E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisDengesiz hisse hareketleri! ---

Dengesiz hisse hareketleri!

Dengesiz hisse hareketleri!
27 Mart 2013 - 10:50 borsagundem.com

Son aylarda fiyatı hızla yukarı giden 4 hisse aynı anda taban oldu! Neden?

Borsagundem.com’un daha önce gündeme taşıdığı 4 şirketin hisseleri bugün taban oldu! Denge Yatırım Holding yüzde 10 düşerek 15.30 lira, Baysan Radyatör yüzde 12.8 gerileyerek 5.58 lira, Bilici Yatırım yüzde 10.7 gerileyerek 2.92 lira, Hitit Holding yüzde 10.9 gerileyerek 3.92 lira oldu. Denge Yatırım Holding 3 lira seviyesinden 17.50 lira sınırına kadar yükselmişti. Baysan Radyatör 4 liradan 6.50 liraya kadar hızlı bir çıkış kaydetmişti. Bilici Yatırım 2 liradan 3.5 lira sınırına kadar tırmanmıştı. Hitit Holding ise 2.5 lira seviyesinden 4.5 liraya kadar yükselmişti. Halka arz seferberliği kapsamında kısa bir süre önce borsaya gelen bu hisselerin ortak özelliği, hepsinin aynı tarihlerde yükselişe geçmesi ve aynı tarihlerde çöküşe başlamasının yanı sıra aynı aracı kurumlardan işlem yapılıyor olması.
Borsagundem.com 16.02.2013 tarihinde “4 hissede Adana merkezli operasyon” başlığıyla yayınladığı haberde yaşanacaklara aylar öncesinden dikkat çekmişti.
O tarihte yayınladığımız haber şöyleydi:
Aracı kurum bazında takasların yeniden görünmeye başlanması bazı hisselerde yapılan operasyonların da daha net bir şekilde ortaya çıkmasına neden oldu. Borsagundem.com’a ulaşan iddialara göre, Adana İbo Osman Caddesi’nde kurulan ofiste 5 büyük oyuncu 25 kişilik ekiple 4 hissede operasyon yapıyor. Hitit Holding, Baysan Trafo, Denge Yatırım Holding ve Escom Bilgisayar hisselerindeki operasyonu Adanalı Yusuf, Siirtli Fevzi, Kör Şevki yönetiyormuş. Daha önce Adana Çifte Minare, ardından Süleyman Demirel Caddesi’ndeki ofislerini İbo Osman Caddesi’ne taşıyan ekip burada bir borsa üssü kurmuş. Mecnur Çolak’ın Fulya’da kurduğu operasyon merkezine benzer bir sistem uygulayan spekülatörler 25 kişiden oluşan ekibe 25 laptop ve 25 ayrı GSM tabanlı internet bağlantısı oluşturmuş. Farklı bölgelerden farklı GSM operatörlerinden alınan internet bağlantısıyla aynı kurumlardan işlemler yapılıyormuş.
HEP AYNI KURUMLARDAN İŞ YAPIYORLAR
Zaten 1 Şubat 14 Şubat tarihleri arasında söz konusu 4 hissede yapılan işlemlerin aracı kurum dağılımına bakıldığında ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor. Hitit Holding, hisselerinde 1 Şubat 14 Şubat tarihinde yapılan işlemlerde Meksa Yatırım ilk sırada. Bu tarihler arasında 2 milyon 941 bin lot alım 2 milyon 822 bin lot da satım gerçekleştirilmiş Meksa Yatırım üzerinden. İşlem hacminin yüzde 45’i sadece bir kurumdan yapılmış. İkinci sırada Marbaş Menkul, üçüncü sırada da Camiş Menkul bulunuyor. 4 hissedeki aracı kurum bazında işlemlere bakıldığında ise Meksa Yatırım’ın birinci sırada olduğu, yapılan işlemlerin önemli bir kısmında kullanılan aracı kurumların da aynı olduğu gözleniyor. Baysan Radyatör hisselerinde de Meksa Yatırım ilk sırada, işlem hacminde yüzde 37’ye ulaşmış durumda. İkinci yine Marbaş, üçüncü kurum ise Camiş Menkul. Denge Yatırım Holding’de ise yüzde 53 işlem hacmiyle Meksa birinci sırada. İkinci sırada Camiş Menkul yer alıyor.
YENİ HALKA AÇILMIŞ ŞİRKETLER
Bu üç hissenin ortak özelliği ise kısa süre önce halka açılmış olmaları ve son birkaç ay içerisinde fiyatlarını hızla yukarı gitmesi. Aralık ayı ortasında 2.5 lira seviyesinde olan Hitit Holding bugün 4 liraya yükselmiş durumda. Yılın ilk günlerinde 4 lira seviyesinde olan Baysan Trafo ise 6.5 lira seviyesini zorluyor. Yine aynı şekilde yılın ilk günlerinde 4 lira seviyesinde olan Denge Yatırım Holding ise bugün 8 lira seviyesine ulaşmış durumda. Yani söz konusu hisselerin tek ortak özelliği aynı kurumlardan yoğun işlem yapılıyor olması değil, hemen hemen aynı tarihlerde yükselmeye başlamışlar ve kısa sürede çok yüksek prim yapmışlar.
GSM HATTINDAN YERLERİ TESPİT EDİLEBİLİR
Borsagundem.com’a gelen iddialara göre Adana’da kurulan operasyon merkezindekilerinin amacı bu hisseleri yukarı çekerek yüksek fiyatlardan küçük yatırımcılara hisse satmakmış. Farklı internet operatörlerinden, farklı şehirlerden, farklı kişiler üzerine alınmış olsa bile GSM operatörlerinin bağlantı lokasyonlarının tespit edilemeyeceğini düşünen oyuncuların operasyon merkezindeki 25 kişiyi maaşlı eleman olarak çalıştırdıkları belirtiliyor. Bu arada, geçmişte de çok sayıda hissede operasyon yapan oyuncuların bir diğer özelliği de Anadolu’da parası olan, borsadan anlamayan işadamlarını tuzağa düşürmek. Arkalarında çok sayıda mağdur bıraktıkları için sık sık ofis değiştiriyorlarmış, her hafta sonu da Kıbrıs’a kumar oynamaya gidiyorlarmış.
Hisseler, yapılan işlemler ve yaşanan fiyat hareketleri ortada…
MEKSA YATIRIM: SÖZKONUSU ŞAHISLARIN BİZDE HESABI YOKTUR
Meksa Yatırım Başmüfettişi Dursun Sevici, Borsagundem.com’a yaptığı açıklamada, “Meksa Yatırım’ın bu iddialarla hiçbir ilgisi, bağlantısı yoktur. Haberde adı geçen şahısların şirketimizde herhangi bir hesapları yoktur” dedi.
ADANALI YUSUF: BU KİŞİLERLE BİR İLGİM YOK
Adanalı Yusuf, Borsagundem.com’a yaptığı açıklamada, “Haberde adı geçen kişilerin hiçbirini görmedim. Söz konusu bu kişilerle hiçbir ilgim yok” dedi.
SABİT EREN ALDIKTAN SONRA HİSSELER ÇÖKÜYOR
Yine aynı konuyla ilgili olarak 15.03.2013 tarihinde yayınlan haber ise şöyleydi:
Son dönemde yapılan halka arzlarda ismi ön plana çıkan ve yüklü alımlarıyla dikkat çeken Mehmet Sabit Eren, Hataylı hayırsever bir işadamı olarak biliniyor. Hatay merkezli Erenler Demirçelik'in patronu Mehmet Sabit Eren, ekonomiyi, ticareti iyi bilen bir kişi. Ancak borsada yaptığı işlemler biraz kafa karıştırıcı. Çünkü 2 lira seviyesinden halka arz edilen, ardından 20 liraya kadar yükselen ve tekrar yeniden halka arz fiyatı seviyesine kadar gerileyen Berkosan hisselerinde Mehmet Sabit Eren ismini sık sık duyduk. Hem de zirveden yaptığı alımlarla gündeme geldi Eren. Eren hisse aldıktan sonra Berkosan tahtasında sert düşüşler başladı. Ya da sert düşüşlerin hemen ardından Sabit Eren devreye girerek yine yüklü alımlar yaptı.
Escom tahtasında da vardı
Berkosan tahtasında yaptığı alım satımlarla defalarca gündeme gelen Sabit Eren ismi bu sefer Escom Escort Teknoloji hisselerinde ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Sabit Eren, Escom hisselerinde yaptığı işlemlerden sonra şirketteki payının yüzde 8.49’a ulaştığını beyan etti. Sabit Eren ne zaman ki payını yüzde 8.49’a ulaştığını açıkladı, kısa bir süre sonra hissede sert düşüş başladı. Berkosan’da olduğu gibi Escom’da da Sabit Eren alım yaptıktan sonra sert düşüş başladı ve taban taban gerileyen hisseler 1.50 seviyelerinde zor fren tuttu. Ne hikmetse hisseler hızla yükseliyor ardından Mehmet Sabit Eren ismi ortaya çıkıyor ve daha sonra sert düşüş başlıyor. İki hissede de aynı senaryo geçtiğimiz dönemde hayata geçti.
Şimdi Denge Yatırım Holding tahtasında
Sabit Eren ismi önceki gün yapılan açıklama ile Denge Yatırım Holding hisselerinde ortaya çıktı. Ağustos 2012 tarihinde 3 lira seviyesinden halka açılan Denge Yatırım Holding hisseleri yavaş yavaş yükselerek 6 ay gibi kısa sürede Şubat ayı sonlarında 8 liraya ulaştı. Ardından hisseler bir anda hızla yükselerek 14 lira oldu ve Mehmet Sabit Eren, şirketteki payının yüzde 10’a ulaştığını açıkladı. Mehmet Sabit Eren, 11 Mart 2013 tarihinde KAP’a yolladığı açıklamada, 7 Mart 2013 tarihinde 24.173 lot ortalama 13.7507 liradan alım, 22.100 lot ortalama 137500 liradan satım işleminin gerçekleştirildiğini beyan etti. Ayın 7’sinde yaptığı işlemleri 11’inde bildirdi. Sabit Eren, bu açıklamasında Denge Yatırım Holding’deki payının yüzde 10’a ulaştığını da açıkladı. KAP’ta yaptığımız taramalarda bugüne kadar Mehmet Sabit Eren’in Hisse alım satımıyla ilgili bir açıklama yapmadığı görülüyor. Normalde yüzde 5 barajını geçen herkesin bunu beyan etme zorunluluğu var. Aradan iki gün geçtikten sonra yani 13 Mart 2013 tarihinde Mehmet Sabit Eren, bir açıklama daha göndererek 12 Mart 2013 tarihinde 28.255 lot ortalama 14.3520 liradan alım, 41.759 lot ortalama 14.13289 liradan satım işlemi gerçekleştirdiğini beyan etti. Bu işlemlerden sonra da şirketteki payı yüzde 9.8 oldu. Denge Yatırım Holding hisselerinin 8 ay gibi kısa sürede 3 liradan 14.5 liraya ulaştıktan sonra Mehmet Sabit Eren isminin ortaya çıkması ilginç!
Bu arada Sabit Eren, dün KAP’a gönderdiği açıklamada Bilici Yatırım hisselerinde yüklü miktarda alım ve satım yaptığını duyurmuştu. Açıklamadan bir gün sonra da hisselerde sert düşüş başladı.



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sabri 28 Aralık 2013 01:27

    slm eyer borda ciddi bir kurum varsa çok kabetiren hiseleri incelemye alır çok dengesiz düşüşler hep aynı hiseler mesala bir yılda ericom 20.tl den 1.60 kuraşa düştü soran sorguluyan yan yok kim neyi kaparsa gbi?

  • erdal28 Aralık 2013 01:21

    arkadaşla anlaşıldı ki 4 şirket haksız para elde etti neden hepşsş birden keybediyor misal ben ERİCOM HİSSESİNİ ALDIM 3.50 TL BİR HAFTADA YÜZDE ATMIŞ KAYBETİ 13 AY ONCE 20 TL işlem yapmış bir hisse hesabi soran yok 13 ayda 100 de bin kaybermi bir hisse

  • Altay Tan16 Ağustos 2013 01:50

    Pegasus Büyük ilerliyor iş ilanlarını Parayla yaptı.yakında Kumkapıya sabah gelcek Kalkanları indirme ihalesini gircek Yatırımcılara duyurulur.

  • KARKM....27 Mayıs 2013 23:59

    KARKM HİSSESİ GÜNE İYİ BAŞLADI SONRA TAVAN YAPTI 2. SEANS TA İSE HAFİF BİR TIRMANIŞTAN SONRA İSE % 14 GİBİ SERT BİR DÜŞÜŞ YAŞADI ARK LAR BİLGİSİ OLAN AÇIKLASIN NEDENİNİ LÜTFEN

  • s.seniemi18 Mayıs 2013 17:25

    bu dandik firmaları kim boşaya açıyor.spk maliye bakanı uyuyormu

  • s.seniemi18 Mayıs 2013 17:23

    spk bu spekülasyona açık zayıf kağıtları neden borsaya açıyor bunları borsaya açtığında kimler menfaat sağlıyor

  • yuvasız...02 Nisan 2013 15:56

    DENGE ve HITIT Mecnur serhan adamıdır. bir numaralı piyasa dolandırıcılarıdır. flap,dagi,dogub,erıco,tgsas, ve bir çok hisse senedinde 2012 boyunca milleti çarpıp sonrada bir müddet milletin gazı gittikten sonra piyasaya devam aman dikkatli olun bu çakallara uyupta yem olmayınız...

  • Ü.sAYıSAL31 Mart 2013 00:47

    Ne oldu GALATASARAY hisselerinde tüm ülkenin gözü önünde %16 olan halka açıklık oranını %43 e kadar satan ,Genel kurulda hisse satmayacağının beyanını vererek herkesi yanıltan başkan spekülasyonun en büyüğünü yaptı da ne oldu?Ne ceza aldı? Ne ceza verebildiler?Kimin maçası yiyecekte ceza verecek?Öyle bir SPK mız olduğu gün tekrar hisse senedi yatırımı yapılabilir yoksa herşey boş...

  • 28 Mart 2013 15:48

    yamlız bir sıkıntı war kağıt düştükten sonra öğreniyoruz..

  • AY28 Mart 2013 09:07

    Eskiden borsa dergilerinden neden yükseldi neden düştü, hisselerin perde arkası olaylarını öğrenirdik. Şimdi ise Borsa gündem den öğreniyoruz. K.Y. dostu borsa gündemi bir kez daha tebrik ederim. Yoksa perde arkasındaki hisselerden hiç haberimiz olmazdı.

  • şeko28 Mart 2013 07:58

    SPK kendi kararını uygulamıyor, böyle 3 misli,5 misli gideni tepe fiyatlarında C tipine dönüştür ellerinde patlasın olsun bitsin bu kadar basit, örneği kent gıdayı C yaptılar,işi bitti.. manüpilasyon bitti

  • 27 Mart 2013 22:52

    bazı şirketler nedense işleri iyibile olsa yıllardır zarar açıklamayı gelenek haline getitmişler yatırımcya birşey vermemiyorlar neden halka aılmışlar halkı sömürmek içinmi acaba nezamana kadar devam edecek halen anlamış değilim sorgulayan varmı yokmu bilmiyorum

  • kumpas27 Mart 2013 20:43

    sabit eren adlı sahış burda magdur pozisyonunda..sabıt eren zengın bir iş adamı,demek ki adamı takıbe almışlar yada yanında çalıştırdıgı kişi kumpas kurup operasyon merkezine bilgi sızdırıyor..Hiise aldıktan bir kaç gün sonra pat dıye düşüş başlıyor

  • merci27 Mart 2013 19:32

    yeni speküle edilen hisse jantsa aman dikkat yuva dağıtan bu hisseler

  • Scaiper 27 Mart 2013 16:40

    spk bu kişiler için 2 sene sonra işlem yasağı koyar :) 15 TL den beri yazıyoruz mal ky ya kitlenmeden bişey yapın die yapabildinizmi hayır o zaman hiç konuşmayın değiştik artık ky yı koruyoruz piyasa daha güvenli cart curt die . adamlar istedikleri gibi at oynatıyolar spk da her zamanki gibi seyrediyor benim bildiğim budur değişen hiçbir şey yok .... denge 3 liraya gelip bütün mal ky ya yıkıldıktan sonra gözaltına almanın bir anlamı yok :)

  • fatih27 Mart 2013 14:04

    ozellıkle benım bıldıgım. samat megap glryh denge bu 4 hısse aynı spk kagıdı 3 nu ındırdı sıra dengedeydı onuda ındırmeye basladı aman dıkkat fena en az 4 gıbı

  • emo27 Mart 2013 13:08

    spekülatörleri yasakladıktan veya işlem sınırlarını daralttıktan sonra piyasaya bi bakın yaprak kımıldamıyor 3 tl lik hisseyide 15 tl den alanı eline bi sopa alıp döveceksin GARAN da yapılanlar çokmu normal ama neymiş GARAN da yabancı varmış onlara herşey serbes

  • BAHADIRHAN27 Mart 2013 12:02

    yetkılılerı goreve cagırıyoruzz nerde bu devlet nerde kurumlar yoksa bunlardamı hısse almısssss

  • enteresan27 Mart 2013 11:52

    burda çok enteresan bir nokta var bu sabit eren ismi her tahta da büyük zararlar ediyor borsaya adım attığı ilk günden beri bir insan bu kadar çok kandırılamaz insanın aklına şöyle bir düşünce geliyor acaba bu operasyon tahtalarında aslında zarar değilde kara paramı aklanıyor spk nın aslında üzerinde durması gereken olay bu bence

  • ali tutar27 Mart 2013 09:50

    netlerdeki işlemler onlardan farksız. nthol gün içi devamlı 2.45 tl den işlem görüyor. kapanışta nttur 2.51 tl den nthol alıyor. nttur hissesine her gün 084 tl kademeye 3 milyon lot satış koyuyorlar. bunu yapan yöneticiler milletin parası ile milleti söğüşlüyorlar. bu kararı verenlere kimse ne yapıyorsun demiyor.

  • 27 Mart 2013 09:48

    Kim ne yapıyorsa SPK yakalayacak ve hiç birinin gözünün yaşına bakmayacak.Her türlü cezayı verecek ki borsadan bu tür HIRSIZ ve UĞURSUZLARI hemen temizleyecek.Yoksa eskisi gibi eski tas eski hamam!

  • ÖNDER27 Mart 2013 09:38

    Bu hisseleri inceleyen arkadaşlar bir de RHEAG hisselerini inceleyiversinler bir zahmet.Borsa 55.000 hisse 2,10 Borsa 84.000 hisse 1.27 Bilgisi olan varsa yorum yazarsanız sevinirim.

  • MACIR27 Mart 2013 09:36

    Gelişen piyasalarda ralliye devam...

  • diş doktoru27 Mart 2013 09:23

    siirtli fevzi bir dönem aracı kurumda calısan bır kadın aracılıgı ıle yakınındakıleri zarara ugratmıştır .

  • bir dost27 Mart 2013 09:22

    taşın altından çıkan isimler hep aynı yusuf, suat, fevzi, takara, kemal-kenan kardeşler, yasef şimdi bu adamlarda mı suç yoksa bu adamalrın yıllardır yaptıkları ortada olmasına rağmen hala bu adamlara inanıp iş yapanda mı yada onların tahtasından para kazanmak için yadan mal alanlarda mı burda bu piyasa dolanrıcılarına inanıp hala mal alıyorsa insanlar kimse gidip ağlamasın akılsız başlarının cezasını çeksinler

  • sabri birci27 Mart 2013 09:04

    piyasada spekülatör varsa iyidir, ucuza alıp bekleyene kazandırır. Gidip tepeden alanlar paracıklarına elvada desinler, uzun süre. Bazen ebediyyende aynı noktaya yükselmez hisseler, 2001 krizini unutma..

  • ahmet ali27 Mart 2013 08:37

    hekes birilerine kabahat buluyor, bence sorunu herkes kendinde aramalı kazanınca çok iyi kaybedince çok kötü,,,

  • tuncer or27 Mart 2013 00:14

    adanalı yusuf hiç bir zaman kendi ismiyle işlem yapmaz yanında çalıştırdığı kişilerin eşlerinin veya yakınlarının adına hesap açtırır onların adına internetden şifre alarak okişiler adına alım satım yapar en yakınındada hüseyin atabey vardır emkel hissesindede çok can yaktı inşallah onunda süründüğünü görürüz.

  • tuncer 26 Mart 2013 23:45

    adanalı yusuf hiç bir zaman kendi ismiyle işlem yapmaz yanında çalıştırdığı kişilerin eşlerinin veya yakınlarının adına hesap açtırır onların adına internetden şifre alarak okişiler adına alım satım yapar en yakınındada hüseyin atabey vardır emkel hissesindede çok can yaktı inşallah onunda süründüğünü görürüz.

  • KİM SATTI26 Mart 2013 23:32

    KİM SATTI O SATTI BU SATTI... HADİ YİYİN BİRBİRİNİZİ...BİTMEYEN BİR DİZİ GİBİ BUNLAR YAA...YAZIK OLDU YİNE SABİT EMMİ YE

  • dengesiz26 Mart 2013 21:10

    denge hisseleri bu kadar çıkmışken mehmet ali keydal ın hisse satmaması ilginç ve manidar.

  • Küçük Yatırımcı26 Mart 2013 20:51

    Eskiden kızardım bu tiplere. Ama artık kızmıyorum. Kardeşim kazanırken iyi kaybedince kötü diyorsunuz adamlara. Yalan haber çıkarmadıktan sonra istediği fiyata alır, satar. Bakın spekülatörleri borsadan kaçrdılar, şimdi yaprak kımıldamıyor elimizdeki hisselerde. İşlem bile olmuyor, sürekli aşağı düşüyor kağıtlarımız.

  • Suat tosun26 Mart 2013 20:12

    Defalarca burda soylendi umarim kulak asipta bu hisselere giren olmamistir.cok can yakacagini belirtmistik.alan olduysa gecmis olsun.

  • Kenan TÜRKÖZ26 Mart 2013 20:11

    Edip Gayrimenkül bu hisse neden bu kadar yükseliyor ayın 19.unda 1,29 olan fiyatı şimdi 1,60 olmuş ne oldu da bu hisse bu kadar yükseldi daha ne kadar yükselecek bakıp göreceğiz.altından kimler çıkacak merak ediyorum.

  • 26 Mart 2013 20:06

    sayın başbakanım kumarhaneleri değil imkb yi kapatsın adam doğru söylemiş

  • aziz26 Mart 2013 18:51

    malumun ilanı bunların arkasına takılanların sonu hep aynı çapulcu tayfası bunlar gitmeyin bunların oldugu hisselere yesinler birbirlerini