E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis‘Değişime herkes hazır olmalı’ ---

‘Değişime herkes hazır olmalı’

‘Değişime herkes hazır olmalı’
23 Mayıs 2013 - 08:16 borsagundem.com

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Yayın Yönetmenimiz Barış Bekar’a önemli açıklamalar yaptı

Türkiye’nin şampiyonlar ligine çıkan bir ülke konumuna yükseldiğini belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Dr. Vahdettin Ertaş, “Türkiye mali piyasaları, özellikle de sermaye piyasaları yeniden yapılanıyor. Bu yapılanma için gereken her şey yapıldı” dedi. Ertaş, Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’nde Yayın Yönetmenimiz Barış Bekar’a özel açıklamalarda bulundu. Son günlerde sermaye piyasalarının önemli gündem maddesi haline gelen aracı kurumların sermayelerinni artırılması konusunda önemli açıklamalar yapan Dr. Vahdettin Ertaş, “Biz sermaye artışları ile ilgili sektörden gelen tüm görüşleri değerlendiriyoruz” dedi.
SPK Başkanı Ertaş açıklamalarına şöyle devam etti: “Tek tek bakıyoruz. Aracılık hizmeti veren şirketlerin sermaye artışlarıyla ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanınca nasıl sonuçlandığını göreceksiniz. Ama bunu geri adım atma olarak değerlendirmemek lazım. Çünkü sektörü dinliyoruz. Öyle bir niyetimiz olsa, kamuoyu ile paylaşmayız. Bizim yaptığımız düzenlemelerin özünde uluslararası normlar var. İkincisi, kurumsal alt yapıyı güçlendirmek var. Türkiye ‘sınıf atladı’ diyoruz. Türkiye artık bir gecede 22 milyar euro artı KDV ile ihale yapan bir ülke haline geldi. Böyle bir ülkede, böyle ihalelerin yapıldığı bir ortamda, siz aracılık hizmetlerini bir apartman dairesi bile alınmayacak paralarla yaptırırsanız, sorunlar yaşarsınız. Bu işin altından kalkamazsınız. Bunun teknik alt yapısı lazım, pazarlanması lazım. Bunlar ciddi işler. Dolayısıyla geldiğimiz noktada kurumsal altyapıların da hazır olması lazım.”
Gelen görüş ve önerileri değerlendirmeye aldıklarını belirten Ertaş, “Bu düzenlemeler Haziran ayında yayınlanacak. Son tarih 30 Haziran” dedi.
25 MİLYON LİRA SERMAYE ZORUNLULUĞU
Bu arada, Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı ile aracı kurumların yürüttükleri yatırım, hizmet ve faaliyetinin taşıdığı riskler dikkate alınarak sahip olmaları gereken özsermaye açısından üç farklı gruba ayrıldı. Düzenlemeye göre, emir iletimine aracılık ve/veya yatırım danışmanlığı faaliyetlerinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların 2 milyon 500 bin lira; işlem aracılığı faaliyeti, en iyi gayret aracılığı faaliyeti, sınırlı saklama hizmeti ve/veya portföy yöneticiliği faaliyetinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların 10 milyon lira; bu faaliyetlere ilave olarak, portföy aracılığı faaliyeti, genel saklama hizmeti ve/veya aracılık yüklenimi faaliyetinden herhangi birini yürütecek aracı kurumların 25 milyon lira özsermayeye sahip olmaları gerekiyor.
YATIRIMCI SAYISI ARTACAK
Bundan sonra Türkiye’ye gelen yatırımcı sayısının artacağını söyleyen Ertaş, gelen yatırımların daha uzun süreli Türkiye’de kalacağını da sözlerine ekledi. Son yıllarda Türkiye’ye gelen yatırımların portföy yatırımları ile sınırlı kalmadığını ve bundan sonraki süreçte de sınırlı olmayacağını ifade eden Ertaş, “Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar artıyor. Artık fabrika, alışveriş merkezi yatırımları artacak” dedi.
Türkiye’nin 2023 yılına kadar 250 milyar liralık ulaştırma ve enerji yatırımları yapmayı planlayan bir ülke olduğunu vurgulayan Ertaş, “Bu yatırımların parası nereden karşılanacak? Oturup bunu konuşmamız lazım. Sermaye piyasaları bunun temel dayanağı olacak. Bütün alt yapı yatırımlarının finansmanında sermaye piyasaları önemli rol oynayacak. Bunlar uzun vadeli yatırımlar. Uzun vadeli yatırımların finansman kaynağı da sermaye piyasaları olacak. Bunun için önce biz gerekli düzenlemeleri yaptık” diye konuştu. Aracılık hizmetlerinin, kurumsal yatırımların, portföy yönetim şirketlerinin yeniden yapılandığını anlatan Ertaş, “Borsa da yeniden yapılandı. Gayrimenkul ve kira sertifikaları piyasaları da yeniden yapılanıyor” dedi.
2014 yılından itibaren uluslararası normların ötesinde hukuki bir alt yapının hazırlanmış olacağını söyleyen Ertaş, “Bu dışarıdan da böyle görünüyor. Dolayısıyla 2014 yılı itibarıyla bu düzenlemelerin meyvelerini almaya başlayacağız” dedi..
“Halka arzlarla ilgili yeni kararlar aldık. Bu kararların sonuçlarını görüyorsunuz” diye konuşan SPK Başkanı Ertaş, bu sürecin devam edeceğini, olumlu sonuçların kendini göstereceğini söyledi. Türkiye’nin bundan sonraki süreçte düşük faizli bir döneme alışacağını vurgulayan Dr. Vahdettin Ertaş, “Enflasyon düşüş trendinde, buna paralel olarak da faizler düşüyor. Bu ortama hem yatırımcılar hem de aracılık sektörü olarak alışmamız lazım. Şirketler olarak da alışacağız. Biz ne diyoruz; yatırımların kaynağı sermaye piyasalarıdır. Sermaye piyasaların da uluslararası normlarda olması lazım. Biz ortakların hakkına, hukukuna saygı duyan herkesin, bizim yaptığımız düzenlemelere ilgi göstermesini istiyoruz. Dışarıdan da bu düzenlemeler zaten ilgili görüyor” dedi.
YENİ SUKUK GELİYOR
“Şu anda bir tek sukuk türü varken, bu hafta Kurul kararıyla 5 ayrı sukuk türü olacak” diyen Ertaş, şöyle konuştu. “Bunlarla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Kamuoyu ile tartıştık, bu hafta Cuma günü Kurul’a gelecek. Ayrıca gayrimenkul finansmanına yönelik yeni düzenlemelerde yapıyoruz. Uzun vadeli yatırımlar, uzun vadeli kaynaklarla finanse edilir. Kısa vadeli kaynaklar finanse ederseniz sorun yaşarsınız.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 23 Mayıs 2013 10:58

    mrshl boya evrak yetiştiremediği için genel kurul iptal diyor.komedi valla bu çağda evraklar yetiştiremiyorlar ne olacak böyle

  • KEMAL23 Mayıs 2013 10:03

    Benım tahmınım bu yazıya yapılan yorumlar spk yonetıcılerı ve bırılerı tarafından muhakkak ızlenıyor ve okunuyor.Onemlı olan bu yazılanların ne kadar ıncelemesı yapılacak,olumlu ne sonuclar dogacak gorecegız.

  • çalarsaat23 Mayıs 2013 09:26

    önce şeffaflığı sağlamak gerekli. yabancıların isteği ile alan satan kurumların anlık görülmesi engellendi. yabancı takas değişimleri daha sık aralıklarla güncellenmeli. emir silme manipülasyona son derece açık bir şekilde aktif. bunları çözmeden buraya yatırımcı çekemezsiniz

  • xyz23 Mayıs 2013 09:18

    ihyay'da yıllardır kan emiyorlar,birileri baksın artık şu paravana

  • ali tutar23 Mayıs 2013 09:16

    millete güven verecekseniz. kapalı tahtalardan bikacını açın veya % 50 sini millete ödeyin.diğer hisselerede % olarak kefil olunıuz.

  • yorumcu23 Mayıs 2013 08:54

    nethol yöneticileri hisselerle istediğigibi oynuyor. brini zirveden milletin parası ile alıyor. diğerini yarı fiyattan almak için hertürlü oyunu oynuyor. hesini spk ya yazdım ilgilenen yok.

  • adanalı23 Mayıs 2013 08:50

    tahtası kapalı hisseleri aç yatırımcı sayısı ikiye katlasın.

  • palamut23 Mayıs 2013 08:48

    15 kez nethol yöneticilerini şikayet ettim bir cevap yazmadınız. bu kafa ile mi yatırımcı cekeceksiniz

  • ali tutar23 Mayıs 2013 08:46

    iyi şeyler yapılıyor ama yetersiz. şikayetlerimize cevap alamıyoruz. nttur 50 bin endexte 1.75 tl iken çok karlı olduğu halde 095 tl. neden araştırılmıyor.

  • MUSTAFA KILIÇ23 Mayıs 2013 08:31

    KY SELAM VURGUNA DEVAM YOK BİR FARKINIZ

  • akbaba23 Mayıs 2013 08:30

    bu diyenleri çok gördük değişen bişey olmaı gene o yüzde gcelim bu sayfayı

  • 23 Mayıs 2013 00:40

    sizler birşeyi anlamıyorsunun bizim bist ky elindeki hisseleri almaya çalışan bir zihniyet oldukca genele yayılmıyor .10 hisse yükseliyor .olan bu ne yazıkki

  • Borsacı22 Mayıs 2013 22:55

    Şu TYAT, EMBYO, EUKYO gibi "kurumsal ürünleri" yüksek fiyattan küçük yatırımcıya kilitleyen ve 60 milyon sermayesi olan EURO MENKUL ne olacak. Parası olan aracı kurumlar küçük yatırımcıyı kucağına oturtuyor. Sadece sermayeye bakmayın, sektörün itibarını düşürenlere de bir el atın.

  • cemil 22 Mayıs 2013 21:56

    Eee elden birsey gelmeyince kücük yatirimciya ögüt her zaman ki gibi

  • HOPE22 Mayıs 2013 21:11

    AYNI KAFA YAPISI DEVAM EDİYOR AÇIKLAMALARDAN ANLADIĞIM BUDUR

  • emekçi22 Mayıs 2013 15:38

    taç tarımın halka arzıyla gerçek niyetiniz ortaya çıkıyor. bu kafayla anca neta gibileri "bayram" yapar

  • ateredem22 Mayıs 2013 15:26

    Sayın ertaşşş spor hisselerine neler oluyor araştırma yapın yada yaptırın..sayın başbakanada meal attım.sizin ilgisizliğiniz devam ederse belki o ilgilenir.