E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDemir ihracatı durma noktasınsa---

Demir ihracatı durma noktasınsa

Demir ihracatı durma noktasınsa
01 Mart 2011 - 08:18 borsagundem.com

Orta Doğu'daki karışıklıklar, bölgeye yoğun miktarda ihracat yapan Türk demir çelik sektörünü olumsuz etkiliyor

Tunus ve Mısır'da başlayıp Libya ve diğer Arap ülkelerine sıçrayan karışıklıklar, bölgeye yoğun miktarda ihracat yapan Türk demir çelik sektörünü olumsuz etkiliyor.

2010 yılında Mısır'a 997 bin ton, Libya'ya 780 bin ton, Yemen'e 372 bin ton, Tunus'a ise 176 bin ton ihracat gerçekleştiren demir çelik sektörü, son 2 aylık dönemdeki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre büyük oranda düşmesinden rahatsızlık duyuyor. Bu ülke halklarının demokrasi talepleri açısından gelişmeleri heyecanla takip ettiklerini belirten İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ancak bu ülkelerin bazıları ile olan ticaretin durma noktasına gelmiş bulunması sebebiyle ticari ilişkiler açısından, gelişmeleri şimdilik endişe içinde izlediklerini bildirdi. Libya'ya 2010 yılında aylık ortalama 64 bin ton ihracat yaptıklarını belirten Ekinci, "2011 Şubat ayının ilk 23 günlük döneminde ihracatımız 27 bin tona düştü. Aynı dönemde Mısır'a yapılan ihracatımız da 83 bin tondan 11 bin tona geriledi." dedi.

Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem, ülkedeki olaylar nedeniyle yabancı petrol işçilerinin ülkeden ayrılması sonucu 'petrol üretiminin yüzde 50 düştüğünü' söyledi. Ganem, yaptığı açıklamada, Libya'daki petrol tesislerinin tamamının güvende olduğunu belirterek, "Bütün rafineriler, petrol tesisleri ve petrol sahaları güvende ve koruma altında bulunuyor." dedi. Petrol tankerlerine Brega Limanı'nın yanı sıra diğer limanlarda petrol dolumu yapıldığını belirten Ganem, ülkenin yabancı işçilerin dönmesi için güvenli olduğunu savundu. Enerjiden sorumlu AB Komisyonu üyesi Guenther Oettinger, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin petrol ve doğalgaz sahaları üzerindeki kontrolünü kaybettiğini, petrol ve doğalgaz sahalarının büyük bölümünün kontrolünün bölgesel ailelerin ya da ayaklanma ve kaos sonucu ortaya çıkan bölgesel liderlerin ellerinde olduğunu açıklamıştı. Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde bulunan Arabian Gulf Oil şirketi yetkilisi Receb Şanun, doğudaki Tobruk Limanı'nın yeniden açıldığını ve limandaki terminalin yüzde 100 kapasiteyle çalıştığını söyledi. Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco'nun Üst Yöneticisi (CEO) Halid el Falih, OPEC üyesi Libya'nın petrol ihracatının aksaması sebebiyle fazla petrol talebinin karşılanması gerektiğini söyledi. El Falih, petrol arzında ne kadar ek ihtiyaç olduğuna ilişkin bilgi vermedi. EKONOMİ SERVİSİ

Libya'dan zararın ödenmesini isteyeceğiz

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da Türk yatırımcılarının zararını tespit edip, tahsilinin nasıl yapılacağı konusunda ilgili kurumların çalıştığını söyledi. Çağlayan, CNN Türk'te katıldığı programda, bu hafta tekrar müteahhitlerle bir araya geleceklerini belirtti. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir haftadır Bankalar Birliği, Merkez Bankası, Gümrük Müsteşarlığı, İNTES, TİM, Dışişleri Bakanlığı ile toplantılar yaptıklarını belirten Çağlayan, öncelikle müteahhitlerin uğradığı zarar ziyanı tespit ettirdiklerini ifade etti. Libya'daki Türk firmalarının yaptıkları mukaveleleri de incelediklerini belirten Çağlayan, "Hukukçularla değerlendiriyoruz, Libya makamlarının önüne zarar ve ziyanların ödenmesi için koyacağız." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)