E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDeğerlenen Euro, Avrupa'da endişe oluşturuyor---

Değerlenen Euro, Avrupa'da endişe oluşturuyor

Değerlenen Euro, Avrupa'da endişe oluşturuyor
01 Eylül 2020 - 08:55 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar yakından inceleniyor

Küresel çapta zayıf Amerikan doları temasına yönelik yaklaşım korunmaya devam ediyor. Ağustos ayının son işlem gününde beklenen ivme kazanma durumu ise 1 Eylül işlemlerine taşınmış durumda. Böylece DXY açısından takip edilen yeni bölge Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyelerin oluşumuna işaret etmekte. Hafta başlangıcında gözlenen olumlu hisse senedi piyasaları yaklaşımına EMFX tepkisi ise ağırlıklı değer kaybı ve fakat grup üyelerinin kendi içerisinde ayrışması şeklinde oldu. Asya ve Doğu Avrupa para birimlerindeki değerlenme çabalarına karşı ZAR, BRL, MXN önderliğindeki zayıflama kampı öne çıktı.

Türk lirası böylesi ortamda Amerikan dolarına karşı 30 Ağustos işlemlerinde -%0.19'luk performans ile takip edildi. BİST 100 endeksi kapanışı -%1.99 zayıflama sonucu 1078 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi sınırlı gerileme ile %13.77 oldu. 5y vadeli ülke risk primi yatay seyir ile 527bp seviyesinden tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları bir kez daha takınılan "değerli EUR kaynaklı rahatsızlık" kaygıları ekseninde oluştu. Euro Stoxx 50 -%1.30, FTSE 100 -%0.61, DAX -%0.67 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise -%0.55 ile kapanış gerçekleştirdi. Son dönemde Kovid-19 vakalarında yeniden gözlenen artışlar ile dikkat çeken İspanya'da hisselerin performansı -%2.29 düzeyinde oluştu ve majör varlıklar içerisindeki en ciddi düşüşe işaret etti.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa kıtasına paralel eğilim takip edildi. Majör ABD endeksleri içerisinde sadece Nasdaq kapanışı %0.68 yükseliş pozitif yönde olurken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da zayıf seyretti. Bovespa endeksi gün sonunda -%2.72, Merval ise %0.95 performans sergiledi.

Asya'da yeni gün fiyatlamaları karışık seyrediyor. TSİ 08.14/ NKY 225 -%0.08, Hang Seng -%0.02, CSI 300 %0.12 ve KOSPI %1.10 ile işlem görmekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.8498 ile yuanda değer kazancına işaret ederken, onshore yuan ise son 1 yıldan uzun sürenin en yükseğinde oluşmakta.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufanby01 Eylül 2020 09:43

    Türkiye TC merkez Bankası ve İstanbul borsada yanlış rol var türk şirketleri hiseleri önünü kapatıp yatırımcı dövize yüklenir bu demekteti Türkiye yenin aletine TL yıkıp papaza yonlenriyoloravrupada döviz alpsatma yasak kendi milli parasını kullanır turkye talan ülkesi Döviz aldat altın aldat para kazan ciflik