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğuna vurgu yapan Başbakan "Cari açığın GSYİH'ya oranı 2018'de yüzde 3.5'e düşebilir" yorumunu yaptı. 

Reformlara da vurgu yapan Davutoğlu "Türkiye kamu maliyesi ve vergi reformu yapacak. İlk 3 ayda şeffaflık paketini Meclis'e yollayacağız. Her miko reformun tamamlanmasını bizzat takip edeceğim" dedi. 

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Davutoğlu, bu sorunun çözülmesiyle AB ile ilişkilerde yeni bir dönem başlayacağını dile getirdi.

TL'DEKİ DEĞER KAYBININ NEDENİ NE?

Türk Lirası'ndaki değer kaybını yorumlayan Başbakan Davutoğlu Türkiye'nin global yapının parçası olduğunu, oynaklığın tüm para birimlerini etkilediğini belirterek (Kurdaki yükseliş) "Bu değer kaybıyla ilgileneceğiz ancak bu bizim ekonomik performansımızdan kaynaklı değil, bu global ekonomik türbülansla ilgili" yorumunu yaptı. Davutoğlu ekonomik reformlarla kurda yeniden dengelemeyi başaracaklarını ifade etti. 

Davutoğlu Türkiye'nin güçlü bir reform programı olduğunu ve bu reformların ekonomik istikrar ve ekonomik büyüme açısından faydalı olacağını kaydetti. 

Asgari ücret artışının enflasyona etkisi 

Asgari ücretin artışının enflasyona etkisini değerlendiren Başbakan, "..Enflasyona bir etkisi olacaktır ancak biz girişimcileri destekliyoruz, her çalışan için bir teşvik vereceğiz, böylece Türk firmalarının rekabetçiliği olumsuz olarak etkilenmeyecek. Bu arada enflasyon gibi, gıda fiyat gibi ekonomiyi liberalleştirme, bazı sektörleri yeniden yapılandırmak gibi bazı tedbirler alacağız. Bu da asgari ücretin olumsuz etkisine denge sağlayacaktır" dedi. 

"Merkez Bankası'nın bu etkiyi telafi etmek için faiz oranlarını artırması gerektiğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya ise Başbakan "Merkez bankamızın gerekli araçları gerekli zamanda kullanma konusunda bağımsız olduğunu düşünüyorum, Merkez Bankası göstergelere bağlı olarak gerekli tedbirleri alacaklarından eminim" yanıtını verdi.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • enayi18 Ocak 2016 20:36

    Dolar 2 liradan 3tl nin üzerine gitmiş, borsa çakmış ekgyo yu çakmışlar elimizdeki ücbeş kuruşu pula çevirdiler nasıl iş bu.trt bugun başlık atıyor ekmegin fiyatıartı ama zam yok diye yazıklar olsun

  • Danimarka en güvensiz liman18 Ocak 2016 17:39

    Türkiye haberlerini izleyen her yabancı eminim öyle düşünüyordur

  • emin güney18 Ocak 2016 17:27

    buna kargalar bile güler... Türkiye yandaşlara, hortumculara güvenli liman, sade vatandaşa değil.

  • Ali18 Ocak 2016 16:24

    Bu işi maalesef yapamıyorsunuz Sn Başbakan. Tek başınıza iktidar olmanıza rağmen de ekonomiyi daha kötü hale getirdiniz. Reformlara odaklanacağınıza başka şeyler yapıyorsunuz. Komşularla dostluk kuramıyorsunuz, terörü önleyemiyorsunuz. Merkez Bankası'na karışarak krizi daha da derinleştiriyorsunuz.

  • salim18 Ocak 2016 16:00

    halkın yarısına hikaye lazım.

  • Uzman18 Ocak 2016 15:21

    Güvenli liman dediği Ülke neresi,Türkiye olmadığı kesin, 1 tane dost ülke kalmadı, içeride terör engellenmiyor,borsa çakılmış. Siz nerede yaşıyorsunuz?

  • bank asya18 Ocak 2016 15:12

    sen bosuna toparliyon başkaları dagitiyor.2 yildir bank asya icin bir adım atmadiniz..halen bekliyoz yatirimci gelcek

  • şener18 Ocak 2016 14:56

    Sayın başbakanım bizler türk borsası ve türkiyeye güvendik ama benim 63000 tl vardı su an 37000 liram kaldı kardemire yatırım yaptık ne oldu türkiye borsalarına güvendikte ne oldu

  • vatandaş18 Ocak 2016 14:49

    borsalarda satış dalgası başlamışken küçük yatırımcıya ılımlı haberler verirsen teğet geçiyor dersen 2008 de ki gibi yatırımcı iflas eder.

  • exper18 Ocak 2016 14:42

    Son 3-5 ay içinde Ülkeden çıkan paradan haberiniz yok herhalde. Devletin imkanlarını belli bir kısımın kullanması ile büyüme olmaz, Tabana bir şey vermeden büyüme olmaz.Kimi kandırıyorsunuz.